αρχικηΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑΕμβάσματα προς την Ασία χωρίς παραστατικά, απλήρωτα πρόστιμα και άλλα: Η κατάσταση στην Folli Follie σήμερα

Εμβάσματα προς την Ασία χωρίς παραστατικά, απλήρωτα πρόστιμα και άλλα: Η κατάσταση στην Folli Follie σήμερα

Φθίνουσα εμπορική δραστηριότητα, ανεξέλεγκτες και ακέφαλες ασιατικές θυγατρικές, εμβάσματα προς την Ασία χωρίς επαρκή παραστατικά, πληρωμές τιμολογίων που φθάνουν από τα emails μελών της διοίκησης, απουσία ουσιαστικής προόδου στην προσπάθεια επίτευξης συμφωνίας εξυγίανσης με τους πιστωτές, επαπειλούμενη κήρυξη πτώχευσης έπειτα από σχετικές προσφυγές ορισμένων πιστωτών, δεσμευμένα ακίνητα, απλήρωτα πρόστιμα βασικών μετόχων και πρώην μελών της διοίκησης, εκκρεμείς διαχειριστικοί έλεγχοι, αδημοσίευτες οικονομικές καταστάσεις για το 2018 και το 2019 και ένας υποβόσκων πόλεμος αλληλοκατηγοριών μεταξύ Κουτσολιούτσων και των διοικούντων συνθέτουν την κατάσταση στην οποία βρίσκεται στην ενδεκάτη ώρα της η Folli Follie.

Ετσι, η παρέμβαση της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς, που αναμένεται να συζητηθεί στις 29 Ιανουαρίου στα δικαστήρια, να απομακρύνει τον Τζώρτζη Κουτσολιούτσο από τη διοίκηση της Folli Follie και να ορίσει δύο νέα ανεξάρτητα μέλη, ίσως αποδειχθεί μια κίνηση που ήρθε πολύ αργά. Και αυτό διότι, μεταξύ άλλων, οι ταμειακές ροές της εμπορικής δραστηριότητας λέγεται, από πηγές εντός της εταιρείας, πως επαρκούν, υπό την πιο αισιόδοξη εκτίμηση, για να χρηματοδοτήσουν τη λειτουργία της έως και τον Μάρτιο. Αυτό βέβαια δεν εμπόδισε τη διοίκηση προ ολίγων μηνών να προχωρήσει με συνοπτικές διαδικασίες, όπως καταμαρτυρούν πηγές από το ίδιο το διοικητικό συμβούλιό της, σε πληρωμές εκατοντάδων χιλιάδων ευρώ εξωτερικών συνεργατών με τιμολόγια που προσκόμισε μέλος του διοικητικού συμβουλίου και όχι διά της συνήθους οδού του λογιστηρίου.

Τίμημα που φαίνεται πως κρίθηκε απαραίτητο για να προσυπογράψουν, κυριολεκτικά, οι εκπρόσωποι των ομολογιούχων την ανακοίνωση της 26ης Νοεμβρίου περί επίτευξης κατ’ αρχήν συμφωνίας σχετικά με τους εμπορικούς όρους για την οικονομική αναδιάρθρωση. Αλλά αυτό και πληρωμές προς μεγάλο αριθμό εξωτερικών συνεργατών είναι μια άλλη ιστορία με την οποία ασχολούνται οι διενεργούντες τους σχετικούς ελέγχους, όπως όμως και ένα επεισόδιο από τον υποβόσκοντα πόλεμο μεταξύ παλαιάς και νέας διοίκησης. Είναι χαρακτηριστικό πως σύμφωνα με κάποιους υπολογισμούς τα έξοδα για συμβούλους από τον Μάιο του 2018 έως σήμερα έχουν αγγίξει τα 25 εκατομμύρια ευρώ. Να σημειωθεί πάντως πως και είθισται και συχνά προβλέπεται τα έξοδα των συμβούλων των πιστωτών και της αναδιάρθρωσης να καταβάλλονται από την εν λόγω εταιρεία.

