αρχικηΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑΕννέα projects που μπορείς να ξεκινήσεις με (σχεδόν) μηδενικό μπάτζετ και να βγάλεις χρήματα | Του Γιάννη Μπελεγρίνη

Εννέα projects που μπορείς να ξεκινήσεις με (σχεδόν) μηδενικό μπάτζετ και να βγάλεις χρήματα | Του Γιάννη Μπελεγρίνη

Αν θέλεις να ξεκινήσεις ένα δικό σου project και να έχεις έσοδα, αλλά σκέφτεσαι ότι… δεν έχεις μεγάλο αρχικό κεφάλαιο, τότε η παρακάτω λίστα μπορεί να σου φανεί χρήσιμη. Σε αυτή θα δεις 9 projects τα οποία μπορείς να ξεκινήσεις ακόμα και από το δωμάτιο του σπιτιού σου. Με (σχεδόν) μηδενικό αρχικό μπάτζετ. Και να βγάλεις χρήματα σε βάθος χρόνου.

Φυσικά χρειάζεται σκληρή δουλειά. Τίποτα δεν γίνεται… μαγικά. Μπορείς όμως να ξεκινήσεις με μικρό αρχικό μπάτζετ, και σταδιακά να χτίσεις αυτό που θες.

1 | Online μαθήματα. Είναι πιθανό μέσα στην καραντίνα να χρησιμοποίησες μερικά προγράμματα όπως τα Zoom, Skype, Google Hangouts. Ναι, τέτοια προγράμματα μπορούν επίσης να σε βοηθήσουν να παραδίδεις online μαθήματα, ακόμα και σε «μαθητές» που βρίσκονται πολύ μακριά. Αρκεί να έχεις μερικές χρήσιμες γνώσεις να μεταφέρεις. Και φυσικά μπορείς να δουλέψεις σε ευέλικτα ωράρια. Υπάρχουν επίσης και οι σχετικές πλατφόρμες όπου λειτουργούν ως marketplaces για τέτοιους επαγγελματίες.

2 | Ξεκίνα site/blog. Κάπως έτσι ξεκίνησε και το It’s Possible. Βγήκε στον ιντερνετικό αέρα τον Σεπτέμβριο του 2016. Η προετοιμασία είχε ξεκινήσει το καλοκαίρι που είχε προηγηθεί. Ξεκίνησαν τα social media του site, ξεκίνησε η κατασκευή του It’s Possible και φυσικά ξεκίνησε να δημιουργείται περιεχόμενο για να είναι όλα έτοιμα για την «πρεμιέρα». Πόσο κόστισε η κατασκευή του site; Μόλις 450 ευρώ. Αν έχεις κάποιες βασικές τεχνικές γνώσεις, μπορείς να δημιουργήσεις ακόμα και μόνος σου το site/blog που θες και έτσι να γλυτώσεις το κόστος κατασκευής.

3 | Γράψε ένα e-Book. Ήθελες πάντα να γράψεις μερικές εμπειρίες σου ή να ξεκινήσεις να γράφεις μια ιστορία φαντασίας; Τώρα είναι πολύ πιο εύκολο πρακτικά. Μπορείς να γράψεις ένα e-Book. Και σε αυτή την περίπτωση μπορείς να δουλεύεις ευέλικτα μέσα στην εργάσιμη ημέρα σου. Όταν το ολοκληρώσεις μπορείς να το ανεβάσεις σε πλατφόρμες όπως οι Amazon Kindle Direct Publishing και Smashwords. Δωρεάν.

4 | Μεταφραστής. Υπάρχουν πολλές ιντερνετικές πλατφόρμες, websites και εταιρίες που αναζητούν ανθρώπους για να μεταφράσουν κείμενα. Μπορείς να είσαι ένας από αυτούς. Αρκεί φυσικά να γνωρίζεις ξένες γλώσσες. Συνήθως τέτοιες συνεργασίες περιλαμβάνουν πληρωμή «με το κομμάτι». Καθόλου άσχημο και αυτό. Ενώ μπορείς να κινηθείς και ως freelancer γενικότερα.

