αρχικηΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΕμφανίστηκε ξαφνικά μαύρη οθόνη στον υπολογιστή σου; Εδώ είναι οι πρώτες κινήσεις που πρέπει να κάνεις

Εμφανίστηκε ξαφνικά μαύρη οθόνη στον υπολογιστή σου; Εδώ είναι οι πρώτες κινήσεις που πρέπει να κάνεις

Έχετε μόλις ετοιμάσει τον καφέ σας. Αισθάνεστε στην κορυφή της πνευματικής σας διαύγειας. Πηγαίνετε να ανοίξετε τον υπολογιστή σας, αλλά δεν εμφανίζεται τίποτα —το μόνο που βλέπετε είναι μια μαύρη οθόνη, χωρίς καμία εξήγηση —ειδικά για τα memes της ημέρας που δεν μπορείτε να δείτε.

Η μαύρη οθόνη είναι λίγο δύσκολη όσον αφορά τη διάγνωση, μιας και μπορεί να είναι πολλές οι αιτίες —μπορεί να υπάρχει πρόβλημα στον υπολογιστή σας ή απλώς στην οθόνη σας. Ίσως λάβετε ένα μήνυμα “No Input” ή “Cable Not Connected”, ή απλώς αντικρίζετε μια εντελώς μαύρη οθόνη. Ακολουθούν μερικά βήματα επίλυσης, ώστε να επιστρέψετε στη δουλειά σας (ή στα χόμπι σας) το συντομότερο δυνατό.

Προσπαθήσατε να τον απενεργοποιήσετε και να τον επανεκκινήσετε;

Windows brightness slider

Μπορεί να ακούγεται προφανές, αλλά σιγουρευτείτε ότι υπολογιστής και οθόνη έχουν παροχή ενέργειας. Θα πρέπει και τα δυο να διαθέτουν φώτα που ανάβουν όταν παρέχεται πηγή ενέργειας, μιας και θα μπορούσατε απλά να έχετε κλείσει κατά λάθος το κουμπί της οθόνης χωρίς να το καταλάβετε.

Εάν ο υπολογιστής σας είναι ενεργός, προσπαθήστε να κάνετε επανεκκίνηση και παρακολουθήστε εάν το πρόβλημα επιμένει. Ακόμα, πατήστε το κουμπί του μενού στην οθόνη σας για να σιγουρευτείτε ότι της παρέχετε το σωστό input. (Οι περισσότερες οθόνες αναγνωρίζουν αυτόματα τη σωστή είσοδο, αλλά δεν πειράζει να το ελέγξετε και εσείς.)

Επιπλέον, σιγουρευτείτε ότι η φωτεινότητα δεν είναι εντελώς χαμηλά. Πολλά laptops επιτρέπουν στους χρήστες να μειώσουν την φωτεινότητα εντελώς, οπότε αυξήστε την φωτεινότητα και ίσως δείτε ότι ο υπολογιστής σας λειτουργούσε κανονικά από την αρχή —απλά, δεν φαινόταν.

Παρομοίως, δοκιμάστε να πατήσετε επανειλημμένα το κουμπί λειτουργίας και οποιοδήποτε κουμπί μοιάζει πως έχει εικονίδιο της οθόνης στο πληκτρολόγιο —ίσως έχει απενεργοποιηθεί η οθόνη ή ο υπολογιστής σας αποσυντονίστηκε ύστερα από σύνδεση με εξωτερική οθόνη.

Τέλος, ίσως θα άξιζε να αποσυνδέσετε εντελώς την οθόνη. Μερικές φορές, εάν ενεργοποιηθεί η οθόνη χωρίς σήμα, τότε ακόμα και εάν συνδεθεί ίσως να μην το δέχεται. Είναι σπάνιο, αλλά συμβαίνει.

Ελέγξτε τις συνδέσεις σας

Στη συνέχεια, επιβεβαιώστε ότι όλα τα καλώδια είναι στη θέση τους. Πιο συγκεκριμένα, σιγουρέψτε ότι η οθόνη σας είναι επαρκώς συνδεδεμένη με τα καλώδια και έχει παροχή ενέργειας και βεβαιώστε ότι το καλώδιο που συνδέεται με τον υπολογιστή εφαρμόζει καλά και από τις δυο πλευρές.

Εάν διαθέτετε ανεξάρτητη κάρτα γραφικών, τότε η οθόνη σας θα πρέπει να συνδέεται απευθείας με αυτήν και όχι μέσω HDMI στην μητρική σας. Εάν κυκλοφορούν επιπλέον καλώδια, δοκιμάστε κάποιο άλλο —ίσως χρησιμοποιούσατε λάθος καλώδιο ή κάποια από τις θύρες έχει χαλάσει. (Εάν διαθέτετε καλώδιο διαφορετικού τύπου —για παράδειγμα, καλώδιο HDMI αντί για καλώδιο DisplayPort— δοκιμάστε και αυτό.)

