αρχικηΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑΕκεί όπου η φορολογία είναι στο 10%: Πάνω από 17.000 ελληνικές επιχειρήσεις έχουν «μετακομίσει» στη Βουλγαρία

Εκεί όπου η φορολογία είναι στο 10%: Πάνω από 17.000 ελληνικές επιχειρήσεις έχουν «μετακομίσει» στη Βουλγαρία

Για αποδυνάμωση των παραδοσιακά ισχυρών βιομηχανικών περιοχών της περιφέρειας, όπως οι βιομηχανικές περιοχές Σίνδου, Πάτρας, Βόλου και Ξάνθης, έκανε λόγο ο πρόεδρος του ΣΕΒΕ Δρ. Γιώργος Κωνσταντόπουλος σε ομιλία του στη διάρκεια εκδήλωσης που πραγματοποίησε ο Σύνδεσμος μαζί με τον ΣΕΒ το μεσημέρι της Παρασκευής στη Θεσσαλονίκη. Είπε χαρακτηριστικά ότι στη Βιομηχανική Περιοχή της Σίνδου, οι ανενεργές επιχειρήσεις εκτιμάται ότι ανέρχονται στο 30%.

«Η σημερινή εικόνα των περιοχών αυτών αποτυπώνει και την έλλειψη εθνικής στρατηγικής σε ζητήματα ανάπτυξης της εγχώριας βιομηχανίας, καθώς τα σημάδια της κρίσης είναι κάτι παραπάνω από εμφανή. Επιπλέον, η σύγκλιση της βιομηχανικής παραγωγής αποτελεί γεγονός, καθώς οι βιομηχανίες που κάποτε άνθιζαν στην ελληνική περιφέρεια τείνουν να εξαφανιστούν. Αυτό συμβαίνει καθώς τα αντικίνητρα που αντιμετωπίζουν οι επιχειρήσεις είναι πολλά και οδηγούν στον αφανισμό των επιχειρηματικών και βιομηχανικών πάρκων της χώρας», τονίζει στην ομιλία του. Χαρακτηριστικά ανέφερε το υψηλό λειτουργικό κόστος και το υψηλό κόστος απόκτησης γης στις εν λόγω περιοχές, ενώ σημαντικό πρόβλημα αποτελεί και η έλλειψη επενδύσεων σε σχετικές υποδομές, όπως τόνισε.

Ως αποτέλεσμα, όπως είπε ο κ. Κωνσσταντόπουλος, το μεγαλύτερο ποσοστό της βιομηχανικής δραστηριότητας πραγματοποιείται εκτός των βιομηχανικών πάρκων καθότι αυτά κρίνονται ασύμφορα για τους ενδιαφερόμενους επιχειρηματίες, γεγονός το οποίο επιβεβαιώνεται και από τις επιχειρήσεις που βρίσκονται εντός των βιομηχανικών περιοχών οι οποίες αμφισβητούν πλέον τα πλεονεκτήματά τους, δεδομένου του αυξημένου κόστους.

Στο 30% οι ανενεργές επιχειρήσεις

Σύμφωνα με εκτιμήσεις, στη Βιομηχανική Περιοχή της Σίνδου, οι ανενεργές επιχειρήσεις ανέρχονται στο 30%, ενώ πολλές είναι οι ελληνικές εταιρίες που έχουν μεταφέρει τη φορολογική τους έδρα εκτός Ελλάδας. Χαρακτηριστικότερο παράδειγμα είναι φυσικά η Βουλγαρία όπου η φορολογία των επιχειρήσεων ανέρχεται σε μόλις 10% και εκτιμάται ότι έχουν την έδρα τους περισσότερες από 17.000 ελληνικές επιχειρήσεις. Ιδιαίτερα επιζήμιο για τη χώρα μας είναι επίσης το γεγονός ότι, εκτός από το business drain, η κρίση επιδείνωσε και το φαινόμενο του brain drain.

