αρχικηVIRALΕντοπίστηκε η ισχυρότερη έκρηξη που γνωρίζουμε στο Σύμπαν. Διήρκεσε τουλάχιστον… δύο έτη (ΒΙΝΤΕΟ)

Εντοπίστηκε η ισχυρότερη έκρηξη που γνωρίζουμε στο Σύμπαν. Διήρκεσε τουλάχιστον… δύο έτη (ΒΙΝΤΕΟ)

Με δημοσίευση της στην επιθεώρηση «Monthly Notices of the Royal Astronomy Society» ομάδα αστρόμων περιγράφει την πιο ισχυρή κοσμική έκρηξη που έχει εντοπιστεί μέχρι σήμερα. Πρόκειται για μια μυστηριώδη έκρηξη που συνέβη όταν το Σύμπαν ήταν έξι δισ. ετών και διήρκεσε τουλάχιστον δύο έτη γεγονός επίσης εξαιρετικά εντυπωσιακό που χρήζει απαντήσεων. Η έκρηξη αυτή συνέβη σε απόσταση 8 δισ. ετών φωτός από τη Γη και έλαβε την κωδική ονομασία AT2021lwx.

Σύμφωνα με τους ερευνητές η έκρηξη αυτή ήταν δέκα φορές πιο ισχυρή από τις αστρικές εκρήξεις σουπερνόβα που είναι από τα πιο ισχυρά και βίαια, αν όχι το πιο ισχυρό, φαινόμενα στο Σύμπαν. Πρόκειται για μια έκρηξη που απελευθέρωσε περίπου 100 φορές την ενέργεια που θα απελευθερώσει ο Ήλιος σε όλη τη διάρκεια της ζωής του!

«Πέσαμε τυχαία πάνω της καθώς επισημάνθηκε από τον αλγόριθμο αναζήτησης που χρησιμοποιούσαμε όταν ψάχναμε για έναν τύπο σουπερνόβα. Τα περισσότερα γεγονότα υπερκαινοφανών και παλιρροϊκών διαταραχών (φωτεινές λάμψεις που συμβαίνουν όταν οι μαύρες τρύπες σκίζουν τα περιπλανώμενα αστέρια) διαρκούν μόνο μερικούς μήνες πριν εξαφανιστούν. Το να είναι κάτι φωτεινό για δύο και πλέον χρόνια ήταν κάτι πολύ ασυνήθιστο» αναφέρει Φίλιπ Γουάιζμαν αστρονόμος στο Πανεπιστήμιο του Σαουθάμπτον στη Βρετανία, επικεφαλής της μελέτης.

Η αιτία της μυστηριώδους έκρηξης δεν έχει ακόμη αποσαφηνιστεί, αλλά η ερευνητική ομάδα εκτιμά ότι είναι πιθανότατα το αποτέλεσμα ενός γιγαντιαίου νέφους αερίου υδρογόνου χιλιάδες φορές μεγαλύτερο από τον Ήλιο που… καταβροχθίζεται από μια υπερμεγέθη μαύρη τρύπα.

ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ

Αφήστε ένα σχόλιο

one × three =