αρχικηΟΙΚΟΝΟΜΙΑΔύο Έλληνες στα πιο ακριβοπληρωμένα τραπεζικά στελέχη της Ευρώπης- Μισθοί ως 3 εκατ. ευρώ τον χρόνο

Δύο Έλληνες στα πιο ακριβοπληρωμένα τραπεζικά στελέχη της Ευρώπης- Μισθοί ως 3 εκατ. ευρώ τον χρόνο

Η ΕΒΑ κάθε χρόνο δημοσιεύει στοιχεία σχετικά με τα πιο ακριβοπληρωμένα στελέχη στον ευρωπαϊκό τραπεζικό κλάδο, δηλαδή στελέχη με συνολικές αμοιβές άνω του 1 εκατ. ευρώ το χρόνο. Τα στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα αφορούν στις απολαβές της χρήσης του 2019 που δηλώθηκαν το 2020. Σύμφωνα με αυτά τα στοιχεία, υπήρξαν 4.369 με συνολικές απολαβές 9,9 δισ. ευρώ. Το 71% των πιο ακριβοπληρωμένων στελεχών ήταν στη Βρετανία. Λόγω του Brexit και της μετακίνησης των στελεχών αυτών σε χώρες της Ε.Ε., αναμένεται να αυξηθεί ο μέσος όρος αμοιβών. Πάντως, το 2019 δεν υπήρξε κάποια σημαντική μεταβολή ως προς των αριθμό των καλοπληρωμένων τραπεζικών στελεχών.

Στην Ελλάδα, εντοπίζονται μόνο δύο τραπεζικά στελέχη που ανήκουν στα καλοπληρωμένα της Ευρώπης. Και ανήκουν στις δύο χαμηλότερες κλίμακες. Ο ένας ανήκει στην κατηγορία με συνολικές απολαβές από 1 έως 2 εκατ. ευρώ το χρόνο και ο δεύτερος από 2 έως 3 εκατ. ευρώ τον χρόνο.

Πανευρωπαϊκά, οι υψηλότερες αμοιβές προέρχονται από τον κλάδο της επενδυτικής στρατηγικής. Στην Ελλάδα, τα δύο υψηλότερα αμειβόμενα στελέχη αποτελούν μέλη διοικητικών συμβουλίων. Επίσης, το μεγαλύτερο κομμάτι των αμοιβών είναι σταθερό, καθώς το μεταβλητό κυμαίνεται γύρω στο 30% του σταθερού.

Ειδικότερα, τα δύο ελληνικά τραπεζικά στελέχη που ανήκουν σε δ.σ. παρουσιάζουν τα εξής στοιχεία:

  • Το στέλεχος του χαμηλού κλιμακίου, έλαβε 1,6 εκατ. ευρώ το 2019. Από αυτά, τα 1,1 εκατ. ευρώ ήταν σταθερή αμοιβή και τα υπόλοιπα 0,5 εκατ. ευρώ αποτελούσαν το μεταβλητό μέρος (39% του σταθερού).
  • Το δεύτερο στέλεχος έλαβε το 2019 το συνολικό ποσό των 2,8 εκατ. ευρώ. Το σταθερό κομμάτι ήταν 2,3 εκατ. ευρώ και το μεταβλητό 0,54 εκατ. ευρώ. Σε αυτή την περίπτωση, το μεταβλητό μέρος ήταν 24% του σταθερού.
  • Οι αμοιβές πληρώνονται στο 100% εντός του έτους και δεν υπάρχουν “ουρές” σε επόμενες χρήσεις ή δεν έρχονται αμοιβές από προηγούμενα έτη.
  • Συνολικά, τα δύο αυτά στελέχη έλαβαν το 2019 το ποσό των 4,4 εκατ. ευρώ (σταθερό 3,4 εκατ. ευρώ και μεταβλητό 1 εκατ. ευρώ). Δηλαδή το μεταβλητό μέρος κατά μέσο όρο αντιστοιχεί στο ένα τρίτο του σταθερού.
  • Η μέση αμοιβή των δύο στελεχών υπολογίζεται 2,2 εκατ. ευρώ.
  • Και τα δύο στελέχη χαρακτηρίζονται από την τράπεζα στην οποία εργάζονται ως προσωπικό (μισθωτοί).

Σε όλη την Ευρώπη, 4.963 στελέχη έλαβαν 9,9 δισ. ευρώ, εκ των οποίων το σταθερό κομμάτι ήταν 4,3 δισ. ευρώ και το μεταβλητό ήταν 5,8 δισ. ευρώ. Από το ποσό των 9,9 δισ. ευρώ, τα 5 δισ. αφορούν σε αμοιβές στελεχών που δραστηριοποιούνται στην επενδυτική τραπεζική, με το μεταβλητό μέρος να ανέρχεται σε 2,7 δισ. ευρώ. Επίσης, από την επενδυτική τραπεζική προέρχονται τα περισσότερα ακριβοπληρωμένα στελέχη στην Ε.Ε. Από τα 4,963, τα 4.800 είναι στελέχη επενδυτικής τραπεζικής.

Σημειώνεται ότι η ΕΒΑ συγκεντρώνει και δημοσιοποιεί τα στοιχεία αυτά για στατιστικούς λόγους σχετικά με τις πολιτικές πληρωμών τραπεζών και δεν δημοσιοποιεί ονόματα στελεχών ούτε των τραπεζών στις οποίες μπορεί να εργάζονται λόγω της νομοθεσίας περί προστασίας προσωπικών δεδομένων (GDRP). Παρουσιάζει μόνο συγκεντρωτικά στοιχεία πανευρωπαϊκά, ανά χώρα και ανά κλάδο.

Πηγή: Capital.gr

ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ

Αφήστε ένα σχόλιο

three × 2 =