αρχικηΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑΕίσαι πάντα απαισιόδοξος; Εδώ είναι 4 «διακόπτες» για να αλλάξεις την οπτική σου

Είσαι πάντα απαισιόδοξος; Εδώ είναι 4 «διακόπτες» για να αλλάξεις την οπτική σου

Όλοι έχουμε τέτοια άτομα γύρω μας: Είναι οι απαισιόδοξοι άνθρωποι. Το ακόμα χειρότερο σενάριο: Ο απαισιόδοξος να είσαι εσύ.

Τέτοια άτομα μάλιστα, συχνά αποκαλούνται… ρεαλιστές. Ενας «ρεαλιστής» σε πολλές περιπτώσεις είναι στην πραγματικότητα απλώς ένας «απαισιόδοξος» μεταμφιεσμένος.

Και τελικά, όταν χρειάζεται να πάρουν μία απόφαση λαμβάνουν υπόψη έναν μόνο παράγοντα: Το ενδεχόμενο ρίσκο.

Μπροστά σε μια απόφαση, θέτουν στον εαυτό τους ερωτήσεις όπως:

Ποιο είναι το χειρότερο δυνατό αποτέλεσμα;

Από τι χρειάζεται να προστατευτώ;

Εάν αυτό δεν πάει όπως σχεδιάστηκε, πώς θα ανταποκριθώ;

Αλλά όταν εξετάζουμε μόνο το ρίσκο, δημιουργούμε άθελά μας περιορισμούς και φραγμούς σε ό,τι είναι δυνατό να συμβεί. Επιπλέον, παραλείπουμε να εξετάσουμε το πιο σημαντικό ερώτημα οποιασδήποτε απόφασης: What is possible? 

Αν ο Έλον Μασκ είχε σκεφτεί μόνο τα ρίσκα κατά την κατασκευή της SpaceX, θα είχε τολμήσει το εγχείρημα; Θα είχε αναπτύξει ο Steve Jobs το iPod αν το πιθανό ρίσκο ήταν η μόνη του σκέψη; Λέγεται ότι ο Thomas Edison έκανε 1.000 ανεπιτυχείς προσπάθειες για τη δημιουργία του λαμπτήρα. Θα συνέχιζε μετά τις πρώτες πολλές αποτυχίες, αν το ρίσκο ήταν το μόνο τον απασχολούσε;

Και τι μπορείς να κάνεις αν είσαι ένα απαισιόδοξο άτομο; Έτσι ώστε να ξεφύγεις από αυτή την παγίδα. Το αμερικανικό FastCompany παραθέτει 4 tips, για να αλλάξεις την οπτική σου.

Άλλαξε τις αρνητικές σκέψεις σου

Αν πιάνετε τον εαυτό σας να σκέφτεστε τους πιθανούς κινδύνους, ανατρέψτε την ερώτηση σε κάτι θετικό. Το «Ποιο είναι το χειρότερο που μπορεί να συμβεί;» γίνεται: «Ποια είναι τα καλύτερα δυνατά αποτελέσματα;».

Μοιράσου την αισιόδοξη άποψη σου δυνατά

Εάν είστε συνήθως απαισιόδοξοι, ο μεγαλύτερος επικριτής σας θα είναι ο εαυτός σας. Για αυτόν τον λόγο, φροντίστε να μοιράζεστε δυνατά τις αισιόδοξες ερωτήσεις και τις αρχικές σας ιδέες με άλλους. Όταν επαναλαμβάνουμε τα πράγματα δυνατά, παρακάμπτουμε το την εσωτερική φωνή μας που μας ψιθυρίζει απαισιόδοξες απόψεις στο αυτί.

Κράτα αποστάσεις από τα απαισιόδοξα άτομα

Είναι σχεδόν αδύνατο να είσαι αισιόδοξος αν περιτριγυρίζεσαι από απαισιόδοξους ανθρώπους. Οκ, δεν μπορείτε πάντα να εξαλείψετε αυτούς τους ανθρώπους από τη ζωή σας, αλλά μπορείτε να κρατήσετε αποστάσεις. Επίσης, όταν κάποιος μοιράζεται μια απαισιόδοξη άποψη, αμφισβητήστε την άποψή του. Μην ανησυχείτε αν έχετε την ολοκληρωμένη απάντηση στην ανησυχία του. Απλά μοιραστείτε μια αντίθετη, αλλά θετική, άποψη.

Ελαχιστοποίησε τον χρόνο σε αρνητικά περιβάλλοντα

Αυτό θα μπορούσε να είναι συνέχεια του παραπάνω point. Αν και δεν μπορούμε πάντα να ελέγξουμε τους ανθρώπους που είναι γύρω μας, μπορούμε να ελέγξουμε τι «καταναλώνουμε». Να προσέχετε τι διαβάζετε, πού ταξιδεύετε ή με ποιον επιλέγετε να περάσετε χρόνο. Εάν καταναλώνουμε αρνητικές ειδήσεις ή πληροφορίες ή περνάμε χρόνο με αρνητικούς ανθρώπους, θα είμαστε με τη σειρά μας αρνητικοί.

 

ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ

Αφήστε ένα σχόλιο

1 × 1 =