αρχικηΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑΕκεί που πραγματικά θέλουν επενδύσεις: 20 πόλεις «μάχονται» για να φιλοξενήσουν τα νέα γραφεία της Amazon

Εκεί που πραγματικά θέλουν επενδύσεις: 20 πόλεις «μάχονται» για να φιλοξενήσουν τα νέα γραφεία της Amazon

Η Amazon τελικά ανακοίνωσε τη λίστα των 20 πόλεων (19 αμερικανικών και μιας καναδικής), οι οποίες είναι υποψήφιες για την κατασκευή των γραφείων της δεύτερης έδρας της στη Βόρειο Αμερική. Μεταξύ των πόλεων αυτών περιλαμβάνονται η Νέα Υόρκη, το Σικάγο, η Βοστώνη, το Μαϊάμι, αλλά και το Τορόντο, ενώ συνολικά ο κολοσσός υψηλής τεχνολογίας, που ίδρυσε ο Τζεφ Μπέζος, έλαβε αιτήσεις από 238 περιοχές. Σε αυτές, όπως αναφέρει το ειδησεογραφικό πρακτορείο του Bloomberg, συμπεριλαμβάνονται μικρές αγορές στις ΗΠΑ, όπως το Μέμφις στο Τενεσί και η Τάλσα στην Οκλαχόμα.

Η τελική απόφαση θα ληφθεί εντός της τρέχουσας χρονιάς, όπως δήλωσαν εκπρόσωποι της Amazon, η οποία σήμερα έχει τα κεντρικά της γραφεία στο Σιάτλ στην πολιτεία Ουάσιγκτον. Οι συζητήσεις μεταξύ της διοίκησης της Amazon και των Αρχών των είκοσι πόλεων θα συνεχιστούν. Πάντως, όπως αναφέρουν αναλυτές, η επιλογή του Τορόντο θα θεωρηθεί πολιτικά αμφιλεγόμενη από την κυβέρνηση Τραμπ, που θέτει «πρώτα την Αμερική». Ως εκ τούτου, ενδεχομένως να προκληθεί ένταση εάν η Amazon απορρίψει τις προτάσεις όλων των αμερικανικών πόλεων και προτιμήσει τον Καναδά για ένα έργο μεγάλο, με επενδύσεις άνω των 5 δισ. δολαρίων για τη δημιουργία 50.000 θέσεων εργασίας μέσα σε ορίζοντα δέκα έως και δεκαπέντε ετών.

Aνταγωνισμός

Η ανακοίνωση του ομίλου ότι αναζητεί περιοχή όπου θα ανεγείρει τα νέα του γραφεία δημιούργησε έναν ιδιότυπο ανταγωνισμό μεταξύ πολιτειακών κυβερνητών, δημοτικών αρχόντων και γραφειοκρατών συνολικά τόσο στις Ηνωμένες Πολιτείες όσο και στον Καναδά – συχνά θύμιζε τηλεοπτικό ριάλιτι. Το δημοτικό συμβούλιο της πόλης Στόουνκρεστ στην Τζόρτζια υπερψήφισε πρόταση να επιτραπεί στον όμιλο να δημιουργήσει εκεί τη δική του πόλη, την Πόλη της Amazon. Ούτως ή άλλως, όλος αυτός ο θόρυβος για τα νέα γραφεία της εταιρείας λειτουργεί θετικά για την εικόνα της Amazon στην περίοδο της προεδρίας Ντόναλντ Τραμπ. Αρκετές φορές έχουν βρεθεί αντιμέτωποι ο Αμερικανός πρόεδρος και ο Τζεφ Μπέζος είτε για θέματα φόρων είτε για θέματα θέσεων εργασίας. Απλώς οι δηλώσεις περί 5 δισ. δολαρίων σε επενδύσεις και 50.000 θέσεων εργασίας ηχούν ωραία στα αυτιά της κυβέρνησης Τραμπ, εκτός εάν ο κ. Μπέζος διαλέξει τον Καναδά.

Ανεξαρτήτως, όμως, ποια θα αναδειχθεί νικήτρια πόλη από αυτόν τον παράξενο διαγωνισμό, η Amazon θα τη μεταμορφώσει εκ βάθρων, όπως συνέβη με το Σιάτλ. Η παρουσία της εταιρείας εκεί συνέβαλε στο να δημιουργηθεί μεγάλη οικιστική ανάπτυξη, ενώ παράλληλα οι τιμές των ενοικίων εξακοντίστηκαν στα ύψη. Οι αμοιβές των στελεχών της είναι ικανοποιητικές, αναβαθμίζοντας το βιοτικό επίπεδο συνολικά. Υπό το πρίσμα αυτό ευνοείται και ο τοπικός άρχοντας, ο οποίος ανέλαβε να φέρει εις πέρας τη σχετική συμφωνία με την Amazon. Η εταιρεία, πάντως, δεν έχει αφήσει να εννοηθεί ποια πόλη από τις είκοσι φιναλίστ θα επιλέξει. Είναι, ωστόσο, γνωστό πως προτιμά να έχει άνω του ενός εκατομμυρίου πληθυσμό, πυκνό και εκτεταμένο δίκτυο Μέσων Μαζικής Μεταφοράς, να γειτνιάζει με διεθνές αεροδρόμιο, αλλά και να φαίνεται ελκυστική επαρκώς, ώστε να μπορέσει να δελεάσει ταλαντούχους ανθρώπους που θέλουν να εργαστούν σε εταιρείες υψηλής τεχνολογίας.

Πηγή: Καθημερινή

ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ

Αφήστε ένα σχόλιο

ten + 7 =