Εδώ θα βρεις τις πέντε πιο συνηθισμένες ερωτήσεις που θα πρέπει να έχεις προετοιμάσει πριν από μία συνέντευξη για πρακτική άσκηση. Η τέχνη του να τα πηγαίνεις καλά σε μία συνέντευξη συνεπάγεται και το να γνωρίζεις πώς να απαντάς στις πιο δημοφιλείς ερωτήσεις.
Αν είσαι αγχωμένος/η για την συνέντευξη, τότε σου συνιστούμε ανεπιφύλακτα να εξασκήσεις τις απαντήσεις στις θεμελιώδεις αυτές ερωτήσεις. Θυμήσου ότι αφιέρωσες αρκετό χρόνο για να προετοιμάσεις την εξαιρετική αίτησή σου (η οποία σε έφερε σε αυτό το στάδιο), γι’ αυτό συνέχισε έτσι και δώσε χρόνο στην προετοιμασία αυτού του σταδίου.
Φυσικά, θα χρειαστείς παραπάνω από πέντε λεπτά για να προετοιμάσεις τις απαντήσεις. Γι’ αυτό, σε παρακαλούμε μην κάνεις προχειροδουλειές γιατί στην τελική εσύ θα βγεις χαμένος/η.
1/ Μίλησέ μας για εσένα
Ο σκοπός αυτής της ερώτησης είναι να μάθουν, όπως λέει και η ίδια, λίγα πράγματα για σένα. Στόχος σου, ωστόσο, είναι να μείνεις αξέχαστος/η. Να είσαι σύντομος/η απαντώντας σε τουλάχιστον ένα λεπτό. Ένας τρόπος να απαντήσεις είναι κάνοντας μία εισαγωγή για την καταγωγή σου και αναφέροντας κατευθείαν την τωρινή σου κατάσταση (αν σπουδάζεις ή δουλεύεις). Συζήτησε τα επαγγελματικά σου ενδιαφέροντα και απαρίθμησε 1-3 παρελθοντικές ασχολίες που αποδεικνύουν τα ενδιαφέροντα αυτά. Κλείσε με τους λόγους που έκανες αίτηση για την συγκεκριμένη θέση.
2/ Ποια είναι τα δυνατά και αδύνατα σημεία σου;
Ο σκοπός αυτής της ερώτησης είναι να μάθουν τις ικανότητες και την θέλησή σου να βελτιώσεις τις αδυναμίες σου. Προετοίμασε να παρουσιάσεις τουλάχιστον 3 ικανότητες και 3 αδυναμίες. Οι περισσότεροι υποψήφιοι αγχώνονται σχετικά με τις αδυναμίες. Στο κάτω κάτω, είναι τα αρνητικά σου στοιχεία. Πως η δήλωσή τους θα βοηθήσει στην συνέντευξη; Κι όμως, αν δείξεις μέσα από την απάντησή σου την προσπάθειά σου να εξαλείψεις τις αδυναμίες σου, τότε αυτό θα σε βοηθήσει πολύ. Σε παρακαλούμε, απέφυγε τα κλισέ τύπου είμαι «τελειομανής ή εργασιομανής».
Η έλλειψη εμπειρίας σε κάποιον τομέα μπορεί να είναι μειονέκτημα, αλλά τα skills που αποκόμισες από σχετικές δραστηριότητες μπορούν να εξισορροπήσουν την κατάσταση. Για παράδειγμα, μπορεί να μην έχεις εργαστεί πάνω στο marketing, αλλά να έχεις παρακολουθήσει σχετικά μαθήματα ή να έχεις συμμετάσχει εθελοντικά σε κάποιες καμπάνιες που σε βοηθήσαν πάνω σε αυτό.
