αρχικηΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑΕίσαι σε ένα «τοξικό» περιβάλλον εργασίας; Εδώ είναι τα 5 βήματα που μπορείς να κάνεις

Είσαι σε ένα «τοξικό» περιβάλλον εργασίας; Εδώ είναι τα 5 βήματα που μπορείς να κάνεις

Είναι κάτι που το βλέπουμε συχνά και στην Ελλάδα. Ίσως να έχεις βρεθεί και εσύ σε ένα τέτοιο. Που; Σε ένα «τοξικό» περιβάλλον εργασίας. Εκεί συνήθως οι φωνές είναι καθημερινό φαινόμενο, οι σχέσεις μεταξύ των συναδέλφων δεν είναι καλές, και η παραγωγικότητα εμποδίζεται με κάθε τρόπο.

Κάπου εκεί μπορεί να βρεθείς σε απόγνωση, χωρίς καθαρό μυαλό και να μην ξέρεις πως πρέπει να κινηθείς. Ψυχραιμία. Το Forbes ετοίμασε έναν οδηγό… επιβίωσης. Είναι τα 5 βήματα που μπορείς να κάνεις, αν βρεθείς σε ένα τέτοιο κακό περιβάλλον εργασίας.

1# Δες τα περιθώρια αλλαγής. Πριν κάνεις οποιαδήποτε δυναμική κίνηση, δες αν τα πράγματα μπορούν να αλλάξουν για εσένα. Συζήτα με τους συναδέλφους σου σχετικά με το πρόβλημα. Αν πάλι δεν βρεθεί λύση ρώτα τον προϊστάμενο σου αν μπορείς να αλλάξεις τμήμα ή να πάρεις κάποια προαγωγή. Δεν έχεις τίποτα να χάσεις, με το να κάνεις μια ερώτηση… πριν φύγεις από το πλοίο.

2# Βάλε προτεραιότητες. Ένα «τοξικό» περιβάλλον εργασίας δεν σου δημιουργεί πρόβλημα μόνο όταν είσαι στο γραφείο. Μπορεί να σου δημιουργεί πρόβλημα και στη ζωή σου γενικότερα. Για παράδειγμα, έχεις 8 ώρες ύπνου κάθε βράδυ; Έχεις ελεύθερο χρόνο; Βάλε τις προτεραιότητες που θέλεις, και μετά τσέκαρε το αν αυτές μπορούν να συμβαδίσουν με την τωρινή δουλειά σου.

3# Βρες τους σωστούς ανθρώπους. Το έχουμε ξανά πει. Οι άνθρωποι που έχουμε γύρω μας, μας επηρεάζουν. Βρες τους σωστούς ανθρώπους, για να σου δώσουν θάρρος και σωστές συμβουλές σχετικά με την δύσκολη κατάσταση στην οποία είσαι. Τα άτομα αυτά μπορεί να είναι ακόμα και μέσα από τη δουλειά σου. Σίγουρα θα υπάρχουν.

4# Βρες εναλλακτικές. ΟΚ, τα δοκίμασες όλα και δεν βρήκες λύση. Το επόμενο βήμα είναι να ξεκινήσεις να δημιουργείς κάποιες «γέφυρες». Βρες άλλες δουλειές στις οποίες θα μπορούσες να πας τώρα, και έχουν καλύτερο περιβάλλον. Ακόμα κι αν δεν είναι οι dream jobs που θες.

5# Η μεγάλη έξοδος. Σε αρκετές περιπτώσεις, η παραίτηση είναι το μονοπάτι στο οποίο πρέπει να βαδίσεις. Όπως είπαμε και πριν είναι καλό να έχεις μια έτοιμη εναλλακτική. ‘Η να έχεις χρήματα για να καλύψεις τις ανάγκες σου για 3-6 μήνες. Αλλά ακόμα κι αν οι συνθήκες δεν είναι οι ιδανικές, ίσως χρειαστεί να κάνεις τώρα το μεγάλο «άλμα» για να βρεις την δουλειά που θες. Και να ηρεμήσεις ψυχικά.

ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ

Αφήστε ένα σχόλιο

two × 5 =