Επιπλέον, επιβεβαιώστε ότι το καλώδιό σας πληροί τα κριτήρια: εάν χρησιμοποιείτε DisplayPort, σιγουρευτείτε ότι είναι εγκεκριμένο από τη VESA και, εάν χρησιμοποιείτε HDMI, ίσως έχει εγκεκριμένο σήμα στη συσκευασία που μπορείτε να σκανάρετε με το HDMI Cable Certification app για iPhone ή Android. Θυμηθείτε, δεν είναι όλα τα καλώδια ίδια: εάν προσπαθήσετε να πετύχετε 4K ανάλυση σε υψηλότερο refresh rate, για παράδειγμα, θα χρειαστείτε ένα Ultra High Speed HDMI καλώδιο, αντί για ένα παλαιότερο μοντέλο High Speed. Μπορείτε να διαβάσετε περισσότερα για καλώδια και βαθμολογίες στον οδηγό μας.

Εάν χρησιμοποιείτε αντάπτορες, μπορεί να ευθύνονται αυτοί —μπορεί να είναι χαλασμένοι ή τους χρησιμοποιείτε με λάθος τρόπο. Οι αντάπτορες HDMI σε VGA, για παράδειγμα, λειτουργούν μόνο προς μια κατεύθυνση —εάν προσπαθείτε να συνδέσετε έναν VGA υπολογιστή σε μια DVI οθόνη, θα χρειαστείτε έναν διαφορετικό τύπο μετατροπέα.

Όσο παλεύετε με τα καλώδια, αποσυνδέστε οτιδήποτε δεν είναι απαραίτητο από τον υπολογιστή σας (όπως το ποντίκι, το πληκτρολόγιο και την οθόνη). Μερικές φορές, κάποιες θύρες USB μπορεί να μην επιτρέπουν τη σωστή ενεργοποίηση του υπολογιστή εάν υπάρχει κάτι συνδεδεμένο σε αυτές —προσωπικά, μου έχει συμβεί. (Δοκιμάστε να αλλάξετε το ποντίκι σας ή το πληκτρολόγιο σε άλλη θέση, για να είστε εντελώς σίγουροι.)

Οι πολλές οθόνες παίζουν ρόλο

display settings

Εάν προσπαθείτε να συνδέσετε μια δεύτερη οθόνη, είτε είναι σε laptop είτε σε desktop, ίσως αντιμετωπίσετε προβλήματα όταν μόνο η μια από αυτές λειτουργεί σωστά. Αρχικά, σιγουρευτείτε ότι το laptop ή ο υπολογιστής σας μπορούν να τρέξουν δυο ή περισσότερες οθόνες ταυτόχρονα —μερικά μηχανήματα ίσως να μην υποστηρίζουν όλες τις οθόνες που θέλετε να συνδέσετε. (Τα πιο πρόσφατα M1 MacBooks, για παράδειγμα, παρά τα πολλά βελτιωμένα χαρακτηριστικά τους, υποστηρίζουν μόνο μια εξωτερική οθόνη ανά φορά.)

Μετά, αφού έχετε συνδέσει τη δεύτερη οθόνη, κατευθυνθείτε στις Ρυθμίσεις > Σύστημα > Οθόνη. Εάν η δεύτερη οθόνη αναγνωρίζεται από το σύστημα αλλά δείχνει μαύρη οθόνη, τότε ίσως ευθύνονται οι ρυθμίσεις —μπορείτε να δείχνει εικόνα μόνο στην οθόνη του laptop σας, ώστε να την προσαρμόσετε για να δείχνει την ίδια στην εξωτερική οθόνη ή η δεύτερη οθόνη να είναι επέκταση της πρώτης.

Προσοχή στους ήχους

Computer tower

Όταν ο υπολογιστής σας ενεργοποιείται, συνήθως ακούγεται ένας χαρακτηριστικός ήχος από το ηχείο μέσα στον πύργο. Το ηχείο αυτό εξυπηρετεί το να εκπέμπει ήχους σφαλμάτων όταν κάτι δεν πάει καλά. Εάν δε διαθέτετε κάτι τέτοιο, μπορείτε να παραγγείλετε από το Amazon και να το συνδέσετε στη μητρική του υπολογιστή.