3/ Δώσε μας ένα παράδειγμα στο οποίο…
Σκοπός αυτής της ερώτησης είναι να προβλέψουν πως θα χειριζόσουν αντίστοιχες καταστάσεις στο εργασιακό περιβάλλον (από προθεσμίες μέχρι συναναστροφές με συνεργάτες). Αυτές οι ερωτήσεις ποικίλουν, αλλά εσύ θα μπορούσες να προετοιμάσεις 3 ενδεικτικές: 1. Περίπτωση όπου βρέθηκες σε αντιπαράθεση με κάποιον στην σχολή ή την δουλειά, 2. Περίπτωση όπου αντιμετώπισες δυσκολία με κάποιον υπεύθυνο, συνάδελφο ή συμφοιτητή, και 3. Κάποιο project για το οποίο είσαι περήφανος/η ή κάποιο ηγετικό ρόλο που χρειάστηκες να αναλάβεις.
Για να απαντήσεις σε τέτοιες ερωτήσεις, μπορείς να ακολουθήσεις την τεχνική “STAR”. Απάντησε αναφερόμενος/η σε σχετική κατάσταση (situation), τόνισε αρμοδιότητες που ανέλαβες (task), περιέγραψε πως έδρασες (acted) και τέλος, αποκάλυψε τα αποτελέσματα (results) της δράσης σου και πως βοήθησαν την κατάσταση. Χρησιμοποιώντας την τεχνική αυτή θα καταφέρεις να παραμείνεις περιεκτικός και εντός θέματος.
4/ Ας δούμε λίγο πιο αναλυτικά το βιογραφικό σας (και τι δεν συμπεριλαμβάνει)
Σκοπός αυτής της ερώτησης είναι να δουν τον τρόπο με τον οποίο απαντάς για παρελθοντικές εκπαιδευτικές και εργασιακές εμπειρίες. Αξιοποίησε την ευκαιρία αυτή για να «πουλήσεις» τον εαυτό σου όσο το δυνατόν καλύτερα! Ο συνεντευκτής μπορεί να ξεκινήσει με πληροφορίες από το βιογραφικό σου, αλλά να καταλήξει να ρωτά πράγματα που δεν αναφέρονται εκεί. Για τον λόγο αυτό, εσύ θα πρέπει να γνωρίζεις το βιογραφικό σου σαν την παλάμη του χεριού σου. Μπορείς να φτιάξεις κάποια περίληψη των στοιχείων που βρίσκονται σε αυτό και να σημειώσεις παραδείγματα που τονίζουν το κάθε στοιχείο. Αν σου επιτραπεί, έχε το μπροστά σου ώστε να το συμβουλεύεσαι όταν χρειάζεται.
5/ Ποιοι είναι οι στόχοι σου για το μέλλον; (π.χ. Που βλέπεις τον εαυτό σου σε _ χρόνια;)
Συνήθως, θέτουν αυτήν την ερώτηση γιατί θέλουν μα μάθουν πόσο σοβαρά βλέπεις την καριέρα σου. Θα πρέπει να κάτσεις και να σκεφτείς τι θέλεις να κάνεις. Θες απλά να αποφοιτήσεις και να δεις μετά με τι θα ασχοληθείς; Θες να καταλήξεις σε μία θέση πλήρους απασχόλησης σε μία εταιρία σαν αυτή που αιτείσαι; Δεν υπάρχει σωστή απάντηση. Αλλά, θα πρέπει να προετοιμαστείς κατάλληλα και να προσφέρεις μία απάντηση που θα αποδεικνύει ότι έχεις όντως κάποια σχέδια σχετικά με την επαγγελματική σου ανάπτυξη μετά την πρακτική σου.
Ορίστε, λοιπόν! Τι σου μένει τώρα; Προετοιμασία και μάλιστα πολύ καλή! Ζήτα βοήθεια από κάποιον φίλο σου, ώστε να παραμένεις σύντομος και περιεκτικός και να αποφύγεις τις φλυαρίες. Γράψε τις απαντήσεις σου. Πρόβαρέ τις μπροστά από έναν καθρέφτη. Επανέλαβέ τις στο μπάνιο. Το αποτέλεσμα; Μία επιτυχημένη συνέντευξη και μία αυτοπεποίθηση για τις δυνατότητές σου!
Πηγή: Yang.gr