αρχικηΟΙΚΟΝΟΜΙΑΕλλάδα, Κύπρος και Αίγυπτος θέλουν να συνεργαστούν σε ενέργεια, κατασκευές, προσφυγικό

Ελλάδα, Κύπρος και Αίγυπτος θέλουν να συνεργαστούν σε ενέργεια, κατασκευές, προσφυγικό

Η κοινή διαχείριση των προσφυγικών ροών από τις χώρες της Μεσογείου, οι διμερείς οικονομικές-εμπορικές συμφωνίες, η οριστικοποίηση των ΑΟΖ και η συνεργασία στο πεδίο της ενέργειας, ήταν τα βασικά σημεία των συνομιλιών που είχε σήμερα στο Κάιρο ο Αλέξης Τσίπρας με τους Προέδρους της Αραβικής Δημοκρατίας της Αιγύπτου Αμπντέλ Φατάχ Αλ-Σίσι και της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκο Αναστασιάδη.

Πρόκειται για την τέταρτη τριμερή Διάσκεψη (Ελλάδας-Κύπρου-Αιγύπτου) τα τελευταία δύο χρόνια που, κατά τον κ.Αλ Σίσι αναδεικνύει “την συνεργασία μεταξύ μας για τη σταθερότητα και την ειρήνη” στην περιοχή.

Όπως σημειώνει το Euro2day.gr, ο πρωθυπουργός, αφού επισήμανε ότι η Μεσόγειος “μας ενώνει αλλά ταυτόχρονα εκκολάπτει διεθνείς κρίσεις”, αναφέρθηκε στα σημεία της τριμερούς συνεργασίας.

Ειδικά για τον χώρο της ενέργειας, τόνισε ότι συζητήθηκε (σήμερα) η δυνατότητα εμβάθυνσης της συνεργασίας και “η μεταφορά φυσικού αερίου από τα σημαντικά κοιτάσματα της Αιγύπτου και της Κυπριακής Δημοκρατίας προς την Ευρώπη”, καθώς και η οριοθέτηση των ΑΟΖ.

“Συζητήσαμε παράλληλα για την συνεργασία μας στον κρίσιμο τομέα της ανάπτυξης ανανεώσιμων πηγών ενέργειας και συναποφασίσαμε να θεσμοθετήσουμε τακτικές συναντήσεις μεταξύ των αρμόδιων υπουργών μας”, πρόσθεσε ο κ.Τσίπρας.
Συνεργασία στις κατασκευές

Ετερο πεδίο οικονομικής συνεργασίας, αναφέρθηκε αυτό των κατασκευών: “Συνομιλήσαμε για τις δυνατότητες δραστηριοποίησης κατασκευαστικών εταιρειών των χωρών μας σε αυτόν τον τομέα, αλλά και τη ραγδαία αναπτυσσόμενη διαλιμενική συνεργασία μας”.

Επιπλέον, η συζήτηση στράφηκε (πέραν του τουρισμού) στους τομείς των δικτύων και μεταφορών, στη μεταφορά τεχνογνωσίας στον τομέα της κατασκευής και συντήρησης οδικών δικτύων και οδικής ασφάλειας, στην καινοτομία, τη νέα τεχνολογία και την πληροφορική, για τη συνεργασία εταιριών πληροφορικής και εκπαιδευτικών ιδρυμάτων”.

Με αφορμή τις κοινές δηλώσεις των τριών ηγετών, ο πρωθυπουργός έδωσε για άλλη μία φορά απάντηση στον Ταγίπ Ερντογαν (χωρίς να τον κατονομάσει) για την αμφισβήτηση της Συνθήκης της Λωζάνης.

“Το τελευταίο διάστημα είναι εξαιρετικά ανησυχητικό το γεγονός ότι ακούγονται φωνές από την περιοχή μας, που κινούνται προς την αντίθετη κατεύθυνση (σ.σ. της συνεργασίας και της ασφάλειας), ενώ εγείρουν ακόμη και ζητήματα αμφισβήτησης θεμελιωδών Διεθνών Συνθηκών.

Πιστεύω ότι η απάντηση σε οποιαδήποτε τέτοια αμφισβήτηση πρέπει να είναι κοινή, απολύτως σαφής και αταλάντευτη, τόσο από την πλευρά της Διεθνούς Κοινότητας, όσο και από την πλευρά όλων των γειτονικών χωρών που έχουν ως μοναδικό στόχο τη διατήρηση της σταθερότητας, της ασφάλειας και της συνεργασίας στην περιοχή.

Ο σεβασμός του Διεθνούς Δικαίου, είναι αυτονόητη προϋπόθεση για την εξασφάλιση της σταθερότητας στην περιοχή μας, καθώς και η μόνη δυνατή βάση για την ανάπτυξη των σχέσεων συνεργασίας και φιλίας ανάμεσα στις χώρες μας”.

Από τη συζήτηση δεν απουσίασε, φυσικά, το Κυπριακό, με τον κ.Τσίπρα να τονίζει ότι η επίλυσή του είναι απαραίτηση προϋπόθεση για την ειρήνη και σταθερότητα στην Ανατολική Μεσόγειο.

Αφού επανέλαβε την πάγια θέση για δίκαιη και βιώσιμη λύση στο Κυπριακό πρόβλημα βάσει των Αποφάσεων του ΟΗΕ, πρόσθεσε ότι “δεν μπορεί να περιλαμβάνει τη διατήρηση στρατευμάτων κατοχής στην Κύπρο” και πρέπει να επιδιωχθεί “χωρίς αναχρονιστικά σχήματα εγγυήσεων και προς όφελος όλου του κυπριακού λαού”.

Ο Αιγύπτιος πρόεδρος χαρακτήρισε “μείζονος σημασίας το θέμα του καταμερισμού των προσφυγικών και των μεταναστευτικών ροών με ό,τι αυτό συνεπάγεται”.

Ενώ ο κ.Αναστασιάδης τόνισε πως η δημιουργία της Κοινής Επιτροπής Συνεργασίας (μεταξύ των τριων χωρών) που αποφασίστηκε στην προηγούμενη Σύνοδο, “θα πρέπει να πω ότι όχι μόνο άρχισε, αλλά και υλοποιεί πλέον με έμπρακτο τρόπο την υπαρκτή συνεργασία, μετατρέποντας τους στόχους που έχουν τεθεί σε συγκεκριμένα έργα”.

ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ

Αφήστε ένα σχόλιο

three + twenty =