Εάν ο υπολογιστής σας κάνει έναν γρήγορο ήχο όταν κάνει boot, τότε φαίνεται πως το πρόβλημα δεν οφείλεται σε προβλήματα στο hardware. Ωστόσο, εάν κάνει μια συγκεκριμένη ακολουθία από ήχους —όπως ένα συνεχόμενο ήχο, συνοδευόμενο μετέπειτα από δυο σύντομους— τότε μάλλον προσπαθεί να σας πει κάτι. Ίσως ευθύνεται η RAM, ο CPU που υπερθερμαίνεται ή μια κάρτα γραφικών που δεν έχει τοποθετηθεί σωστά. (Άλλα μηχανήματα διαθέτουν μια ψηφιακή οθόνη που δείχνει κωδικούς σφαλμάτων αντί για ήχους, ή μια σειρά από φωτεινά σήματα που ενεργοποιούνται με συγκεκριμένη σειρά για να υποδείξουν κάποιο πρόβλημα.)

Υπάρχουν web pages με πληροφορίες σχετικά με αυτά τα ηχητικά σήματα, αλλά η καλύτερη λύση είναι να ανατρέξετε στο εγχειρίδιο χρήσης του υπολογιστή ή της μητρικής, ώστε να είστε σίγουροι. Εάν εντοπίσετε το πρόβλημα, η επίλυση είναι εύκολη.

Διορθώστε την ‘πηγή’ του boot

BIOS screen

Περιστασιακά, ο υπολογιστής σας μπορεί να κάνει boot από λάθος σκληρό δίσκο —και όταν δεν βρίσκει λειτουργικό σύστημα, απλά δίνει μαύρη οθόνη (μερικές φορές με έναν κέρσορα που αναβοσβήνει στην γωνία). Αυτό λύνεται εύκολα.

Κάντε reboot τον υπολογιστή σας και μπείτε στο μενού του BIOS setup, συνήθως πατώντας το DEL ή το F2 όσο κάνει boot. Από το μενού του BIOS, αναζητήστε την επιλογή Boot Order και επιβεβαιώστε ότι ο σκληρός σας είναι στην κορυφή της λίστας. Στη συνέχεια, αποθηκεύστε τις ρυθμίσεις σας και πατήστε exit. Εάν είστε τυχεροί, θα κάνει reboot σε Windows.

Εάν αυτό δε λειτουργήσει, μπορείτε να δοκιμάστε το Optimized Defaults από το BIOS. Εάν έχετε ρυθμίσει λάθος κάτι στο παρελθόν, θα σας επαναφέρει στις default ρυθμίσεις, που ίσως σας επιτρέψει να κάνετε boot. (Αν και καλό θα ήταν να κρατήσετε ένα στιγμιότυπο των ρυθμίσεων του BIOS στην αρχή, σε περίπτωση που όντως χρειάζεστε κάτι διαφορετικό από τις default ρυθμίσεις για να κάνετε boot. Με αυτό τον τρόπο, μπορείτε να επαναφέρετε τις ρυθμίσεις σας εάν οι defaults δε λειτουργήσουν.)

Αλλάξτε θέση στην κάρτα γραφικών σας, τη RAM ή άλλο hardware

adata ram

Εάν πρόσφατα “χτίσατε”, αναβαθμίσατε ή μετακινήσατε τον υπολογιστή σας, είναι πιθανό πως κάτι από το hardware σας αποσυνδέθηκε και δεν επιτρέπει στον υπολογιστή σας να κάνει boot. Αφαιρέστε το πλαϊνό πάνελ από τον υπολογιστή σας και δείτε το εσωτερικό του. Εάν διαθέτετε ανεξάρτητη κάρτα γραφικών, προσπαθήστε να την αφαιρέσετε και να την επανασυνδέσετε στη θύρα του υπολογιστή σας μέχρι να ακούσετε το κλικ —ή προσπαθήστε να την μετακινήσετε σε διαφορετική θύρα εντελώς. Σιγουρευτείτε ότι τα καλώδια παροχής ενέργειας είναι και αυτά καλά συνδεδεμένα.

Όσο παρατηρείτε το εσωτερικό, αλλάξτε θέση και στη/στις RAM, πατώντας πάνω στα σημεία πρόσδεσης μέχρι να ακούσετε το κλικ. Σιγουρευτείτε ότι όλα τα καλώδια είναι συνδεδεμένα στην μητρική σωστά και πως ο σκληρός δίσκος είναι κι αυτός συνδεδεμένος.

Ετοιμαστείτε για Ασφαλή Λειτουργία

Windows Safe Mode

Εάν συνεχίζετε να μην βλέπετε εικόνα όταν κάνει boot, ίσως υπάρχει πρόβλημα σε κάποιον driver ή software. Μπορεί να πάρετε εικόνα στην οθόνη σας εάν κάνετε boot σε Ασφαλή Λειτουργία, εάν και είναι λίγο δύσκολο εάν δεν λειτουργεί η οθόνη σας από την αρχή.

