αρχικηΟΙΚΟΝΟΜΙΑΕλάχιστοι έχουν πληρώσει το πρόστιμο για τον εμβολιασμό- Τι λένε οι αριθμοί

Ελάχιστοι έχουν πληρώσει το πρόστιμο για τον εμβολιασμό- Τι λένε οι αριθμοί

Μόλις 44.000 ανεμβολίαστοι πλήρωσαν το πρόστιμο που τους επέβαλε η κυβέρνηση στην εφορία, όπως σημειώνει το Capital.gr. Πολλοί εξ αυτών αρνούνται να το πληρώσουν, ενώ άλλοι υπέβαλαν προσφυγές στην εφορία και στη Διεύθυνση Επίλυσης Φορολογικών Διαφορών, αν και ο νόμος δεν το προβλέπει. Αντίθετα, θα πρέπει, όσοι επιθυμούν, να προσφύγουν στα διοικητική Δικαστήρια, ζητώντας την ακύρωση του προστίμου που τους επιβλήθηκε.

Σύμφωνα με στοιχεία της ΑΑΔΕ βρέθηκαν συνολικά 317.962 φυσικά πρόσωπα, στα οποία επιβλήθηκε πρόστιμο 50 ευρώ για τον Ιανουάριο, (τον Φεβρουάριο το πρόστιμο φθάνει 100 ευρώ). Η επιβολή του μισού προστίμου αφορά ένα δεκαπενθήμερο, δεδομένου ότι η προθεσμία για τον εμβολιασμό έληγε στις 15 Ιανουαρίου.

Από το σύνολο των παραπάνω φυσικών προσώπων, 297.207 ειδοποιήθηκαν μέσω ηλεκτρονικής αλληλογραφίας (ηλεκτρονική κοινοποίηση), ενώ 20.755 ενημερώθηκαν με συστημένη επιστολή. Το πρόστιμο μηνός Ιανουαρίου έπρεπε να πληρωθεί μέχρι τις 15/3/2022 και σύμφωνα με τα στοιχεία της φορολογικής διοίκησης, μόνο 44.000 το πλήρωσαν. Μετά την πάροδο της προθεσμίας αυτής, επιβαρύνεται με τις νόμιμες προσαυξήσεις. Στην πράξη επιβολής προστίμου αναφέρονται τα εξής:

“Πρόστιμο ποσού 50 ευρώ στον υπόχρεο… Δεδομένου ότι με το ανωτέρω έγγραφο της ΓΓΠΣΔΔ διαπιστώθηκε παράβαση της μη διενέργειας υποχρεωτικού εμβολιασμού για την περίοδο 2022”.

Στην πράξη επιβολής προστίμου αναφέρεται επίσης ότι αυτή προσβάλλεται δικαστικά με την άσκηση προσφυγής ενώπιον των τακτικών δικαστηρίων. Σε περίπτωση αμφισβήτησης της επιβολής προστίμου λόγω μη υποχρέωσης εμβολιασμού ή ύπαρξης νόμιμου λόγου απαλλαγής από την υποχρέωση αυτή, παρέχονται οδηγίες στην ηλεκτρονική διεύθυνση emvolio.gov.gr/prostima, αναφορικά με τις διαδικασίες που πρέπει να ακολουθηθούν ώστε να οδηγήσουν σε διαγραφή του.

Όπως προαναφέρθηκε πολλοί ανεμβολίαστοι άνω των 60 ετών ζητούν να ακυρωθεί το πρόστιμο που τους έχει επιβληθεί, ενώ την ίδια στιγμή και οι υγειονομικοί που δεν έχουν εμβολιαστεί και ως εκ τούτου τους έχει γίνει παρακράτηση των αποδοχών τους ζητούν να τους επιστραφεί το ποσό θεωρώντας ότι η πράξη είναι αντισυνταγματική.

Ηδη η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων έχει κοινοποιήσει σε όσους δεν συμμορφώθηκαν με το νόμο την πράξη επιβολής προστίμου. Αρκετοί από αυτούς επισκέφθηκαν τις εφορίες τους για να υποβάλουν ενδικοφανή προσφυγή με στόχο να ακυρωθεί το πρόστιμο που τους έχει επιβληθεί, αν και ο νόμος δεν το επιτρέπει. Αυτό που μπορούν να κάνουν είναι να προσφύγουν στα διοικητικά δικαστήρια, ενώ όσοι έχουν εμβολιαστεί θα πρέπει να εισέλθουν στην ιστοσελίδα emvolio.gov.gr/prostima προκειμένου να ακολουθήσουν τη διαδικασία για να γίνει η διαγραφή του.

Σημειώνεται ότι οι προϊστάμενοι των εφοριών έλαβαν εντολή από την κεντρική διοίκηση να μην παραλαμβάνουν ενδικοφανείς προσφυγές, καθότι δεν το επιτρέπει η σχετική διαδικασίας.

 

ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ

Αφήστε ένα σχόλιο

seven + seventeen =