αρχικηΟΙΚΟΝΟΜΙΑΕξετάζεται μείωση ενοικίου στις επιχειρήσεις σε δύο ταχύτητες: Ποιοι θα πάρουν 40% και ποιοι 80%

Εξετάζεται μείωση ενοικίου στις επιχειρήσεις σε δύο ταχύτητες: Ποιοι θα πάρουν 40% και ποιοι 80%

Τη μείωση του ενοικίου του μηνός Ιανουαρίου και για τις επιχειρήσεις που βρίσκονται στους πληττόμενους ΚΑΔ (επιχειρήσεις που δεν έχουν κλείσει και ανέρχονται σε 600.000 περίπου) εξετάζει η κυβέρνηση.

Όπως σημειώνει το Capital.gr, υψηλόβαθμος αξιωματούχος του υπουργείου Οικονομικών δεν αποκλείει το ενδεχόμενο οι ανωτέρω 600.000 επιχειρήσεις να έχουν έκπτωση ενοικίου τον Ιανουάριο σε ποσοστό 40% όπως ισχύει και σήμερα και όχι σε 80% που αποφασίσθηκε για τις επιχειρήσεις που έχουν κλείσει με κρατική εντολή.

Η σχετική απόφαση θα ληφθεί στις αρχές του νέου έτους, όταν το Γενικό Λογιστήριο θα έχει μία ξεκάθαρη εικόνα αφενός των στοιχείων των εσόδων του Δεκεμβρίου όπου θα διαπιστωθεί το βάθος της ζημιάς όλων των επιχειρήσεων από την καραντίνα, αφετέρου όταν θα έχουν ληφθεί αποφάσεις από την κυβέρνηση για το εάν θα ανοίξει η αγορά ή εάν θα επεκταθεί το lockdown.  

Σε κάθε περίπτωση, όπως σημειώνει ο αξιωματούχος, το ποσοστό της μείωσης θα κυμανθεί στα ίδια επίπεδα δηλαδή στο 40% του μισθώματος, ενώ η αποζημίωση για τους ιδιοκτήτες ακινήτων θα είναι της τάξης του 50% χωρίς να διευκρινίζεται εάν θα είναι επί του μισθώματος ή των απωλειών που ισχύει και σήμερα. Με βάση τα ανωτέρω δεδομένα:

Έκπτωση 80% θα έχουν :

– Οι επιχειρήσεις του λιανεμπορίου, ανεξαρτήτως εάν λειτουργούν με το σύστημα παράδοσης εκτός ή με υπηρεσίες ηλεκτρονικού ή τηλεφωνικού εμπορίου με παράδοση κατ΄ οίκον.

– Οι επιχειρήσεις της εστίασης, ανεξαρτήτως εάν λειτουργούν με διανομή προϊόντων ή και παροχή προϊόντων σε πακέτο από το κατάστημα.

– Οι επιχειρήσεις του τουρισμού, όπως τα ξενοδοχεία, καταλύματα και τουριστικά γραφεία και οι υπηρεσίες μεταφορών, καθώς πλήττονται ιδιαίτερα από την απαγόρευση των μετακινήσεων από νομό σε νομό.

– Οι επιχειρήσεις του κλάδου του πολιτισμού όπως θέατρα, κινηματογράφοι, μουσικές σκηνές.

– Οι επιχειρήσεις του κλάδου του αθλητισμού όπως γυμναστήρια, χιονοδρομικά κέντρα κ.α.

Έκπτωση 40% θα έχουν:

–  Οι επιχειρήσεις που βρίσκονται στους πληττόμενους ΚΑΔ του Απριλίου. Το

Πώς θα αποζημιωθούν οι ιδιοκτήτες ακινήτων:

– Οι ιδιοκτήτες ακινήτων (φυσικά πρόσωπα) που ενοικιάζουν επαγγελματικά ακίνητα και θα εισπράξουν μειωμένα κατά 80% ενοίκια το πρώτο δίμηνο του 2021 θα αποζημιωθούν για το 60% του μηνιαίου συμφωνημένου μισθώματος, και όχι επί της απώλειας. Με αυτό τον τρόπο επιμερίζεται το κόστος του ενοικίου κατά 60% στο κράτος, 20% στον εκμισθωτή και 20% στην επιχείρηση.

– Για τα νομικά πρόσωπα που εκμισθώνουν ακίνητα θα προβλέπεται αποζημίωση στο 40% του μισθώματος.

– Για τους ιδιοκτήτες των οποίων τα εισοδήματα από ενοίκια θα μειωθούν κατά 40% θα προβλεφθεί μείωση 50% είτε επί των απωλειών είτε επί του μισθώματος.

ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ

Αφήστε ένα σχόλιο

3 + 3 =