αρχικηΟΙΚΟΝΟΜΙΑΕίσαι μαθητής και θες να ταξιδέψεις δωρεάν στην Ευρώπη; Η Κομισιόν τώρα μπορεί να στο προσφέρει

Είσαι μαθητής και θες να ταξιδέψεις δωρεάν στην Ευρώπη; Η Κομισιόν τώρα μπορεί να στο προσφέρει

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ανακοίνωσε σήμερα ότι θα δώσει τη δυνατότητα σε έως 7.000 μαθητές σχολείων ευρωπαϊκών χωρών να ταξιδέψουν δωρεάν στο εξωτερικό. Παράλληλα, απέρριψε το αίτημα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου να προσφέρει εισιτήρια InterRail στους συνολικά 5,4 εκατ. 18χρονους πολίτες της ΕΕ. Η Κομισιόν ανέφερε ότι είχε επιμερίσει 2,5 εκατ. ευρώ προκειμένου να προσφέρει αρχικά σε 5.000 νέους τη δυνατότητα να επισκεφθούν μια άλλη ευρωπαϊκή χώρα. Το πρόγραμμα αποτελεί μια εφάπαξ πρωτοβουλία με αφορμή την 30η επέτειο του προγράμματος ανταλλαγής φοιτητών Erasmus. Σύμφωνα με την Επιτροπή, οι συμμετέχοντες στο πρόγραμμα θα πρέπει να επιλέξουν το πλέον βιώσιμο περιβαλλοντικά μέσο μετακίνησης. Η υποβολή αιτήσεων θα γίνεται έως τις 30 Ιουνίου μέσω της ηλεκτρονικής πλατφόρμας «eTwinning», για ταξίδια που θα πραγματοποιηθούν από τον Αύγουστο του 2017 έως το τέλος του 2018. Τα εισιτήρια μπορεί να είναι αξίας έως 530 ευρώ, επισημαίνει το Reuters.

Η πρωτοβουλία απευθύνεται σε όλες τις σχολικές τάξεις μαθητών ηλικίας 16 ετών και άνω, οι οποίες συμμετέχουν στην ηλεκτρονική αδελφοποίηση (eTwinning). Οι τάξεις αυτές καλούνται να δηλώσουν συμμετοχή για τα δωρεάν εισιτήρια που θα διατεθούν για τα καλύτερα σχέδια ηλεκτρονικής αδελφοποίησης σε κάθε συμμετέχουσα χώρα, ενώ το στοιχείο της κοινωνικής ένταξης θα είναι ένα σημαντικό κριτήριο επιλογής των καλύτερων σχεδίων, όπως επισημαίνει η Επιτροπή. Οι νικητές θα μπορούν να ταξιδέψουν το διάστημα μεταξύ Αυγούστου 2017 και Δεκεμβρίου 2018, σε ημερομηνίες της επιλογής τους. Οι μαθητές μπορούν να ταξιδέψουν είτε σε ομάδες στο πλαίσιο ενός σχολικού ταξιδιού, είτε μεμονωμένα, ανάλογα με την απόφαση των γονέων και του διδακτικού προσωπικού.

Όπως διαβάζουμε στη LIFO, μπορούν να επιλεγούν κάθε είδους μεταφορικά μέσα και μεταφορείς, λαμβανομένων υπόψη των σημείων αναχώρησης και προορισμού. Σύμφωνα με την ανακοίνωση της Κομισιόν, ορισμένοι μεταφορείς στηρίζουν την πρωτοβουλία προσφέροντας ειδική έκπτωση στους συμμετέχοντες. Πρόκειται για τους εξής: Aegean Airlines, Air Dolomiti, ALSA Grupo, Azores Airlines, Brussels Airlines, Comboios de Portugal, Croatia Airlines, Deutsche Bahn, Hahn Air, Iberia Express, Interrail, Luxair, Naviera Armas, Olibus, SNCF, Transferoviar Calatori, Trenitalia, Vueling και Westbahn. Σημειώνεται πως πέρυσι, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο πέρασε ένα ψήφισμα ζητώντας να δοθούν σε όλους τους 18χρονους δωρεάν εισιτήρια InterRail, που ουσιαστικά είναι μηνιαίες κάρτες απεριορίστων διαδρομών, επιτρέποντας σε νέους ανθρώπους να ταξιδεύουν με το τρένο σε όλη την Ευρώπη κατά βούληση.

«Η Επιτροπή εκτίμησε ότι μια τέτοια πρωτοβουλία θα κόστιζε μεταξύ 1,2 και 1,6 δισ. ευρώ το χρόνο. Αυτή η χρηματοδότηση δεν είναι διαθέσιμη αυτή τη στιγμή», ανέφερε η Κομισιόν. Το κεντροδεξιό Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα, που ηγήθηκε της κοινοβουλευτικής πρωτοβουλίας για ελεύθερες σιδηροδρομικές μετακινήσεις, χαρακτήρισε το πρόγραμμα που ανακοίνωσε η Κομισιόν «χαμένη ευκαιρία».

ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ

Αφήστε ένα σχόλιο

1 + 3 =