αρχικηΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣΕίναι bloggers, είναι ζευγάρι και ταξιδεύουν σε όλο τον κόσμο. Οι Greek Nomads μιλάνε στο It’s Possible

Είναι bloggers, είναι ζευγάρι και ταξιδεύουν σε όλο τον κόσμο. Οι Greek Nomads μιλάνε στο It’s Possible

«Την Παρασκευή προσγειωνόμαστε στις 15:00, άρα μπορούμε να είμαστε στο Κέντρο της Αθήνας περίπου στις 17:00». Κάπως έτσι κλείστηκε αυτή η συνέντευξη. Ακριβώς μετά από (ακόμα) ένα ταξίδι. Και δεν θα μπορούσε να γίνει αλλιώς, αφού οι Greek Nomads έχουν τα ταξίδια στο πρόγραμμα τους. Πρόκειται για τους Χρήστο Τσοκάντα και Μαριάννα Γαλάνη, τους οποίους συνάντησε το It’s Possible πριν από λίγες ημέρες. Ναι, όπως κατάλαβες η συνάντηση έγινε στην Αθήνα και όχι σε κάποιο από τα μαγευτικά μέρη που έχουν πάει οι ίδιοι.

Οι δυο τους μιλούν για το travel blog που έχουν δημιουργήσει, πως καταφέρνουν να κάνουν ταξίδια παράλληλα με τις κανονικές δουλειές τους, ενώ εξηγούν και το πως μπορεί κάποιος να ταξιδέψει στα μέρη που θέλει χωρίς να ξοδέψει μια περιουσία.

Πως προέκυψε η ιδέα με τα ταξίδια σας;

Χρήστος: Εμείς ταξιδεύαμε και πριν. Σε κάποια στιγμή, πριν από περίπου 1μισι χρόνο, σκεφτήκαμε να φτιάξουμε το travel blog. Μέχρι τότε είχε τύχει πολλές φορές να μας ρωτούν φίλοι διάφορα πράγματα σχετικά με τα ταξίδια που κάναμε. Έτσι είπαμε να φτιάξουμε ένα blog για να παρουσιάζουμε τις εμπειρίες και τις συμβουλές μας σε ένα μεγαλύτερο κοινό.

Μαριάννα: Να προσθέσω εδώ, ότι θέλαμε να κάνουμε κάτι πάνω στο πεδίο του travel ούτως ή άλλος. Είχαμε διάφορες ιδέες και τελικά κατασταλάξαμε στο blog γιατί εμείς κάναμε από μόνοι μας ένα «πρόγραμμα» για κάθε προορισμό που πηγαίναμε. Καταγράφαμε το που ακριβώς θα πάμε μόλις φτάσουμε στον προορισμό, τι τιμές υπάρχουν, τι μέσα μεταφοράς κ.α. Γράφαμε ολόκληρε σελίδες, πριν πάμε στον εκάστοτε προορισμό. Και αποφασίσαμε να το μεταφέρουμε όλο αυτό και στο κοινό.

Όλη αυτή η προετοιμασία, ξανά και ξανά, φαντάζομαι θέλει αρκετό χρόνο

Μαριάννα: Όντως θέλει πολύ χρόνο. Αλλά είναι κάτι που μας άρεσε και μας αρέσει. Κάπως έτσι αποφασίσαμε να γράφουμε τις εμπειρίες μας από τα ταξίδια μας, σε ένα μάλιστα πιο προσωπικό ύφος. Ξεκινήσαμε και στήσαμε όλο το site μόνοι μας.

Τα travel blogs είναι πλέον πολύ διαδομένα, με την τάση να ξεκινά από το εξωτερικό και να φτάνει ως την χώρα μας. Εσείς είχατε παρακολουθήσει όλο αυτό το πεδίο, για να δείτε πως μπορεί να αναπτυχθεί ένα τέτοιο project;

Μαριάννα: Εννοείται ότι παρακολουθούμε και άλλα blogs και παίρνουμε έμπνευση από κάποια από αυτά. Κυρίως από blogs του εξωτερικού. Στην συνέχεια βέβαια βάλαμε και την δική μας προσωπική πινελιά για να δημιουργήσουμε το δικό μας blog.

Εμείς φέρνουμε τα ταξίδια πολύ κοντά στα δικά μας δεδομένα. Είναι low budget ταξίδια. Ενώ εστιάζουμε και στο τι κάνει ένας local σε κάθε προορισμό.

Χρήστος: Εμάς δεν μας νοιάζει να πούμε το που μπορεί να πάει π.χ. κάποιος και να φάει ακριβά. Το αντίθετο. Συχνά δίνουμε και tips για το πως μπορεί ένας ταξιδιώτης να γλυτώσει χρήματα. Υπάρχουν, για παράδειγμα, μουσεία με δωρεάν είσοδο ή οικονομικά εστιατόρια.

