Οι γιορτές είναι πλέον εδώ. Για μια ακόμα χρονιά. Και κάθε φορά που φτάνει μια περίοδος διακοπών (Χριστούγεννα, Πάσχα, καλοκαίρι κλπ) υπάρχει ένα δίλημμα στο μυαλό των περισσότερων επιχειρηματιών. Και στο μυαλό όλων όσων έχουν ξεκινήσει ένα δικό τους project. «Τελικά, πρέπει να δουλέψω ή όχι στις γιορτές;». Και ενώ αυτή η ερώτηση έχει προφανή απάντηση στο μυαλό των περισσότερων ανθρώπων (είναι «όχι»), δεν ισχύει ακριβώς το ίδιο στους επιχειρηματίες, startuppers ή freelancers.
Αφού οι περισσότεροι από αυτούς που ανήκουν στις συγκεκριμένες κατηγορίες, σκέφτονται μάλλον να εργαστούν. Deadlines που πιέζουν, στόχοι που πρέπει να πιαστούν και η θέληση για ανάπτυξη του εκάστοτε project, είναι μερικά από τα στοιχεία που μπορούν να σε ωθήσουν έτσι ώστε να δουλέψεις τελικά στις γιορτές.
Αλλά τελικά, είναι σωστό κάτι τέτοιο; Σε αυτές τις περιπτώσεις μάλλον δεν υπάρχει σωστό και λάθος με την κλασική έννοια. Ωστόσο, ίσως είναι καλύτερο να χαλαρώσεις αυτές τις ημέρες, να ξεφύγεις για λίγο από τη δουλειά και να επανέλθεις πιο δυναμικά μετά. Είναι μια καλή ευκαιρία. Όμως τι πρέπει να κάνει πρακτικά ένας επιχειρηματίας, έτσι ώστε να μην… παρασυρθεί στην δουλειά ακόμα και τώρα; Εδώ είναι 4 tips που μπορείς να ακολουθήσεις.
1# «Αποσυνδέσου». Ίσως τα παλαιότερα χρόνια ήταν πιο εύκολο αν μείνεις μακριά από την δουλειά. Όλα τα «εργαλεία» ήταν στο γραφείο σου, άρα αν δεν πήγαινες εκεί, ουσιαστικά δεν μπορούσες να δουλέψεις, ούτε να έχεις κάποια αναλυτική ενημέρωση για θέματα της δουλειάς. Τώρα τα δεδομένα είναι διαφορετικά. Τσεκάρουμε συνεχώς τα emails μας ακόμα και από το smartphone μας. Βλέπουμε ειδοποιήσεις στα social media, είμαστε μέσα σε εταιρικά chats. Όλα αυτά σε κρατούν κολλημένο με τη δουλειά. Η λύση; Αποφάσισε να «αποσυνδεθείς» για κάποιες ημέρες από οτιδήποτε έχει να κάνει με την δουλειά. Ναι, άσε το εταιρικό email στην άκρη…
2# Κάνε πλάνο για μετά τις γιορτές. Ένα ακόμα άγχος που έχουν πολλοί επιχειρηματίες, είναι το πως θα καλύψουν το χαμένο έδαφος, αν δεν εργαστούν στις γιορτές. Αυτό το άγχος μπορεί να μειωθεί δραστικά, αν κάνεις ένα πλάνο για μετά τις γιορτές. Έτσι ώστε να νιώσεις ότι όλα είναι υπό έλεγχο, και θα καταφέρεις να ισορροπήσεις τα δεδομένα αμέσως μετά την επιστροφή στην δουλειά.
3# Κανόνισε άλλες δραστηριότητες. Κάποιοι κάνουν ένα λάθος- και όχι μόνο σε περιόδους διακοπών. Πέφτουν με τα μούτρα στην δουλειά, και θα πάνε π.χ. μια βόλτα μόνο… αν τύχει. Θα πάνε διακοπές μόνο… αν τύχει. Θα ασχοληθούν με ένα χόμπι μόνο… αν τύχει. Και το αποτέλεσμα: Συνήθως δεν τυχαίνει. Και μένουν μόνο στην δουλειά. Πρέπει να κινητοποιηθείς και να κανονίσεις άλλες δραστηριότητες πέρα από τη δουλειά. Να πάρεις το πρόγραμμα στα χέρια σου και να μην το αφήσεις να σε οδηγήσει αυτό. Μίλα με φίλους και δες τι θα κάνετε μαζί στις γιορτές. Αν η προτεραιότητα σου είναι μόνο η δουλειά, θα καταλήξεις να δουλεύεις. Δεν υπάρχει αμφιβολία.
4# Πάρε το απόφαση. Καλές όλες οι συμβουλές, αλλά το βασικότερο όλων είναι να το πάρεις απόφαση ότι δεν θα δουλέψεις μέσα στις γιορτές ‘Η τουλάχιστον σε κάποιες ημέρες, μέσα σε αυτή τη χρονική περίοδο. Ακόμα κι αν νιώθεις ότι… το project σου σε χρειάζεται, κλείσε το laptop. Πολλές φορές οι επιχειρηματίες και γενικότερα όσοι κάνουν «δουλειές καριέρας» θεωρούν ότι θα καταστραφούν αν δεν ξυπνήσουν ένα πρωί για να δουλέψουν. Στην πραγματικότητα, καμία καριέρα και κανένα project δεν καταστράφηκε επειδή δεν δουλέψαμε 1,2 ή 3 ημέρες. Δεν κάνει αυτό τη διαφορά.