Έχετε μερικές επιλογές στη διάθεσή σας: εάν διακόψετε την εκκίνηση τρεις φορές (πατώντας το κουμπί επανεκκίνησης όσο το Windows ξεκινά να κάνει boot, για παράδειγμα), θα οδηγηθείτε στο μενού Αυτόματης Επιδιόρθωσης, όπου μπορείτε να πάτε στις Ρυθμίσεις για Προχωρημένους για να βρείτε την Ασφαλή Λειτουργία.

Εάν αυτό δε λειτουργήσει, μπορείτε να δημιουργήσετε έναν δίσκο εγκατάστασης για Windows 10 χρησιμοποιώντας άλλον υπολογιστή, να κάνετε boot από αυτό το flash drive και να πάτε στις Επιδιορθώστε τον υπολογιστή σας > Επιδιόρθωση > Εκκίνηση ρυθμίσεις για να επιλέξετε την Ασφαλή Λειτουργία μέσω Δικτύου.

Εάν η Ασφαλής Λειτουργία δεν φανεί χρήσιμη, υπάρχει ακόμα η δυνατότητα να διορθώσετε το πρόβλημα. Προσπαθήστε να απεγκαταστήσετε καινούργια προγράμματα που μπορεί να προκαλούν προβλήματα. Σιγουρευτείτε ότι η ανάλυση και το refresh rate έχουν ρυθμιστεί σωστά (εάν τα έχετε πολύ υψηλά, ίσως η οθόνη σας να μην μπορεί να δείξει εικόνα στην οθόνη).

Μπορείτε ακόμα να δοκιμάσετε την απεγκατάσταση του οδηγού της κάρτας γραφικών σας κατεβάζοντας τον από το website του κατασκευαστή. Εάν υπάρχουν προηγούμενοι drivers στο σύστημά σας, μπορείτε να “καθαρίσετε” το σύστημά σας μέσω του Display Driver Uninstaller. Το εργαλείο δεν είναι ιδιαίτερα εύχρηστο, αλλά είναι ο μόνος τρόπος να καθαρίσετε όλα τα ίχνη οδηγών από το σύστημά σας που μπορεί να δημιουργήσει προβλήματα.

Μπορείτε, ακόμα, να πραγματοποιήσετε ένα malware scan, χρησιμοποιώντας την Επαναφορά Συστήματος ή ακόμα και έναν δίσκο επαναφοράς (εάν διαθέτετε κάποιον) για να γυρίσετε πίσω σε μια ρύθμιση που γνωρίζετε ότι είναι λειτουργική. Μόλις τελειώσετε με αυτό, δείτε εάν ο υπολογιστής σας θα κάνει reboot κανονικά.

Εάν ούτε αυτό λειτουργήσει, μπορείτε να γυρίσετε πίσω στο μενού επιδιόρθωσης και να προσπαθήσετε την επιλογή Επιδιόρθωσης εκκίνησης. Μπορείτε, επιπλέον, να πάτε στην Γραμμή εντολών και να πληκτρολογήσετε sfc /scannow ή chkdsk C: /r για να ελέγξετε για σφάλματα —εάν είστε τυχεροί, τα Windows θα μπορούν να επιδιορθώσουν οποιοδήποτε πρόβλημα και να επαναφέρουν το σωστό boot.

Εάν καμία από τις παραπάνω λύσεις δε λειτουργεί, ίσως χρειάζεται πιο βαθιά έρευνα με επιπλέον hardware, αν μπορείτε να βρείτε γύρω σας. Αναζητήστε μια φθηνή κάρτα γραφικών και δείτε εάν λειτουργεί στη θέση της παλιάς σας κάρτας —εάν πάλι δε λειτουργεί, ίσως φταίει ο επεξεργαστής σας και πρέπει να προχωρήσετε σε αναβάθμιση.

Δείτε εάν ο υπολογιστής σας θα κάνει boot όταν συνδέεται σε άλλη οθόνη ή στην τηλεόρασή σας. Εάν χρησιμοποιείτε laptop, συνδέστε τον με μια εξωτερική οθόνη για να δείτε αν το πρόβλημα αφορά την οθόνη ή τον ίδιο τον υπολογιστή. Εάν η οθόνη σας δε λειτουργεί, ίσως μπορείτε να αντικαταστήσετε το LCD πάνελ στην οθόνη σας ή το laptop (εάν τα χέρια σας πιάνουν). Διαφορετικά, ίσως είναι καιρός να καλέσετε τους επαγγελματίες —καλό θα ήταν να έχετε ένα καλό backup σε περίπτωση που πρέπει να διαγραφούν τα δεδομένα σας.

Πηγή: PC Magazine

ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ

Αφήστε ένα σχόλιο

four × one =