αρχικηΟΙΚΟΝΟΜΙΑΕλληνικό, επεισόδιο Νο 4873: Που κόλλησε πάλι η διαδικασία της επένδυσης

Ελληνικό, επεισόδιο Νο 4873: Που κόλλησε πάλι η διαδικασία της επένδυσης

Νέο «εμπόδιο» στην πολυσυζητημένη επένδυση στο Ελληνικό. Επικαλούμενοι την προστασία του δημοσίου συμφέροντος, 18 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ φέρουν στη Βουλή, με μακροσκελή ερώτησή τους προς τρεις υπουργούς, το θέμα του ορισμού των αρχαιολογικών χώρων «εντός του χώρου του πρώην αεροδρομίου στο Ελληνικό» – ένα θέμα το οποίο έχει ευθέως συνδυαστεί με την πρόκληση εμποδίων ή, τουλάχιστον, μεγάλες καθυστερήσεις στην προώθηση της γνωστής επένδυσης.

Οι ίδιοι, στο κείμενο της ερώτησής τους, αναγνωρίζουν ότι τα επενδυτικά σχέδια μπορεί να καταστεί απαραίτητο να αλλάξουν: «Ο ορισμός αρχαιολογικών χώρων εντός του ακινήτου δεν ακυρώνει τη δυνατότητα δόμησης από την πλευρά του επενδυτή, αλλά τη θέτει υπό τον έλεγχο της αρχαιολογικής υπηρεσίας», σημειώνουν μεταξύ άλλων οι ερωτώντες βουλευτές και προσθέτουν: «Η αρχαιολογική υπηρεσία δύναται να επιβάλει τροποποιήσεις στον σχεδιασμό, σε περίπτωση εύρεσης αρχαιοτήτων ή μετακινήσεις στη δόμηση, σε γειτονικά σημεία χωρίς αρχαιότητες. Αυτή η προοπτική δεν δημιουργεί ουσιαστικά προσκόμματα στην ανάπτυξη του χώρου».

Στην πλειονότητά τους οι ερωτώντες βουλευτές προέρχονται από την κίνηση των «53+». Αυτό, σε συνδυασμό με την υπογραφή του Νίκου Φίλη στο κείμενο της ερώτησης, προκάλεσαν ερωτήματα μήπως πρόκειται για κομματική «ανταρσία» κατά των κυβερνητικών σχεδιασμών. Δεδομένης, ωστόσο, της κυβερνητικής συμπεριφοράς συνολικά στο θέμα υλοποίησης των αποκρατικοποιήσεων και προώθησης των επενδύσεων, όπως σημειώνει η Καθημερινή πιθανόν πρόκειται για ενέργεια υποβοηθητική των κυβερνητικών επιδιώξεων και του τρόπου που η κυβέρνηση απευθύνεται προς το κομματικό ακροατήριο.

Με αφορμή την κατάθεση της συγκεκριμένης ερώτησης, ο βουλευτής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης Οδ. Κωνσταντινόπουλος υποστηρίζει ότι οι 18 έχουν «σκοπό να δημιουργηθούν προσκόμματα στην επένδυση για την αξιοποίηση του πρώην αεροδρομίου του Ελληνικού». Και αφού υπογραμμίζει ότι συνιστά μια κίνηση «κατ’ εντολήν του κ. Τσίπρα και του κ. Τσακαλώτου, δεδομένου ότι οι 17 πρόσκεινται στην εσωκομματική φράξια των 53», τονίζει ότι αποτελεί κυβερνητική επιλογή «να μην προχωρήσουν οι επενδύσεις, και ιδιαίτερα εκείνη του Ελληνικού, και να χαθούν 75.000 θέσεις εργασίας».

Αποδέκτες της ερώτησης είναι οι υπουργοί Πολιτισμού και Αθλητισμού, Περιβάλλοντος και Ενέργειας, καθώς και Οικονομικών. Την υπογράφουν δε οι: Αννέτα Καββαδία, Αθανασία Αναγνωστοπούλου, Γ. Δημαράς, Θ. Δρίτσας, Μαρία Θελερίτη, Κατερίνα Ιγγλέζη, Χρ. Καραγιαννίδης, Αστ. Καστόρης, Γ. Κυρίτσης, Θ. Μουμουλίδης, Γερ. Μπαλαούρας, Γ. Πάλλης, Χρ. Παπαδόπουλος, Π. Σκουρολιάκος, Ελένη Σταματάκη, Αφροδίτη Σταμπουλή, Χαρ. Τζαμακλής και Ν. Φίλης.

«Τα τελευταία αρκετά χρόνια, η αρμόδια Εφορεία Αρχαιοτήτων επιχειρούσε να προχωρήσει την κήρυξη των αρχαίων της περιοχής, της οποίας η προώθηση “κωλυόταν” λόγω των ισχυρών οικονομικών συμφερόντων», επισημαίνουν αναφερόμενοι στο πρόσφατο παρελθόν και συμπληρώνουν ότι οι όποιες εξ αυτού του λόγου καθυστερήσεις συνιστούν εκτός των άλλων «λόγο αποζημίωσης του αγοραστή» εκ μέρους του Δημοσίου. Και είναι με αυτό το «επιχείρημα» που ουσιαστικά ζητούν από τους υπουργούς να ενημερώσουν την εθνική αντιπροσωπεία «ποιο είναι το χρονοδιάγραμμα ολοκλήρωσης των αρχαιολογικών χώρων» στη συγκεκριμένη περιοχή.

ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ

Αφήστε ένα σχόλιο

12 − 8 =