Σε τι μέρη έχετε ταξιδέψει, και ποια είναι η ιστορία ή ιστορίες που σας έχουν μείνει περισσότερο στο μυαλό;

Μαριάννα: Ένα ταξίδι που μας έχει μείνει σίγουρα είναι αυτό στην Νέα Υόρκη. Όπου κάναμε και road trip σε Ουάσινγκτον, Φιλαδέλφεια και Νιού Τζέρσεϊ. Η Νέα Υόρκη είναι όλη κάτι το εντυπωσιακό.

Χρήστος: Επίσης αυτό που σου κάνει εντύπωση εκεί είναι ότι οι άνθρωποι… είναι αμέτρητοι. Σκεφτείτε ότι έχουμε πάει π.χ. και στο Λονδίνο όπου ο κόσμος είναι επίσης πολύς, αλλά σε σύγκριση με την Ν. Υόρκη δεν είναι τίποτα. Άτομο που μένει εκεί, μας είχε πει ότι το πρωί έχει 13 εκατ. ανθρώπους συνολικά. Σίγουρα έχουν συμβεί και πολλά απρόοπτα στα ταξίδια μας. Ένα από αυτά ήταν όταν πήγαμε στην Βαρσοβία. Παραλίγο να χάσουμε την πτήση γιατί στην Αθήνα είχε πορεία. Τελικά φτάσαμε στο αεροδρόμιο και πετάξαμε προς τον προορισμό μας. Σε άλλο αεροδρόμιο καταλήξαμε τελικά, γιατί δεν μπορούσε να προσγειωθεί το αεροσκάφος στο δικό μας. Μόλις φτάσαμε πήραμε ταξί, τρακάραμε με άλλο ταξί και μάλιστα στην συνέχεια ο οδηγός ξεχάστηκε και… έφυγε μαζί με τις αποσκευές μας. Ευτυχώς έτρεξα και τον πρόλαβα σε ένα κοντινό φανάρι. (γέλια)

Από τότε που ξεκινήσατε το blog σας, πόσα ταξίδια έχετε πάει συνολικά;

Μαριάννα: Έχουμε κάνει 12 ταξίδια. Να πούμε ότι πάμε και εντός Ελλάδας. To επόμενο ταξίδι μας θα είναι στην Θεσσαλονίκη. Το πότε πάμε κάθε φορά, έχει να κάνει βέβαια και με τις άδειες μας. Αφού δεν ασχολούμαστε full-time με το blog.

Ωραία, πάτε σε ένα μέρος. Πως αποφασίζετε τι θα γράψετε μετά για το κοινό σας; Υπάρχει κάποιο βασικό πλάνο από πριν ή δράτε live στον προορισμό;

Μαριάννα: Είναι συνδυασμός των δύο. Εμείς κάνουμε αρχικά το πλάνο μας. Γνωρίζουμε μέχρι και τα μέρη που είναι «φιλικά» για φωτογράφηση στον εκάστοτε προορισμό. Δεν χρειάζεται να είναι κάτι εξωπραγματικό. Μπορεί να εντοπίσουμε, για παράδειγμα, μια οδό που έχει γκράφιτι. Άρα υπάρχει ένα πλάνο από πριν γενικά. Αλλά τι κάνουμε μετά: Εμείς περπατάμε πάρα πολύ στις πόλεις που πάμε- τουλάχιστον 5 ή 6 ώρες καθαρό περπάτημα. Έτσι ανακαλύπτουμε και άλλα πράγματα, για τα οποία αξίζει να γράψουμε κάτι ή να βγάλουμε κάποιες φωτογραφίες.

Υπάρχουν πολλοί «κρυμμένοι θησαυροί» και μόνο αν περπατήσεις μια πόλη μπορείς να τους ανακαλύψεις.

Έχω δει ότι ποστάρετε και κάποιες προτάσεις ταξιδιών στα social media, με τιμές και όλα τα σχετικά. Τι ακριβώς είναι αυτά; Παίρνετε κόσμο μαζί σας ή είναι απλά κάποιες προτάσεις;

Χρήστος: Έχουν συμβουλευτικό χαρακτήρα. Με βάση τις δικές μας εμπειρίες και το ψάξιμο, προτείνουμε κάποια ταξίδια και μάλιστα σε πολύ χαμηλές τιμές. Θεωρώ ότι 150 ευρώ, για ένα ταξίδι στο εξωτερικό, συμπεριλαμβανομένου πρωινού, και αεροπορικά πήγαινε-έλα, είναι ένα πολύ καλό πακέτο. Προτείνουμε πράγματα στα οποία θα πηγαίναμε και εμείς. Αυτό αφορά και τους προορισμούς, αλλά ακόμα και το ξενοδοχείο που θα πας.

Μαριάννα: Έχουμε παρατηρήσει επίσης, ότι οι ελληνικοί προορισμοί μας κοστίζουν πάντα πιο ακριβά. Κακώς βέβαια, αλλά αυτή είναι η πραγματικότητα. Σε προορισμούς του εξωτερικού μπορείς να βρεις πολύ πιο χαμηλές τιμές.

