αρχικηΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑΕδώ είναι 4+1 απλοί τρόποι για να ανακαλύψεις τις καλύτερες ιδέες | Του Γιάννη Μπελεγρίνη

Εδώ είναι 4+1 απλοί τρόποι για να ανακαλύψεις τις καλύτερες ιδέες | Του Γιάννη Μπελεγρίνη

Είναι μία από τις σκέψεις που έχουν οι περισσότεροι στο μυαλό τους: «Πως θα βρω επιτέλους μία καλή ιδέα;». Βλέπουμε ανθρώπους να βρίσκουν «την καλή ιδέα» και να φτάνουν στην επιτυχία. Αρκετοί από αυτούς καταφέρνουν να βγάλουν και πολλά χρήματα.

Κι όμως, οι καλές ιδέες μπορεί να είναι… πολύ πιο κοντά από ότι νομίζεις. Μπορεί να είναι γύρω σου. Αλλά φυσικά κάτι πρέπει να κάνεις και εσύ για να μπορέσεις να ανακαλύψεις τις ευκαιρίες. Και στην συνέχεια να κάνεις τις κατάλληλες δοκιμές και να ξεχωρίσεις σε ποιες ιδέες αξίζει να δώσεις τον χρόνο και την ενέργεια σου. Τώρα θα δούμε μερικές απλές κινήσεις που ίσως θα σε βοηθήσουν να βρεις απαντήσεις στο αρχικό ερώτημα: Πως μπορείς να ανακαλύψεις τις καλύτερες ιδέες; Εδώ είναι 4+1 τρόποι.

1# Οι συζητήσεις με φίλους και γνωστούς. Το έγραφα και σε παλαιότερο άρθρο που είχε να κάνει με την παραγωγή περιεχομένου. Κι όμως, ακόμα μια φιλική συζήτηση κατά την διάρκεια ενός καφέ ή μέσω του Messenger, μπορεί να σου δώσει νέες ιδέες. Τα θέματα που συζητάς και οι απόψεις που ακούς, μπορούν να σε οδηγήσουν σε δημιουργικά μονοπάτια. Και ανάλογα με το πως δραστηριοποιείσαι να κάνεις και τις κατάλληλες ενέργειες. Πολλές φορές έχει τύχει να γράψω κάποιο άρθρο, αμέσως μετά από μια συζήτηση με έναν φίλο/η.

2# Γιατί το 72% των ανθρώπων βρίσκει τις καλύτερες ιδέες ενώ κάνει μπάνιο. Πως γίνεται αυτό; Τότε που δεν υπάρχουν περισπασμοί και to-do λίστες στη μέση, το μυαλό σου μπορεί ελεύθερα να σκεφτεί διάφορα πράγματα. Ο ψυχολόγος Scott Barry Kaufman, και συγγραφέας του Wired to Create, διαπίστωσε ότι το 72% των ανθρώπων βρίσκει τις καλύτερες ιδέες ενώ κάνει μπάνιο. Ακριβώς δηλαδή τότε που το μυαλό μπορεί να περιπλανηθεί. Φρόντισε λοιπόν το ημερήσιο πρόγραμμα σου να μην είναι συνεχώς… πηγμένο με δουλειά και υποχρεώσεις. Χρειάζεσαι πάντα «κενό χρόνο».

3# Πρόσφερε στον εαυτό σου νέες εμπειρίες. Όσο περισσότερο εκτίθεστε σε διαφορετικές καταστάσεις, άτομα και μέρη, τόσο περισσότερο καύσιμο θα δώσετε στο μυαλό σας για να κάνετε νέες «συνδέσεις». Όλα αυτά που βλέπεις γύρω σου, μπορούν να σε οδηγήσουν σε νέες ιδέες. Ένα είναι σίγουρο: Είναι δύσκολο να «δεις» ευκαιρίες, αν κάθεσαι όλη την ημέρα… κλεισμένος σε ένα δωμάτιο.

4# O τρόπος του Elon Musk. Πως κατάφερε ο Elon Musk να φτιάξει διαστημικούς πυραύλους; Και με δεδομένο ότι δεν είναι rocket scientist. ‘Η τουλάχιστον δεν έχει περάσει μέσα από την παραδοσιακή Εκπαίδευση για να αποκτήσει μια τέτοια ειδικότητα. Ο ίδιος έχει απαντήσει με μια φράση: «Διαβάζω βιβλία». Θεωρεί ότι ένα μεγάλο κομμάτι της επιτυχίας του, βασίζεται σε αυτή την απλή συνήθεια. Άλλωστε δεν μετράει μόνο να βρεις μια ιδέα, αλλά πρέπει να αποκτήσεις και τις απαραίτητες γνώσεις και πληροφορίες έτσι ώστε να φτιάξεις ένα πλάνο. Κάποτε ο Musk είπε στον σύμβουλο της αεροδιαστημικής Jim Cantrell που συνεργαζόταν μαζί του ότι θα ξεκινήσουν να κατασκευάζουν οι ίδιοι πυραύλους- χωρίς να συνεργαστούν με κάποια άλλη εταιρία ή κράτος. Έδειξε στον Cantrell τα σχέδιά του και ο Cantrell σκέφτηκε: «Απίστευτο- γι ‘αυτό δανείζεται όλα τα βιβλία μου». Ο Musk είχε κατανοήσει τα βιβλία του Cantrell για την κατασκευή πυραύλων και είχε μετατραπεί σε expert. «Ήξερε τα πάντα», έχει πει ο Cantrell σε συνέντευξη του, συμπληρώνοντας: «Σχεδίαζε να κατασκευάσει έναν πύραυλο». Και έτσι γεννήθηκε η SpaceX.

5# Κάνε μία βόλτα έξω. Είναι μια απλή συνήθεια που εφάρμοζε ο Steve Jobs: Πήγαινε για περπάτημα έξω. Ο Steve Jobs πήγαινε συχνά για περιπάτους. Με αυτό τον τρόπο «καθάριζε» το μυαλό του και ευελπιστούσε ότι θα του έρθει η «μεγάλη ιδέα». Ήταν μια καλύτερη κατάσταση, από το να είσαι κλεισμένος μέσα σε 4 τοίχους ενός γραφείου. Επίσης εφάρμοζε τα «walking meetings»- δηλαδή επαγγελματικές συναντήσεις ενώ περπάταγε. Ο Jobs πίστευε ότι το να κλειστείς σε ένα δωμάτιο και να συζητάς για ώρες, δεν είναι το ιδανικό σκηνικό για να βγει στην επιφάνεια η δημιουργικότητα και η καινοτομία. Έτσι, πολύ συχνά όταν ήθελε να συναντηθεί με ένα ή περισσότερα άτομα, πρότεινε στην άλλη πλευρά να πάνε για έναν περίπατο.

ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ

Αφήστε ένα σχόλιο

2 × five =