αρχικηΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑΕντάσσεται η επιχείρηση σου στον εξωδικαστικό μηχανισμό; Θα παίρνεις και χρηματοδότηση

Εντάσσεται η επιχείρηση σου στον εξωδικαστικό μηχανισμό; Θα παίρνεις και χρηματοδότηση

Εργαλείο και για την αύξηση της πιστωτικής επέκτασης με στόχο την επανεκκίνηση της Οικονομίας, θα αποτελέσει ο εξωδικαστικός μηχανισμός για τη ρύθμιση οφειλών υπερχρεωμένων επιχειρήσεων.

Ενώ ο μηχανισμός έκανε τα πρώτα του βήματα στις 3 Αυγούστου και από τον Σεπτέμβριο αναμένεται σταδιακά γεωμετρική αύξηση των αιτήσεων συμμετοχής από επιχειρήσεις, κοινή πεποίθηση κυβέρνησης και τραπεζών είναι ότι ο ρόλος του εξωδικαστικού συμβιβασμού δεν πρόκειται να είναι πλήρης αν δεν δοθεί πράγματι δεύτερη ευκαιρία στις επιχειρήσεις που  υποφέρουν από την κρίση και την υπερχρέωση. Η δεύτερη ευκαιρία θα δοθεί μόνο μέσω νέων χορηγήσεων από τις τράπεζες, κάτι που και οι ίδιες επιθυμούν  προκειμένου να αντιστρέψουν σταδιακά τους αρνητικούς ρυθμούς πιστωτικής επέκτασης.

Στο πλαίσιο αυτό, όπως διαβάζουμε στο Capital.gr, ακόμη και κατά το στάδιο της αναδιάρθρωσης μιας επιχείρησης, οι πιστώτριες τράπεζες θα μπορούν να αποφασίσουν με πλειοψηφία 3/5 να αναχρηματοδοτήσουν τον οφειλέτη  για απαιτήσεις που γεννώνται τόσο πριν όσο και μετά τη σύμβαση αναδιάρθρωσης προκειμένου να εξασφαλίζεται η συνέχιση της λειτουργίας του.

Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία της ΤτΕ για τον Ιούνιο 2017, η μηνιαία καθαρή ροή της χρηματοδότησης προς τις επιχειρήσεις ήταν αρνητική κατά 98 εκατ. ευρώ, έναντι αρνητικής καθαρής ροής 295 εκατ. ευρώ τον προηγούμενο μήνα, ενώ ο ετήσιος ρυθμός μεταβολής διαμορφώθηκε στο -0,3% από 0,4% τον προηγούμενο μήνα. Ειδικότερα, ο ετήσιος ρυθμός μεταβολής της χρηματοδότησης των μη χρηματοπιστωτικών επιχειρήσεων διαμορφώθηκε στο -0,2% από 0,4% τον προηγούμενο μήνα, ενώ η μηνιαία καθαρή ροή της χρηματοδότησής τους ήταν αρνητική κατά 151 εκατ. ευρώ, έναντι αρνητικής καθαρής ροής 168 εκατ. ευρώ τον προηγούμενο μήνα.

Κατά τη διάρκεια της κρίσης, η συνολική χρηματοδότηση των επιχειρήσεων μειώθηκε περίπου στο ήμισυ ως ποσοστό του ΑΕΠ, από ένα μέγιστο 25% του ΑΕΠ το α’ τρίμηνο του 2008 σε 12% του ΑΕΠ το δ’ τρίμηνο του 2016, ή από 60 δισ. ευρώ σε 21 δισ. ευρώ σε ετήσιους όρους.

Η βασική αιτία αυτής της πτώσης ήταν η έντονη μείωση της εξωτερικής χρηματοδότησης των επιχειρήσεων, η οποία μάλιστα εμφάνισε αρνητική ροή από τα τέλη του 2011 μέχρι τα τέλη του 2015. Έκτοτε η εξωτερική χρηματοδότηση έχει ανακάμψει, παραμένοντας όμως χαμηλή σε σύγκριση με τα προ κρίσης επίπεδα, ενώ επιδεινώθηκε εκ νέου από το τελευταίο τρίμηνο του 2016.

Η οικονομική κρίση επηρέασε βαθύτατα το μέγεθος και τη σύνθεση της εξωτερικής χρηματοδότησης των επιχειρήσεων. Η διεθνής χρηματοπιστωτική κρίση του 2008 και ιδιαίτερα η κρίση χρέους του 2010 περιόρισαν και τελικώς εξάλειψαν σε απόλυτο μέγεθος το δανεισμό των επιχειρήσεων από την εγχώρια τραπεζική αγορά. Σε ένα περιβάλλον έλλειψης εγχώριου τραπεζικού δανεισμού και αυστηρότερων πιστοδοτικών κριτηρίων, οι επιχειρήσεις μετά την κρίση στράφηκαν, πέρα των ιδίων πόρων τους, σε εναλλακτικές μορφές εξωτερικής χρηματοδότησης για την κάλυψη των χρηματοδοτικών τους αναγκών.

Μεταξύ αυτών των εναλλακτικών μορφών, οι επιχειρήσεις άντλησαν κεφάλαια κυρίως από μη τραπεζικά δάνεια, καθώς επίσης και από δάνεια από το εξωτερικό, στην πλειοψηφία τους ενδοομιλικά δάνεια και ομολογιακά δάνεια.

Παράλληλα, αντλήθηκε χρηματοδότηση από μη εισηγμένες στο χρηματιστήριο μετοχές, ενώ πρόσφατα άρχισε να κινείται η έκδοση εταιρικών ομολόγων.

Δυσανάλογα από τη συνεχιζόμενη συρρίκνωση των εγχώριων τραπεζικών χορηγήσεων επλήγησαν οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις, καθώς βασίζονταν σχεδόν αποκλειστικά στον τραπεζικό δανεισμό ως την κύρια μορφή εξωτερικής χρηματοδότησής τους, συγκριτικά με τις μεγάλες επιχειρήσεις με υψηλή πιστοληπτική διαβάθμιση.

Σημειώνεται ότι η τάση αύξησης των μη ληξιπρόθεσμων υποχρεώσεων των επιχειρήσεων προς το Δημόσιο (για φόρους), τους προμηθευτές και τους οργανισμούς κοινωνικής ασφάλισης τα τελευταία τρίμηνα,  ενώ έμμεσα υποβοηθά τη ρευστότητα των επιχειρήσεων, δεν αποτελεί υγιή και διατηρήσιμη πρακτική και δεν αφορά απαραίτητα εύρωστες επιχειρήσεις.

ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ

Αφήστε ένα σχόλιο

5 + four =