αρχικηΟΙΚΟΝΟΜΙΑΔύο επιλογές σύμφωνα με τον Δερμιτζάκη: «Είτε θα ανοίγουμε και κλείνουμε, είτε σκληρό lockdown τύπου Μαρτίου»

Δύο επιλογές σύμφωνα με τον Δερμιτζάκη: «Είτε θα ανοίγουμε και κλείνουμε, είτε σκληρό lockdown τύπου Μαρτίου»

Την εκτίμηση ότι εάν μπορέσουμε να κάνουμε ένα σκληρό lockdown για 2-3 βδομάδες, θα ρίχναμε τα κρούσματα σε πολύ χαμηλό βαθμό και ότι σε συνδυασμό με τις καλές καιρικές συνθήκες της Ελλάδας, ίσως να μη χρειαζόταν κάτι αυστηρότερο μετά, εξέφρασε μεταξύ άλλων ο καθηγητής Γενετικής της ιατρικής σχολής του πανεπιστημίου της Γενεύης Μανώλης Δερμιτζάκης (φωτ.), μιλώντας στον ΣΚΑΪ, στο οποίο συμφώνησε και ο καθηγητής Περιβαλλοντικής Μηχανικής της Πολυτεχνικής Σχολής του ΑΠΘ Δημοσθένης Σαρηγιάννης.

Όπως ο κ. Δερμιτζάκης ανέφερε, ο κόσμος στο lockdown του Νοεμβρίου εκμεταλλεύτηκε στο μάξιμουμ τη δυνατότητα των μετακινήσεων, ενώ σε αυτό του Μαρτίου δεν το έκανε τόσο γιατί φοβόταν. Μάλιστα ο κ. Σαρηγιάννης σημείωσε πως στο πανεπιστήμιο έχουν κάνει τέτοια «σενάρια» με συνεχές lockdown, το οποίο έχει δείξει ότι θα είχαμε καλά αποτελέσματα, με διψήφια νούμερα στα κρούσματα.

Και οι δύο συμφώνησαν πως είναι σωστή η κίνηση της κυβέρνησης για αυστηρότερο  lockdown μέχρι τις 11 Ιανουαρίου.  «Από τη στιγμή που η κυβέρνηση θέλει να ανοίξει τα σχολεία, που νομίζω πως είναι μια καλή απόφαση, ό,τι περισσότερο μπορεί να κάνει πριν ανοίξουν τα σχολεία νομίζω ότι θα βοηθούσε», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Δερμιτζάκης.  

Σύμφωνα με τον ίδιο, «τα σχολεία είναι από τις ασφαλέστερες δραστηριότητες που έχουμε, επομένως αν πρέπει να αποφασίσουμε να ανοίξουμε μία, νομίζω ότι τα σχολεία είναι η πιο σημαντική και λόγω ασφάλειας και λόγω συνεπειών από το να μην ανοίξουν».  Ερωτηθείς αν μπορεί να ανατραπεί αυτή η απόφαση με βάση νέα δεδομένα, ο ίδιος σχολίασε πως πρέπει να έχουμε τεράστια αλλαγή στα κρούσματα για να γίνει κάτι τέτοιο, ενώ ο ίδιος εκτιμά πως δεν θα τη δούμε. 

Ο ίδιος σημείωσε πως αυτές οι κινήσεις (του κλεισίματος, ανοίγματος) θα είναι για πολύ καιρό έτσι, διότι υπάρχουν δύο επιλογές. «Ή θα πάμε σε ένα πάρα πολύ αυστηρό lockdown επιπέδου Μαρτίου ή θα λειτουργούμε με αυτή τη λογική. Είναι δύσκολο μια κυβέρνηση να διαχειριστεί αυτό το ζήτημα, γιατί δεν είναι μόνο η Ελλάδα αλλά όλες οι χώρες μαζί που το αντιμετωπίζουν». Ο ίδιος εκτιμά ότι αυτό το άνοιγμα-κλείσιμο θα συνεχίσει να γίνεται μέχρι να αρχίσουν να φαίνονται τα αποτελέσματα του εμβολιασμού. 

«Είτε θα ανοίγουμε και κλείνουμε είτε σκληρό lockdown Μαρτίου» επεσήμανε ο ίδιος.

Παράλληλα, ο κ. Σαρηγιάννης ανέφερε πως ήταν σωστή κίνηση το αυστηρότερο lockdown καθώς η κυβέρνηση προσπαθεί να αναχαιτίσει την αντιστροφή της καλή πορείας που είχαμε και είχε αρχίσει να σημειώνεται λόγω εορτών, ενώ σημείωσε ότι είχε ήδη αρχίσει να φαίνεται αυτή η επιβράδυνση στα μοντέλα του ΑΠΘ ειδικά στις περιοχές Αθήνα και Θεσσαλονίκη. «Άρχισε να φαίνεται η αύξηση των κρουσμάτων από τις γιορτές» υπογράμμισε ο ίδιος.

Επιμένει ότι τα σχολεία πρέπει να ανοίξουν στις 25 Ιανουαρίου και όχι στις 11, με δεδομένο όπως ο ίδιος υπογραμμίζει ότι δεν θα ανοίξουν μόνο τα σχολεία. «Ο συνδυασμός λιανεμπορίου-click away και σχολείων είναι προβληματικός, θα δούμε αύξηση των κρουσμάτων αρχές Φεβρουαρίου.

Ο κος Σαρηγιάννης επίσης συμφωνεί με τον κ. Δερμιτζάκη πως είναι εύκολο να χαθεί ο έλεγχος και να έχουμε το lockdown του Μαρτίου. 

Πηγή: Euro2day.gr

ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ

Αφήστε ένα σχόλιο

sixteen + 17 =