αρχικηVIRALΕννέα τρόποι με τους οποίους ένας ναρκισσιστής προσπαθεί να σε ελέγξει και να σε κρατήσει κοντά του

Εννέα τρόποι με τους οποίους ένας ναρκισσιστής προσπαθεί να σε ελέγξει και να σε κρατήσει κοντά του

Έχουμε γράψει αρκετά άρθρα για τους νάρκισσους. Οι άνθρωποι αυτοί χρησιμοποιούν διάφορους τρόπους για να χειραγωγούν άλλους. Το Gaslighting είναι, σύμφωνα με πολλούς, η… αγαπημένη τακτική τους και το αναλύσαμε σε προηγούμενο άρθρο μας.

Αυτή είναι όμως μία από τις τακτικές που χρησιμοποιούν. Στην παρακάτω λίστα θα δεις συνολικά 9 τρόπους με τους οποίους ένας νάρκισσος προσπαθεί να σε ελέγξει και να σε κρατήσει κοντά του.

1. Gaslighting: Είναι ουσιαστικά όταν κάποιος αρνείται ένα γεγονός ή μια συνομιλία που έχει συμβεί. «Πότε έγινε αυτό;» μπορεί να είναι η πρώτη αντίδραση του. Το gaslighting δυνητικά μπορεί να υπάρξει σε κάθε είδους σχέση. Ουσιαστικά αρνούνται όλη την πραγματικότητα, μέχρι το θύμα να υποκύψει και να υιοθετήσει αυτήν που του προβάλλουν.

2. Blaming: Ένας ναρκισσιστής μπορεί να κατηγορεί τους άλλους για τα δικά του λάθη κι αποτυχίες για να αποσπάσει την προσοχή από τον ίδιο.

3. Κριτική: Ένας ναρκισσιστής μπορεί να είναι υπερβολικά επικριτικός απέναντι στο θύμα του, γεγονός που μπορεί να διαβρώσει την αυτοεκτίμησή του και να το κάνει πιο ευάλωτο.

4. Υποτίμηση: Ένας ναρκισσιστής μπορεί να υποτιμήσει τα επιτεύγματα, τις ιδέες ή τις συνεισφορές του θύματός του για να υπονομεύσει την αυτοπεποίθησή του.

5. Τριγωνοποίηση: Ένας ναρκισσιστής μπορεί να στρέψει δύο ανθρώπους τον έναν εναντίον του άλλου για να δημιουργήσει δράμα και να διατηρήσει τον έλεγχο.

6. Απειλές: Ένας ναρκισσιστής μπορεί να χρησιμοποιήσει απειλές σωματικής ή συναισθηματικής βλάβης για να ελέγξει κάποιον εμπνέοντάς του τον φόβο και το αίσθημα υποταγής.

7. Silent treatment: Ένας ναρκισσιστής μπορεί να χρησιμοποιήσει τη σιωπηλή μεταχείριση (την παρατεταμένη επιτηδευμένη σιωπή) για να τιμωρήσει το θύμα του και να το κάνει να νιώσει ανίσχυρο.

8. Παίζοντας το θύμα: Ένας ναρκισσιστής μπορεί να υποδυθεί το θύμα για να κερδίσει τη συμπάθεια και να χειραγωγήσει τους άλλους ώστε να κερδίσει τις εντυπώσεις και τη συμπάθεια.

9. Keeping score: Ένας ναρκισσιστής μπορεί να κρατάει λογαριασμό για τα λάθη ή τις ελλείψεις του θύματός του ως έναν τρόπο να διατηρεί τον έλεγχο. Έτσι, έχει ένα ισχυρό όπλο σε κάθε διαφωνία, λέγοντας πως θυμάται τι έγινε και πότε, ακόμα κι αν αυτό το «πότε» ήταν τρία χρόνια πριν.

ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ

Αφήστε ένα σχόλιο

4 × five =