Κατά τον πρόεδρο του ΣΕΒΕ, για να είμαστε διεθνώς ανταγωνιστικοί και να βελτιώσουμε την οικονομική μας κατάσταση, πρέπει να εστιάσουμε στην αξιοποίηση των συγκριτικών μας πλεονεκτημάτων και η ανάπτυξη της εγχώριας βιομηχανίας διεθνώς εμπορεύσιμων αγαθών είναι ένα από αυτά. Ο πρωταρχικός μας στόχος πρέπει να είναι η προσέλκυση επενδύσεων και για να επιτευχθεί αυτό πρέπει να άρουμε τα υφιστάμενα αντικίνητρα. Πρέπει επομένως να δημιουργήσουμε ένα περιβάλλον φιλικό προς το επιχειρείν, τόσο για τις μεγάλες όσο και για τις μικρές και μικρομεσαίες επιχειρήσεις, οι οποίες συνεισφέρουν σημαντικά στην οικονομική ανάπτυξη της χώρας και στη δημιουργία νέων θέσεων απασχόλησης. Η Ελλάδα έχει ανάγκη την παραγωγική της βάση περισσότερο από ποτέ.

Η Β. Ελλάδα

Σημαντικός παράγοντας ανάπτυξης είναι επίσης η περιφερειακή ανάπτυξη, η σύγκλιση των περιφερειακών ανισοτήτων και η εστίαση στα πλεονεκτήματα που έχει η κάθε περιοχή. Η Βόρεια Ελλάδα είναι η κατά βάση παραγωγική και εξωστρεφής περιοχή της χώρας με τις εξαγωγές να αποτελούν το 27,1% του συνόλου της χώρας για το 2017, σύμφωνα με την αποκλειστική μελέτη που πραγματοποιεί σε ετήσια βάση το Ινστιτούτο Εξαγωγικών Ερευνών και Σπουδών (ΙΕΕΣ) του ΣΕΒΕ για τις εξαγωγές της Ελλάδας ανά περιφέρεια και περιφερειακή ενότητα. Μάλιστα, οι εξαγωγές της Βόρειας Ελλάδας για το 2017 παρουσίασαν αύξηση κατά 13,3% έναντι του 2016, ενώ ιδιαίτερα σημαντικό στοιχείο είναι η έντονη εξαγωγική δραστηριότητα σε πολλούς κλάδους με σημαντικότερο τον κλάδο των τροφίμων σε ποσοστό 33,4%, αλλά και την κλωστοϋφαντουργία και ένδυση (15,1% μερίδιο), τα πετρελαιοειδή (12,4%), τα μέταλλα (9,88%) και τα χημικά και πλαστικά σε ποσοστό 8,6% στο σύνολο των εξαγωγών.

Ο Δρ. Γιώργος Κωνσταντόπουλος σημείωσε ακόμη ότι η επόμενη μέρα της ελληνικής οικονομίας μετά την ολοκλήρωση των προγραμμάτων προσαρμογής οφείλει να είναι στραμμένη γύρω από τους άξονες παραγωγή, εξαγωγές, καινοτομία, επενδύσεις. «Πιστεύουμε ότι η εξωστρέφεια είναι το κλειδί για την οικοδόμηση μιας ισχυρής και βιώσιμης οικονομίας που θα παράγει πλούτο και νέες θέσεις εργασίας προς όφελος της κοινωνίας. Η Ελλάδα έχει ανάγκη μία ισχυρή παραγωγική βάση, η οποία θα εστιάζει σε προϊόντα υψηλής προστιθέμενης αξίας που παρουσιάζουν αυξημένη διεθνή ζήτηση και η οποία θα υποστηρίζει και θα προωθεί ουσιαστικά την εξωστρέφεια. Οι εξαγωγείς κατάφεραν σε μία δύσκολη περίοδο να αναπτύξουν το διεθνές δίκτυο συνεργασίας τους και να αυξήσουν τη διεθνή τους δραστηριότητα», τόνισε μεταξύ άλλων.

Πηγή: Typosthes.gr

ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ

Αφήστε ένα σχόλιο

one × four =