αρχικηΟΙΚΟΝΟΜΙΑΕμπλοκή με την εξυγίανση των Ναυπηγείων Ελευσίνας

Εμπλοκή με την εξυγίανση των Ναυπηγείων Ελευσίνας

Στο υπουργείο Οικονομικών παραπέμπει την έγκριση του σχεδίου εξυγίανσης των Ναυπηγείων Ελευσίνας το υπουργείο Εθνικής Αμυνας, το οποίο δηλώνει πλέον αναρμόδιο για υπογραφή της σχετικής πρότασης που έχουν καταθέσει η Onex Shipyards και η ιταλική Fincantieri, προκαλώντας έντονη αβεβαιότητα σχετικά με την τύχη των ναυπηγείων, όπως σημειώνει το Euro2day.gr.

Κατά τη διάρκεια συνάντησης που πραγματοποιήθηκε χθες και συμμετείχαν, μεταξύ άλλων, ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Εθνικής Αμυνας, Αντώνης Οικονόμου, και εκπρόσωποι του σχήματος Onex – Fincantieri, οι αρμόδιοι προέτρεψαν τους ενδιαφερόμενους να απευθυνθούν στο υπουργείο Οικονομικών και στην Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ) για την υπογραφή του σχεδίου εξυγίανσης των Ναυπηγείων.

Η εξέλιξη αυτή έρχεται 4 ημέρες πριν λήξει η προθεσμία στο χρονοδιάγραμμα που είχε θέσει στις 18 Ιανουαρίου ο υπουργός Εθνικής Αμυνας, Νίκος Παναγιωτόπουλος, δεσμευόμενος σε συνάντηση που είχε με τους εργαζομένους των Ναυπηγείων Ελευσίνας ότι μέχρι τις 15 Φεβρουαρίου θα είχε υπογράψει το σχέδιο για την εξυγίανσή τους.

Βάσει του σχεδίου εξυγίανσης που έχει καταθέσει προς έγκριση στο αρμόδιο υπουργείο η Εrnst& Young στις 23 Δεκεμβρίου για λογαριασμό της Onex Shipyards του Πάνου Ξενοκώστα και της ιταλικής Fincantieri, προβλέπεται, μεταξύ άλλων, την υλοποίηση επενδύσεων περί των 100 εκατ. ευρώ σε βάθος 10ετίας, καθώς και την ανάληψη χρεών 230 εκατ. ευρώ, που θα προκύψουν μετά το κούρεμα των συνολικών οφειλών, ύψους 420 εκατ. ευρώ, προς τρίτους. Στο ίδιο πλαίσιο, όπως προβλέπεται από το σχέδιο εξυγίανσης, αναμένεται να επανεκκινήσουν οι εμπορικές δραστηριότητες των Ναυπηγείων και να διοχετευτεί σε αυτά μέρος των αιτημάτων για κατασκευή νέων πλοίων που «απορρίπτονται» από τα Ναυπηγεία της Σύρου λόγω έλλειψης χώρου.

Υπενθυμίζεται, πάντως, ότι την προηγούμενη Τετάρτη ο Ν. Παναγιωτόπουλος από το βήμα της Βουλής, σε συνέχεια της παράτασης 6 μηνών για την ολοκλήρωση της ναυπήγησης της πυραυλακάτου τύπου «Ρουσσέν» στα ναυπηγεία Ελευσίνας και 3 μηνών για την ολοκλήρωση των εργασιών στα 4 υποβρύχια στα ελληνικά ναυπηγεία Σκαραμαγκά που προβλέπουν δύο διατάξεις του υπουργείου Εθνικής Αμυνας, τόνισε ότι «η εξάμηνη παράταση της σύμβασης όσον αφορά στα ναυπηγεία Ελευσίνας και η τρίμηνη για τον Σκαραμαγκά -δεδομένου ότι εκεί πέρα υπάρχει ήδη ο επενδυτής και ευελπιστούμε στο διάστημα αυτό να ρυθμίσει τις όποιες εκκρεμότητες έχουν μείνει ακόμα- νομίζουμε ότι είναι ένα ικανό χρονικό διάστημα για να εξελιχθεί ευνοϊκά η υπόθεση και των δύο ναυπηγείων».

Τόνισε, δε, στην παρέμβαση του, για την ολοκλήρωση του ναυπηγικού έργου θα απαιτηθεί επιπλέον χρηματοδότηση μέχρι του ποσού των 6.150.000 ευρώ και μέχρι 12.700.000 ευρώ σ για την κάλυψη μισθοδοσίας και ασφαλιστικών εισφορών εργαζομένων, λειτουργικά έξοδα, υπηρεσίες μετακίνησης προσωπικού, τεχνική υποστήριξη και υλικά.

ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ

Αφήστε ένα σχόλιο

nine + five =