Η αλήθεια είναι ότι στις ελληνικές εταιρίες δεν συμβαίνει πάντα. Πολλοί νέοι πάνε εκεί για πρακτική άσκηση, ωστόσο λίγοι από αυτούς φτάνουν σε κάποια πρόσληψη αμέσως μετά. Τα δεδομένα είναι διαφορετικά στις μεγάλες εταιρίες του εξωτερικού. Κολοσσοί όπως το Facebook, η Microsoft ή η IBM προσλαμβάνουν πολλούς από τους «πρακτικάριους» που απασχολούν κατά καιρούς. Φυσικά, ακόμα και κατά τη διάρκεια της πρακτικής εκεί, τα προνόμια είναι αρκετά. Το ίδιο και ο μισθός που δίνεται. Στο Facebook, για παράδειγμα, ο μέσος μισθός για τους ασκούμενους φτάνει τα 8.000 δολάρια το μήνα.
Το θέμα εδώ όμως είναι άλλο. Τι πρέπει να κάνει κάποιος ασκούμενος κατά τη διάρκεια της πρακτικής του, έτσι ώστε να φτάσει στην μεγάλη πρόσληψη αμέσως μετά; Το inc.com λέει ότι υπάρχουν 5 βασικά πράγματα που μπορούν… να κρίνουν το παιχνίδι. Έτσι όπως τα παραθέτουν στελέχη μεγάλων εταιριών όπως οι Facebook και Microsoft.
1- Κάνε περισσότερα από όσα σου ζητούν: Είναι σημαντικό να δείχνεις πρόθυμος και με όρεξη για δουλειά. Από την άλλη μεριά, κάνοντας μερικές φορές περισσότερα πράγματα από όσα σου ζητάνε θα λάβεις περισσότερες γνώσεις και θα εξελιχτείς ακόμα πιο δυναμικά. Όλα αυτά, θα μετρήσουν στο τέλος της πρακτικής.
2- Πολύ feedback: Δεν είναι κακό να κάνεις ερωτήσεις. Και οι προϊστάμενοι σου δεν θα το θεωρήσουν ενοχλητικό. Τουλάχιστον στις σοβαρές εταιρίες. Είναι και αυτός ένας τρόπος για να μάθεις πράγματα, οπότε κάνε ερωτήσεις.
3- Δείξε ότι είσαι ένα «περιουσιακό στοιχείο» στο τέλος της πρακτικής: Είναι σημαντικό στο τέλος της πρακτική σου, να καταλάβουν οι ανώτεροι σου στην εταιρία, ότι είσαι ένα «περιουσιακό στοιχείο» για αυτή. Λύσε ένα σημαντικό πρόβλημα ή παρουσίασε συγκεκριμένα αποτελέσματα της δουλειά σου.
4- Κάνε σαφές ότι ενδιαφέρεσαι για μια θέση πλήρους απασχόλησης: Μην ντρέπεσαι και μην περιμένεις την τελευταία ημέρα για να το πεις. Τουλάχιστον λίγες εβδομάδες πριν φτάσεις στο τέλος της πρακτικής, κάνε σαφές ότι θέλεις μια κανονική θέση στην εταιρία. Αν δεν είσαι έτοιμος για εργασία (π.χ. λόγω σπουδών), ρώτα το πως είναι ο καλύτερος τρόπος για να μείνεις σε επαφή με τους προϊσταμένους σου.
5- «Διαφήμισε» τον εαυτό σου στο διαδίκτυο: Ανανέωσε το προφίλ σου στο Linkedin με την εμπειρία που έλαβες. Πρόσθεσε τα νέα σου skills. Κάνε ένα tweet σχετικά με ένα έργο που έβγαλες σε πέρας. Στην εποχή μας, παίζει ρόλο το να είμαστε ορατοί στους ψηφιακούς χώρους.