Τώρα, η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς, υπό το φως όλων των παραπάνω και όχι μόνον, και μετά και την τοποθέτηση δύο νέων ανεξάρτητων μελών στο Δ.Σ. στα μέσα Δεκεμβρίου, αξιολογεί τις επόμενες κινήσεις της ενώ αναμένει και την έκθεση με όλα τα ευρήματα της PwC η οποία διενεργεί, με εντολή δικαστηρίου, διαχειριστικό έλεγχο στη Folli Follie. Ηδη, πάντως, οι πρώτες πληροφορίες περί των πεπραγμένων και μετά την εποχή Κουτσολιούτσων, δηλαδή κατά το 2019, δεν εμπνέουν αισιοδοξία.

Η υπόθεση της Folli Follie, ένα από τα μεγαλύτερα ευρωπαϊκά επιχειρηματικά σκάνδαλα των τελευταίων ετών, μπορεί να αντιμετωπίζεται στην Ελλάδα ως παλαιό νέο αλλά στο εξωτερικό παραμένει για πολλούς υποψηφίους επενδυτές σηματωρός για τις αποφάσεις τους σχετικά με τη χώρα. Αυτό υπογραμμίζουν στην «Κ» πηγές από το εξωτερικό, προσθέτοντας πως η καθυστέρηση της κάθαρσης και η αδυναμία οριστικής λύσης, είτε εξυγίανσης είτε χρεοκοπίας, αποθαρρύνει πολλούς και δεν περιποιεί τιμή στην αξιοπιστία του ισχύοντος πλαισίου εταιρικής διακυβέρνησης και των μηχανισμών εποπτείας του. Ετσι, η παρέμβαση της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς τον Δεκέμβριο στο διοικητικό συμβούλιο της Folli Follie, που έγινε αμέσως μόλις νομοθετήθηκε η σχετική δυνατότητα, χρειάζεται να φέρει και αποτελέσματα πριν διασκεδάσει τις αρνητικές εντυπώσεις μεταξύ των διεθνών επενδυτών.

Σίγουρα, πάντως, η ανθεκτικότητα της Folli Follie έχει ξεπεράσει και τις πλέον αισιόδοξες εκτιμήσεις, αφού σε λιγότερο από τέσσερις μήνες από σήμερα θα συμπληρώσει δύο χρόνια από την αποκάλυψη του σκανδάλου με την παραποίηση των οικονομικών της μεγεθών κατά 1 δισ. ευρώ σε επίπεδο τζίρου και κατά 250 εκατ. ευρώ περίπου σε επίπεδο ταμειακών διαθεσίμων. Εστία του κακού σύμφωνα με όλες τις μέχρι τώρα έρευνες (Alvarez & Marsal, EY, Deloitte, PwC, ΕΛΤΕ) είναι οι δραστηριότητες στην Ασία. Δραστηριότητες που όμως ακόμα και σήμερα παραμένουν σε μεγάλο βαθμό αδιαφανείς, αν και σύμφωνα με πηγές των ελεγκτών εισπράττουν χρηματοδοτήσεις από την Ελλάδα για σκοπούς όπως η μισθοδοσία αλλά χωρίς τα απαραίτητα παραστατικά. Αυτό αναφέρουν πηγές με γνώση των ευρημάτων του εν εξελίξει εσωτερικού ελέγχου, που επιπλέον διατυπώνουν την απορία γιατί δεν κλείνουν αυτές οι θυγατρικές, αφού σύμφωνα με τις περισσότερες εκτιμήσεις η δραστηριότητα κυρίως στην Ιαπωνία και στο Χονγκ Κονγκ αλλά και στην Κίνα δεν είναι επικερδής.

Την ίδια ώρα, η διοίκηση της Folli Follie εμφανίζεται να ασχολείται βασικά με τη δυνατότητα επίτευξης συμφωνίας εξυγίανσης με ομολογιούχους πιστωτές και μόνον διαχειριστικά με τις καθημερινές εμπορικές δραστηριότητες της εταιρείας. Πλην, όμως, χωρίς ικανό σχεδιασμό αυτές θα συνεχίσουν να βαίνουν συρρικνούμενες, αφού οι μάρκες έχουν χαθεί και τα αποθέματα στοκ απομειωθεί.

Πηγή: Καθημερινή

ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ

Αφήστε ένα σχόλιο

eighteen − fifteen =