αρχικηΟΙΚΟΝΟΜΙΑΕιδοποιητήρια για ασφαλιστικές εισφορές σε 50.000 μισθωτούς που έχουν και μπλοκάκι

Ειδοποιητήρια για ασφαλιστικές εισφορές σε 50.000 μισθωτούς που έχουν και μπλοκάκι

Τα πρώτα… ραβασάκια από τον ΕΦΚΑ, προκειμένου να πληρώσουν σε δόσεις τις εισφορές που τους αναλογούν, μετά την ολοκλήρωση της εκκαθάρισης του 2021, θα λάβουν –εκτός απροόπτου– περίπου 50.000 μισθωτοί, που παράλληλα ασκούν και ελεύθερο επάγγελμα διατηρώντας Δελτίο Παροχής Υπηρεσιών. Στόχος της διοίκησης του φορέα είναι να ολοκληρωθεί το επόμενο διάστημα η διασταύρωση των στοιχείων του συνόλου των μισθωτών με παράλληλη απασχόληση, για την οποία αμείβονται με Δελτίο Παροχής Υπηρεσιών. Οι αρμόδιες υπηρεσίες του ΕΦΚΑ εκτιμούν ότι συνολικά πρόκειται για περίπου 250.000 εργαζομένους, εκ των οποίων υπολογίζεται ότι ένας στους πέντε θα πρέπει να πληρώσει επιπλέον εισφορές για το 2021. Βάσει του προγραμματισμού και υπό την προϋπόθεση ότι αυτή τη φορά θα υλοποιηθεί, καθώς ήδη έχει υπάρξει πολύμηνη καθυστέρηση, οι καταβολές από τους ασφαλισμένους θα είναι σε δόσεις. Η πρώτη δόση δε, εκτιμάται ότι θα καταβληθεί εντός του Σεπτεμβρίου.

Για τη συντριπτική πλειονότητα των παράλληλα ασφαλισμένων ελεύθερων επαγγελματιών, εκτιμάται ότι δεν θα προκύψει υποχρέωση για πληρωμή. Οι περισσότεροι έχουν πληρώσει εισφορές για τη μισθωτή απασχόληση που φθάνουν ή και ξεπερνούν τα 262 ευρώ τον μήνα (αντιστοιχούν σε μισθό 930 ευρώ). Για αυτούς δεν θα εκδοθούν ειδοποιητήρια. Το ποσό αυτό αντιστοιχεί στη 2η ασφαλιστική κατηγορία των ελεύθερων επαγγελματιών, συν 10 ευρώ για την ανεργία. Για κάποιους άλλους θα προκύψουν πιστωτικά ή μηδενικά υπόλοιπα. Δηλαδή, είτε θα δικαιούνται να λάβουν επιστροφές εισφορών είτε αυτά που έχουν καταβάλλει αντιστοιχούν στο ποσό που έπρεπε.

Στην πράξη, οι συγκεκριμένοι ελεύθεροι επαγγελματίες, αγρότες ή αυτοαπασχολούμενοι (γιατροί, δικηγόροι και μηχανικοί), που εκτός από τη μισθωτή τους εργασία είχαν και άλλη απασχόληση, ως μη μισθωτοί, για μέρος ή ολόκληρο το 2021 είχαν καταβάλει διπλές εισφορές: για τη μισθωτή εργασία αλλά και για το εισόδημα που λάμβαναν από το ελεύθερο επάγγελμα. Για αυτές τις μη μισθωτές υπηρεσίες θα έπρεπε να πληρώσουν εισφορές, εφόσον οι καταβληθείσες για τη μισθωτή εργασία είναι χαμηλότερες των 262 ευρώ. Εάν ο ασφαλισμένος έχει επιλέξει μεγαλύτερη ασφαλιστική κατηγορία, τότε θα πρέπει να καταβάλει υψηλότερες εισφορές.

Πηγή: Καθημερινή

ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ

Αφήστε ένα σχόλιο

17 − 10 =