αρχικηΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑΕίσαι startupper; Εδώ είναι το πως πρέπει να διαπραγματευτείς με επενδυτές, έτσι ώστε να έχεις το πάνω χέρι

Είσαι startupper; Εδώ είναι το πως πρέπει να διαπραγματευτείς με επενδυτές, έτσι ώστε να έχεις το πάνω χέρι

Είναι στο μυαλό των περισσότερων νέων επιχειρηματιών, με το που ξεκινούν το νέο εγχείρημα τους: Το πως θα βρουν χρηματοδότηση. Ανεξάρτητα από το αν αυτή είναι μια σωστή ή λάθος νοοτροπία, ας υποθέσουμε ότι τα πράγματα πήγαν όπως τα ήθελες. Δηλαδή, ξεκίνησες ένα project, αναπτύχθηκε ως ένα βαθμό, και τώρα προσέλκυσες επενδυτές.

Είναι ένα σημαντικό βήμα, στον δρόμο προς την χρηματοδότηση. Αλλά μένουν ακόμα αρκετά να γίνουν. Αφού κάπου εκεί ξεκινά ένας κύκλος συζητήσεων, μέχρι να πέσουν οι τελικές υπογραφές, με συγκεκριμένα χρηματικά ποσά και όρους. Είναι αλήθεια, ότι συνήθως οι startuppers πηγαίνουν… από πιο αδύναμη θέση να κάτσουν σε αυτό το τραπέζι. Και στις περισσότερες περιπτώσεις καταλήγουν να πάρουν ότι προτείνει η μεριά των επενδυτών.

Τώρα θα δούμε το πως ένας startupper μπορεί να ισχυροποιήσει την θέση του. Με μερικές απλές κινήσεις τις οποίες παραθέτει το αμερικανικό inc.com.

1# Βρες πολλούς υποψήφιους επενδυτές ταυτόχρονα: Μίλα με πολλούς ταυτόχρονα. Αν καταφέρεις να έχεις παραπάνω από μια προσφορές στα χέρια σου, τότε σίγουρα θα είσαι σε πιο ισχυρή θέση. Πρέπει να προσέχεις βέβαια, αφού σε αρκετές περιπτώσεις οι επενδυτές σε αποκλείουν από το να συζητήσεις με άλλους επενδυτές την ίδια στιγμή.

2# Βάλε τις προτεραιότητες σου: Ναι, ένας επενδυτής μπορεί να σου δώσει χρήματα. Αλλά θα σου πάρει και ένα κομμάτι από την επιχείρηση σου. Ζύγισε τα δεδομένα. Και κάνε μια ερώτηση στον εαυτό σου: Θέλεις να δεις την επιχείρησή σου να αναπτύσσεται ακόμη και αν δεν την τρέχεις πλέον εσύ- ή θέλεις να διατηρήσεις τον έλεγχο με κάθε κόστος;

3# Να ξέρεις πότε να φύγεις: Όταν κάθεσαι σε ένα οποιοδήποτε τραπέζι διαπραγματεύσεων, πρέπει να έχεις πάντα στο μυαλό σου ότι μπορεί να χρειαστεί να φύγεις. Δεν χρειάζεται να πεις «ναι σε όλα». Αν δεις ότι η συμφωνία που σου προτείνουν δεν σε ωφελεί, τότε μην την κλείσεις και φύγε μακριά.

4# Δώσε προσοχή στις λεπτομέρειες: Ας πούμε ότι είσαι αρχικά θετικός σε αυτό που σου προτείνει ο επενδυτής. Στη συνέχεια όμως, πρέπει να δεις προσεκτικά τις λεπτομέρειες. Είναι εύκολο να θαμπωθείς από ένα καλό χρηματικό ποσό ή από εντυπωσιακούς τίτλους. Διάβασε όλες τις λεπτομέρειες της συμφωνίας, με μεγάλη προσοχή. Αν δεν θέλεις να καταλήξεις να είσαι… υπάλληλος στην εταιρία που ίδρυσες. Χωρίς να το καταλάβεις.

ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ

Αφήστε ένα σχόλιο

five × five =