Kάθε χρόνο την περίοδο αυτή ανακοινώνονται τα αποτελέσματα των επιτυχόντων στις ανώτερες και ανώτατες σχολές. Έτσι, τον Σεπτέμβρη, εθιμοτυπικά, οι είσοδοι των πολυκατοικιών γεμίζουν από πολυάριθμα ενοικιαστήρια που απευθύνονται αυστηρά σε φοιτητές. Η επέλαση του Airbnb, όμως, φαίνεται ότι έχει μεταβάλει πλήρως τον χάρτη του real estate. Η αναζήτηση φοιτητικής στέγης στην οποία επιδίδονται οι επιτυχόντες συναντά, λόγω της δεδομένης συγκυρίας, αρκετές δυσκολίες και έχει εξελιχθεί σε «βραχνά» για πολλές οικογένειες. Ο κορεσμός εξαιτίας της ψηφιακής πλατφόρμας της «διαμοιρασμένης οικονομίας», η άνοδος στις τιμές των ακινήτων, η παλαιότητα πολλών κατοικιών και η απουσία οικοδομικής δραστηριότητας είναι οι λόγοι που καθιστούν «άθλο» την εξεύρεση φοιτητικής στέγης.
Τα περισσότερα διαμερίσματα στο ιστορικό κέντρο της Αθήνας αλλά και στις περιοχές κοντά στις πανεπιστημιακές σχολές, όπως το Κουκάκι, η Καλλιθέα, το Παγκράτι, του Ζωγράφου ή τα Εξάρχεια, κρίνονται είτε ασύμφορα είτε διατίθενται για τουριστική αξιοποίηση.
Μάλιστα, στις περιοχές που βρίσκονται κατά μήκος του ιστορικού κέντρου η μέση τιμή ενοικίασης έχει ανέλθει στα 14 ευρώ ανά τετραγωνικό μέτρο και θεωρείται μία από τις υψηλότερες των τελευταίων ετών, όταν στην περιοχή του Κολωνακίου αντίστοιχα η τιμή κυμαίνεται στα 12 ευρώ το τετραγωνικό. Επιπρόσθετα, στην περιοχή Κουκάκι – Μακρυγιάννη, το 2015 η μέση τιμή για ενοικίαση κατοικίας διαμορφωνόταν στα 8 ευρώ ανά τετραγωνικό μέτρο, ενώ σήμερα έχει ανέλθει στα 12 ευρώ, καταγράφοντας αύξηση που ξεπερνά το 40%. Παράλληλα, στα Εξάρχεια η μέση τιμή το 2015 ήταν 5 ευρώ ανά τετραγωνικό και σήμερα πλησιάζει τα 8.
Πηγή: LIFO