
Μερικές σκέψεις μας βοηθούν και μας δίνουν ώθηση προς τα μπροστά. Να επιμείνουμε και να πετύχουμε τους στόχους μας.
Άλλες σκέψεις υπονομεύουν την αυτοπεποίθησή μας, εμποδίζοντάς μας να αξιοποιήσουμε τις δυνατότητές μας και μας «κλέβουν» την ευτυχία στη διαδρομή
Σήμερα, θα δούμε 3 τέτοιες σκέψεις, όπως τις παραθέτει το αμερικανικό Ideapod. Πόσες από αυτές κάνεις συχνά;
1) Δεν είμαι αρκετά καλός/η
Είτε είναι στο πλαίσιο μιας δουλειάς, μιας σχέσης ή ενός προσωπικού στόχου, αυτή η σκέψη μπορεί να ρίξει μια σκιά… σε κάθε μας προσπάθεια.
Όταν τα πράγματα δεν πάνε ακριβώς όπως θέλουμε, είναι εύκολο να σκεφτούμε ότι δεν είμαστε αρκετά καλοί.
Κάποια πράγματα απλά δεν είναι στον έλεγχό μας. Μερικές φορές, μπορεί να κάνουμε τα πάντα σωστά και να μην έχουμε το αποτέλεσμα που περιμένουμε. Εν ολίγοις, πιο συχνά από όσο πιστεύουμε, τα αποτελέσματα δεν είναι πάντα στενά συνδεδεμένα με τις ικανότητές μας.
Το πρόβλημα με το να πιστεύουμε ότι δεν είμαστε αρκετά καλοί είναι ότι μας εμποδίζει να σηκωθούμε και να προσπαθήσουμε ξανά όταν τα πράγματα δεν πάνε θέλουμε, κάτι που απλώς ενισχύει αυτήν την πεποίθηση.
Μας δημιουργεί έναν ατελείωτο κύκλο αμφιβολιών και δυσαρέσκειας. Αυτό υποστηρίζεται και από μελέτες. Η έρευνα δείχνει ότι η αυτοκριτική όπως αυτή δεν μας βοηθά να πετύχουμε τους στόχους μας. Εάν βρίσκετε τον εαυτό σας να επανεξετάζει αυτή τη σκέψη συχνά, ίσως είναι καιρός να αναλογιστείτε την προέλευσή της.
2) Τι θα σκεφτόταν ο {όνομα};
Είναι βασική ανθρώπινη επιθυμία να θέλουμε να γίνουμε αρεστοί και αποδεκτοί από τους άλλους. Και θα μπορούσε να υποστηριχθεί ότι υπάρχει πράγματι κάποια αξία σε αυτό.
Ωστόσο, το να κάνεις πράγματα με μοναδικό στόχο να ικανοποιήσεις τους άλλους, είναι μια συνταγή ανασφάλειας και δυστυχίας.
Αν και είναι φυσικό να αναζητάτε αναγνώριση, είναι σημαντικό να θυμάστε ότι η πραγματική επικύρωση πηγάζει από μέσα μας.
Η αξία σας δεν καθορίζεται από τον αριθμό των likes, των shares ή των συμπληρωματικών παρατηρήσεων που λαμβάνετε, αλλά από τις εσωτερικές σας πεποιθήσεις, αξίες και πράξεις.
3) Θα έπρεπε να είμαι __________ τώρα
Πολλοί από εμάς έχουμε ένα είδος χρονοδιαγράμματος για τη ζωή μας. Μέχρι τα 25, θα πρέπει να έχουμε πετύχει. Μέχρι τα 30, θα έπρεπε να έχουμε εκείνο.
Δεν υπάρχει τίποτα κακό στο να έχεις στόχους. Στην πραγματικότητα, οι στόχοι είναι σημαντικοί. Μας βοηθούν να εργαστούμε προς τα πράγματα που θέλουμε να επιτύχουμε και δίνουν στη ζωή μας μια αίσθηση σκοπού.
Συχνά, ωστόσο, τα ορόσημα που θέτουμε στους εαυτούς μας υποκινούνται από τους φίλους/ συγγενείς/ συναδέλφους μας ή από τις κοινωνικές προσδοκίες, αντί να είναι αυθεντικές δικές μας επιθυμίες.
Το χειρότερο είναι ότι τείνουμε να κοιτάμε τα καλύτερα κομμάτια της ζωής όλων των άλλων και πιστεύουμε ότι πρέπει να έχουμε όλες αυτές τις πτυχές στη ζωή μας. Και όταν το ταξίδι μας, αναπόφευκτα, δεν ταιριάζει με αυτά τα points, η αυτοαμφισβήτηση εμφανίζεται.
Αν ποτέ πιάσετε τον εαυτό σας να σκέφτεται, «Θα έπρεπε να __________ τώρα», κάντε μια παύση και αναρωτηθείτε από πού προέρχεται αυτό. Να είστε ειλικρινείς με τον εαυτό σας: Είναι αυτή πραγματικά μια αυθεντική επιθυμία σας;
Στη συνέχεια, σκεφτείτε την προσωπική σας ανάπτυξη και τα βήματα που έχετε κάνει, όχι τα επιτεύγματα των άλλων.
Όπως έχει γράψει ο Dr. Jordan Peterson στο bestselling βιβλίο «12 Rules For Life»:
«Σύγκρινε τον εαυτό σου με αυτό που ήσουν χθες».
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
Πέντε πράγματα που κάνουν κάθε ημέρα οι άνθρωποι που «κολλάνε» στην αποτυχία