5 | Επαγγελματικό Instagram προφίλ. Έχουμε δει πολλές τέτοιες περιπτώσεις. Πρόσφατα κάναμε συνέντευξη με την Χριστίνα Ζουπάνου. Είναι ο άνθρωπος πίσω από το Instagram account aVeganFoodie. Μέσασε περίπου 1μισι χρόνο κατάφερε να φτάσει στους 11 χιλ. followers. Έχει χτίσει το δικό της κοινό και φυσικά κλείνει συνεργασίες με διάφορα brands. Μπορείς και εσύ να ξεκινήσεις ένα επαγγελματικό προφίλ, σε συγκεκριμένο θεματολογικό πεδίο το οποίο θα επιλέξεις. Ξεκίνα να χτίζεις μέσα στο καλοκαίρι το κοινό σου και στην συνέχεια αναζήτησε συνεργασίες έτσι ώστε να έχεις έσοδα.

6 | Pet Sitter. Μια μόδα που έχει εξαπλωθεί και στην Ελλάδα. Και στην εποχή του Covid-19. Τα πράγματα είναι απλά: Αναλαμβάνεις να προσέχεις τα κατοικίδια των άλλων, όταν αυτοί λείπουν από το σπίτι. Σε κάποιες περιπτώσεις θα χρειαστεί να τα πας και βόλτα. Αν χτίσεις ένα πελατολόγιο, στην συνέχεια θα έχεις ένα καλό έσοδο. Ιδανική επιλογή αν είσαι στην Αθήνα το καλοκαίρι. ‘Η σε κάποια άλλη μεγάλη πόλη.

7 | Vlogging. Το vlogging, τα βιντεάκια δηλαδή, είναι ένας καλός τρόπος για να βγάλει κανείς χρήματα από το σπίτι του. Οι πετυχημένοι vloggers μπορούν να εξασφαλίσουν έναν καλό μισθό μόνο με τα βιντεάκια τους. H λογική και εδώ απλή: Φτιάχνεις βίντεο, προσπαθείς να μαζέψεις views, μετά κλείνεις deals με brands. Πλατφόρμες όπως το YouTube ή τα social media μπορούν να σε βοηθήσουν. Θυμήσου και την περίπτωση του Έλληνα YouTuber που έβγαλε κέρδη 53.100 ευρώ από το κανάλι του στο YouTube το 2021. Μπορείς να ξεκινήσεις απλά με το κινητό σου, αν έχει καλή κάμερα. Και σταδιακά να αναβαθμίσεις τον εξοπλισμό σου.

8 | Πώληση φωτογραφιών online. Δεν χρειάζεται απαραίτητα να είσαι επαγγελματίας φωτογράφος. Υπάρχουν πλέον πολλά websites (δες εδώ μια σχετική λίστα) που σου επιτρέπουν να «ανεβάσεις» τις φωτογραφίες σου, και στην συνέχεια να πληρωθείς ανάλογα με τις πωλήσεις (downloads) που θα πετύχει η κάθε μια. Μπορείς να ξεκινήσεις ακόμα και με το κινητό σου, αν έχει μια αξιοπρεπή κάμερα. Ακόμα καλύτερα αν έχεις μια φωτογραφική μηχανή.

9 | Ζωγραφική: Στον ελεύθερο χρόνο σου ζωγραφίζεις πίνακες ή κάνεις σκίτσα; Αυτό μπορεί να σου φέρει χρήματα. Αρκεί να φτιάχνεις κάτι ξεχωριστό. Στην εποχή μας, μπορείς να κάνεις γνωστή τη δουλειά σου μέσα από τα social media.

ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ

Αφήστε ένα σχόλιο

eight − 8 =