αρχικηΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑΕδώ είναι 5 «έτοιμες απαντήσεις» που μπορείς να δώσεις σε κάποιον που σε προσβάλει- Τις προτείνουν οι ψυχολόγοι

Εδώ είναι 5 «έτοιμες απαντήσεις» που μπορείς να δώσεις σε κάποιον που σε προσβάλει- Τις προτείνουν οι ψυχολόγοι

«Όταν κάποιος εκτοξεύει μια προσβολή που μας πληγώνει ή πληγώνει κάποιο άτομο που είναι πολύ σημαντικό για εμάς, ενεργοποιείται το νευρικό μας σύστημα και μπαίνει σε λειτουργία άμυνας απέναντι σε μία απειλή. Το γεγονός αυτό απενεργοποιεί τα μέρη του εγκεφάλου μας που σκέφτονται έξυπνες και πνευματώδεις ατάκες», αναφέρει η αμερικανίδα ψυχολόγος Kerry McBroome.

Συνεπώς, είναι πολύ χρήσιμο να έχουμε στο «οπλοστάσιο» μας κάποιες έτοιμες, «προκάτ» απαντήσεις για τους επίδοξους και αιφνίδιους εισβολείς που εξαπολύουν προσβολές. «Υπάρχει κάτι πραγματικά ανακουφιστικό στο να έχεις έτοιμο κάτι να πεις», αναφέρει η McBroome. «Το να καταφέρεις να απαντήσεις με αιχμηρό τρόπο σε μια προσβολή μπορεί να ενισχύσει την αυτοπεποίθησή σου, και να γίνει ένας ακόμη λόγος για να νιώσεις καλά με τον εαυτό σου και να μπεις σε μια θετική ψυχολογία».

Το περιοδικό Time ζήτησε από ψυχοθεραπευτές να επιλέξουν και να προτείνουν τις πλέον αποστομωτικές απαντήσεις που θα μπορούσαν να βγάλουν κάποιον που δέχεται μια προσβολή από τη δύσκολη θέση. Εσύ το μόνο που έχεις να κάνεις είναι να επιλέξεις αυτή που ταιριάζει στην εκάστοτε περίσταση.

1. «Ευχαριστώ, αλλά δεν ζήτησα την άποψή σου»

Αυτή η άμεση και σαφής φράση υπενθυμίζει σε όποιον θέλησε να μοιραστεί μαζί σου την άποψη του για κάτι που σε αφορά ότι –όσο και αν είχε καλή πρόθεση– η άποψή του δεν του ζητήθηκε και δεν είναι ευπρόσδεκτη.

2. «Είσαι καλά;»

Αυτή η αιφνιδιαστική ερώτηση πιθανότατα θα κάνει τον συνομιλητή σου να απαντήσει θετικά, αναφέρει η ψυχοθεραπεύτρια Melanie Williams, κι αυτό θα σου δώσει την πάσα να πεις με σειρά σου! «Ρωτάω, γιατί αυτό που είπες ήταν εντελώς ανάρμοστο».

Σύμφωνα με την ειδικό, ρωτώντας κάποιον αν είναι καλά, στρέφεις το focus επάνω του απομακρύνοντας την προσοχή από αυτό που είπε. Ταυτόχρονα, του δίνεις να καταλάβει ότι αυτό που είπε δεν ήταν ΟΚ και του δίνεις χρόνο να το σκεφτεί λίγο καλύτερα.

3. «Ξαναλές αυτό που είπες; Δεν νομίζω ότι άκουσα καλά»

Η απάντηση αυτή είναι κατάλληλη για τις περιπτώσεις που κάποιος σου απευθύνει μια προσβολή ενώ είναι και άλλοι παρόντες, σύμφωνα με την ψυχοθεραπεύτρια Amanda Stemen. «Πολλές φορές, όταν οι άνθρωποι λένε κάτι αγενές, είναι πραγματικά παρορμητικό και δεν σκέφτονται πώς ακριβώς ακούγεται αυτό που είπαν. Ζητώντας τους να το επαναλάβουν –ακόμη κι αν το έχεις ακούσει πολύ καλά– τους δίνεις την ευκαιρία να ξανασκεφτούν και να επαναδιατυπώσουν αυτά που είπαν. «Συχνά, θα συνειδητοποιήσουν ότι βρίσκονται ενώπιον και άλλων ανθρώπων και δεν θα επιλέξουν να το επαναλάβουν, γεγονός που θα αποκλιμακώσει την κατάσταση», συνεχίζει η Stemen.

4. «Τι θες να πεις με αυτό το σχόλιο;»

«Αυτή η απάντηση είναι τόσο αποτελεσματική όσο και θεραπευτική», υποστηρίζει η ψυχολόγος Jessica Good, και προτείνει να την χρησιμοποιείς σε ανθρώπους που προσπαθούν να σε προσβάλλουν, σε επικριτικούς φίλους ή συγγενείς και τοξικούς συναδέλφους. Στο καλό σενάριο, θα τους κάνεις να σκεφτούν αυτό που είπαν ή τουλάχιστον δεν θα θελήσουν να δώσουν συνέχεια.

5. «Δεν καταλαβαίνω το αστείο. Θα μπορούσες να μου το εξηγήσεις;»

«Το να ζητήσεις από ένα άτομο που έκανε ένα ανάρμοστο αστείο εις βάρος σου ή εις βάρος κάποιου άλλου να το εξηγήσει είναι ένας εξαιρετικός τρόπος για να τον θέσεις προ των ευθυνών του», αναφέρει η Kristen Suleman. «Την επόμενη φορά ίσως το σκεφτεί δύο φορές», προσθέτει και συνιστά να κάνετε την ερώτησή σας με γνήσιο ενδιαφέρον, προσπαθώντας παράλληλα να διατηρήσετε την ψυχραιμία σας και ένα καλό κλίμα με τον συνομιλητή που εκτόξευσε την προσβολή. Ο στόχος δεν είναι να ταπεινώσετε το άλλο άτομο, αλλά να το κάνετε να σκεφτεί πώς ακούστηκε και πώς έγινε αντιληπτό το σχόλιο του.

ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ

Αφήστε ένα σχόλιο

twelve + thirteen =