Αρκετοί από εμάς ίσως έχουμε στο μυαλό μας τα ταξίδια ως ένα «ακριβό σπορ» γενικότερα. Τελικά, με τις κατάλληλες κινήσεις, μπορεί κάποιος να ταξιδέψει οικονομικά;

Μαριάννα: Εννοείται αυτό. Πέρα από όλα τα άλλα, εμείς προσπαθούμε να ερχόμαστε σε επαφή και με ντόπιους στα ταξίδια μας. Κάτι που μας βοηθά στη συνέχεια. Για παράδειγμα είχαμε πάει πρόσφατα στο Εδιμβούργο, και είχαμε βρει έναν ντόπιο οδηγό που μας έκανε δωρεάν ξενάγηση σε κάποια σημεία στην πόλη. Στην συνέχεια ανταλλάξαμε emails και μας έστειλε και άλλες οικονομικές προτάσεις για το τι μπορεί να κάνει κάποιος στην πόλη. Με τη σειρά μας αυτό θέλουμε να κάνουμε και εμείς: Να βοηθάμε και άλλα άτομα να ταξιδεύουν οικονομικά, μέσα από τις προτάσεις που τους μεταφέρουμε.

Χρήστος: Σε ένα γενικότερο πλαίσιο, αν κάποιος θέλει να ταξιδέψει οικονομικά, πρέπει να κλείσει τα αεροπορικά του εισιτήρια 2-3 μήνες πριν. Και εννοείται ότι πρέπει να αποφύγεις τις ημέρες των γιορτών ή γενικότερα τις περιόδους που «πάνε όλοι». Στην συνέχεια, πρέπει να κάνεις και ένα ψάξιμο σε ότι αφορά το ξενοδοχείο.

Πέρα από τα ξενοδοχεία, το κομμάτι του Airbnb πως το βλέπετε σαν επιλογή; Μιας και είναι trend τα τελευταία χρόνια

Χρήστος: Έχει τύχει να μείνουμε και σε Airbnb. Το κάναμε πρόσφατα στην Σόφια. Αν κάποιος θέλει να κάνει ένα πολύ οικονομικό ταξίδι, το Airbnb είναι μια καλή επιλογή. Αυτό που εμάς δεν μας βολεύει τόσο σε αυτή την επιλογή, είναι ότι δεν περιλαμβάνεται πρωινό. Και όταν πας σε μια ξένη χώρα και όλη την ημέρα είσαι «στο πόδι», θέλεις να έχεις ένα καλό πρωινό.

Μαριάννα: Μας αρέσει και το Airbnb πάντως, γιατί έχεις την ευκαιρία να μείνεις σε διαμερίσματα, και να νιώσεις λίγο περισσότερο την εμπειρία του να είσαι ένας local σε ένα μέρος. Σου προσφέρει μια άλλη εμπειρία.

Αυτή τη στιγμή δεν είναι η full time ασχολία σας το blog. Έχετε τις πρωινές δουλειές σας. Πως το διαχειρίζεστε όλο αυτό και πως βρίσκετε χρόνο για ταξίδια;

Μαριάννα: Εγώ στην δουλειά μου έχω τη δυνατότητα να δουλεύω εξ αποστάσεως με το laptop. Άρα μπορώ να εργαστώ και ενώ είμαι εκτός Ελλάδας. Και γενικότερα έχω ευέλικτα ωράρια, οπότε μπορώ π.χ. να βγάλω περισσότερη δουλειά προτού φύγω για ένα ταξίδι, για να είμαι πιο χαλαρή μετά.

Χρήστος: Στη δική μου δουλειά το καλό είναι ότι μπορώ να προγραμματίσω σχεδόν όποτε θέλω τις άδειες μου, έτσι καταφέρνουμε να «κουμπώνουμε» και οι δύο.

Πως θα θέλατε να έχει εξελιχθεί το project σας, σε 2 χρόνια από σήμερα;

Μαριάννα: Σε δύο χρόνια από τώρα, σίγουρα είναι μέσα στους στόχους μας να οργανώνουμε ταξίδια μαζί και με άλλα άτομα. Θέλουμε να αναπτυχθούμε ακόμα περισσότερο στα social media. Μας ενδιαφέρει και το business κομμάτι του blogging και ήδη μας έχουν προσεγγίσει εταιρίες για να δούμε τι περιθώρια συνεργασίας υπάρχουν.

Χρήστος: Και φυσικά θέλουμε να ταξιδέψουμε σε ακόμα περισσότερα μέρη. Μέχρι τώρα έχουμε πάει σε Ευρώπη και Αμερική. Σκοπεύουμε να κάνουμε άνοιγμα και σε άλλες Ηπείρους. Λογικά θα γίνει μέσα στο 2019.

ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ

Αφήστε ένα σχόλιο

17 + 8 =