αρχικηΟΙΚΟΝΟΜΙΑΕγγραφές-ρεκόρ στην πλατφόρμα απασχόλησης συνταξιούχων

Εγγραφές-ρεκόρ στην πλατφόρμα απασχόλησης συνταξιούχων

Σε επίπεδα ρεκόρ διαμορφώνεται ο αριθμός των εγγραφών στην πλατφόρμα δήλωσης απασχόλησης συνταξιούχων μετά την κατάργηση της παρακράτησης του 30% της σύνταξης από τις αρχές του 2024.

Μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο διοικητής του e-ΕΦΚΑ, Αλέξανδρος Βαρβέρης, δηλώνει ότι ο διπλασιασμός των εγγραφών στην πλατφόρμα δήλωσης απασχόλησης συνταξιούχων καταδεικνύει την επιδίωξη του υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης και του φορέα να κάνουν ευνοϊκότερους τους όρους συμμετοχής στην αγορά εργασίας των συνταξιούχων που επιθυμούν να εργαστούν. Όπως αναφέρει, στόχος παραμένει η νόμιμη απασχόληση των συνταξιούχων που θέλουν να παραμείνουν ενεργοί στην κοινωνία, με την αφαίρεση κάθε είδους αντικινήτρου, όπως το πέναλτι του 30%, το οποίο καταργήθηκε.

Με το νέο θεσμικό πλαίσιο, που προβλέπει ο νόμος 5078/2023 για την απασχόληση των συνταξιούχων, η αμοιβή των εργαζομένων που έχουν συνταξιοδοτηθεί καταβάλλεται πλέον χωρίς μείωση και πραγματοποιείται μια παρακράτηση 10% από το εισόδημα που αποκομίζουν από την εργασία τους. Μέχρι πρόσφατα, στην περίπτωση που αποφάσιζε κάποιος συνταξιούχος να εργαστεί, είχε άμεσα απώλεια της τάξεως του 30% από τη σύνταξή του. Μάλιστα, αυτό το ποσοστό, λίγο παλαιότερα, μέχρι το 2019 (νόμος Κατρούγκαλου), ανερχόταν σε 60%.

Σύμφωνα με τον e-ΕΦΚΑ, ενδεικτικό της επιτυχίας του νέου ευνοϊκού συστήματος είναι ότι παρατηρείται μια αύξηση των εγγεγραμμένων συνταξιούχων από 36.000, πριν από την αλλαγή του νόμου, σε σχεδόν 81.000, που έχουν ήδη εγγραφεί στην πλατφόρμα του e-ΕΦΚΑ, με το νούμερο να βαίνει σε τροχιά καθημερινής ανόδου.

Τα οφέλη

Με το μέτρο αυτό, δίνονται κίνητρα σε όσους συνταξιούχους μπορούν και επιθυμούν να εργαστούν να επανενταχθούν στην αγορά εργασίας, αυξάνοντας άμεσα το διαθέσιμο εισόδημά τους, αλλά και, μελλοντικά, τη σύνταξή τους. Πρόκειται για μια ουσιώδη βελτίωση, που συνεπάγεται επιπλέον έσοδα για τον καθένα εργαζόμενο συνταξιούχο, που μπορεί να φθάσουν έως 3.500 ευρώ ετησίως.

Όπως επισημαίνει ο e-ΕΦΚΑ, η εργασία των συνταξιούχων αποκτά ολοένα μεγαλύτερη σημασία στη σύγχρονη κοινωνία, καθώς πολλοί αποφασίζουν να συνεχίσουν να εργάζονται για διάφορους λόγους, συμπεριλαμβανομένης της ανάγκης για επιπλέον εισόδημα και της επιθυμίας τους να παραμείνουν ενεργοί και κοινωνικά δραστήριοι, μεταδίδοντας την εμπειρία τους στις επόμενες γενιές.

Η πρόσληψη συνταξιούχων αντικατοπτρίζει μια διεθνή τάση, καθώς αυτοί διαθέτουν πλούσια εμπειρία και εξειδίκευση σε διάφορους τομείς. Η ενσωμάτωση της εμπειρίας τους στην αγορά εργασίας συνεισφέρει στην αύξηση της παραγωγικότητας, της καινοτομίας και της βιωσιμότητας των επιχειρήσεων και της κοινωνίας συνολικά.

Επιπλέον, η ενσωμάτωση του δείκτη του πληθωρισμού στην επικαιροποίηση των συντάξιμων αποδοχών οδηγεί σε μια αυξημένη σύνταξη, αποτελώντας ένα επιπλέον κίνητρο για την υποβολή αίτησης συνταξιοδότησης των ασφαλισμένων, προκειμένου να απολαύσουν τα οφέλη αυτά.

Η διαδικασία υποβολής – Οι υπόχρεοι

Υπενθυμίζεται ότι ο απασχολούμενος συνταξιούχος θα πρέπει να υποβάλει σχετική δήλωση στην ιστοσελίδα του e-ΕΦΚΑ (https://www.efka.gov.gr/dilosi-erg-synt.php).

Η είσοδος στην ηλεκτρονική πλατφόρμα πραγματοποιείται με τη χρήση των κωδικών taxisnet ή με τη χρήση των συστημάτων ηλεκτρονικής τραπεζικής (e-banking).

Στην πλατφόρμα δηλώνονται τόσο η ανάληψη της απασχόλησης, όσο και η συνδρομή προϋποθέσεων για την εξαίρεση από την καταβολή πόρου υπέρ e-ΕΦΚΑ ή και από την καταβολή ασφαλιστικών εισφορών.

ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ

Αφήστε ένα σχόλιο

four + eighteen =