αρχικηΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΕίναι πιθανό να δούμε πιο φθηνό ίντερνετ στην Ελλάδα, από το ερχόμενο φθινόπωρο

Είναι πιθανό να δούμε πιο φθηνό ίντερνετ στην Ελλάδα, από το ερχόμενο φθινόπωρο

Τον δρόμο για φθηνότερο internet σε νοικοκυριά και επιχειρήσεις ανοίγει η απόφαση της Εθνικής Επιτροπής Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων (ΕΕΤΤ) για μείωση των τιμών χονδρικής πρόσβασης σε δίκτυα νέας γενιάς από φέτος και για κάθε χρόνο μέχρι τουλάχιστον το 2028. 

Σύμφωνα με εκτιμήσεις παραγόντων της αγοράς η μείωση των χονδρικών τιμών θα επιτρέψει στους παρόχους να μειώσουν με τη σειρά τους τις τιμές των ευρυζωνικών συνδέσεων νέας γενιάς για τους πελάτες τους. Αν και μένει να φανεί το ποιο ακριβώς θα είναι το όφελος για τον τελικό καταναλωτή. 

Την ίδια εκτίμηση κάνει εμμέσως πλην σαφώς και η ΕΕΤΤ η οποία στην ανακοίνωση της απόφασης αναφέρει ότι “το πλαίσιο εφαρμογής των νέων τιμών αναμένεται να ενισχύσει σημαντικά τη ρυθμιστική σταθερότητα στην αγορά, δημιουργώντας περιβάλλον φιλικό στις επενδύσεις, και να συμβάλει στην προσφορά ανταγωνιστικών πακέτων πρόσβασης στο Διαδίκτυο, με πολλαπλές υπηρεσίες σε υψηλές/υπερυψηλές ταχύτητες”. 

Πόσο μειώνονται οι τιμές χονδρικής 

Το τεχνοοικονομικό μοντέλο που ενέκρινε χθες η ολομέλεια της ΕΕΤΤ προβλέπει κλιμακούμενες μειώσεις, από 3,4% έως και πάνω από 13% για το 2020, στις τιμές των υπό ρύθμιση χονδρικών υπηρεσιών μέσω των δικτύων οπτικών στο σπίτι (Fiber to the Home-FTTH), οπτικών ινών στην καμπίνα (Fiber to the Cabinet – FTTC) και χαλκού.

Η ποσοστιαία μείωση μεγαλώνει όσο αυξάνεται η ταχύτητα σύνδεσης. Στην περίπτωση του δικτύου FTTH η ποσοστιαία μείωση στην τιμή χονδρικής για φέτος ξεκινά από το 4% για τα 24 Mbps (στα 11,75 ευρώ από τα 12,24 ευρώ), αυξάνεται στο 6,1% για τα 50 Mbps, στο 9,2% για τα 100 Mbps και το 13,3% για τα 200 Μbps. Αντίστοιχα στα δίκτυα FTTC και χαλκού η μείωση στην τιμή χονδρικής για τα 24 Mbps είναι 3,4%, για τα τα 50 Mbps 4,6%, τα 100 Mbps 6,3% και τα 200 Mbps 8,4%. 

Σημειώνεται ότι η φετινή μείωση είναι και η πιο μεγάλη. Από το 2021 και μέχρι το 2028 προβλέπεται μια σταθερή πορεία περαιτέρω αποκλιμάκωσης των χονδρικών τιμών. Ωστόσο δεν αποκλείονται επιπλέον αλλαγές στο μοντέλο αν αυτό κριθεί απαραίτητο από την ΕΕΤΤ. Όπως αναφέρεται χαρακτηριστικά στην απόφαση: “Στο πλαίσιο της ανάλυσης αγορών, η ΕΕΤΤ θα εξετάσει τις συνθήκες λειτουργίας των αγορών, προκειμένου να προβεί στις απαραίτητες ρυθμίσεις, π.χ. επικαιροποίηση μοντέλου”.

Οι νέες τιμές χονδρικής για το 2020 θα ισχύουν δέκα ημέρες μετά από τη δημοσίευση της απόφασης της ΕΕΤΤ στην Εφημερίδα της Κυβέρνησης, ενώ για τις επόμενες χρονιές οι τιμές θα αλλάζουν κάθε 1η Ιανουαρίου. 

Όπως σημειώνει η Επιτροπή για τη δημιουργία του μοντέλου εφαρμόστηκαν πλήρως οι οδηγίες της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και το εθνικό ρυθμιστικό πλαίσιο. Παράλληλα η ΕΕΤΤ προέβη σε εκτεταμένη συλλογή στοιχείων από τους παρόχους, προκειμένου να διαμορφώσει τις αρχές, τη μεθοδολογία και τη δομή του μοντέλου και επίσης, να τροφοδοτήσει το μοντέλο με τα απαραίτητα δεδομένα. Σε αυτό το πλαίσιο, διεξήγαγε τρεις εθνικές διαβουλεύσεις και στη συνέχεια, κοινοποίησε το μοντέλο στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή, το Σώμα Ευρωπαίων Ρυθμιστών για τις Ηλεκτρονικές Επικοινωνίες (BEREC) και τις Εθνικές Ρυθμιστικές Αρχές των υπόλοιπων κρατών μελών της ΕΕ.  

Πηγή: capital.gr

ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ

Αφήστε ένα σχόλιο

two × 1 =