αρχικηΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΔωρεάν θέσεις ελεγχόμενης στάθμευσης στην Αθήνα, για όσους έχουν ηλεκτρικά οχήματα

Δωρεάν θέσεις ελεγχόμενης στάθμευσης στην Αθήνα, για όσους έχουν ηλεκτρικά οχήματα

Το ενδιαφέρον μεγάλου αριθμού επισκεπτών στο διαδίκτυο προσήλκυσε η συζήτηση για τη Μετακίνηση σήμερα και στο μέλλον, που πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη 22 Ιουλίου μετά από πρωτοβουλία της Interamerican και της Anytime και με την υποστήριξη του Παρατηρητήριου Οδικής Ασφάλειας (ΕΜΠ). Η συζήτηση αφορούσε στις σύγχρονες λύσεις και εφαρμογές της τεχνολογίας στην Αυτοκίνηση, που στοχεύουν σε πιο καθαρή ατμόσφαιρα και περιβάλλον, σε ανθρώπινες πόλεις και σε περισσότερη ασφάλεια στους δρόμους για τους πολίτες. Ο διάλογος προβλήθηκε σε live streaming μέσω του YouTube channel του cnn.gr.

Στην επίκαιρη συζήτηση, που συντόνισε η δημοσιογράφος του CNN Greece, Σοφία Μαυραντζά, συμμετείχαν σημαντικά πρόσωπα από θέση ευθύνης στην κυβέρνηση, την τοπική αυτοδιοίκηση και τον ασφαλιστικό κλάδο. Η σύνθεση των συνομιλητών απέδωσε, μέσα από διαφορετικές εμπειρίες και προσεγγίσεις, υλοποιήσιμες ιδέες και λύσεις για τη βιώσιμη Μετακίνηση, φωτίζοντας τον δρόμο για ένα πιο πράσινο αύριο.

Αφετηρία της συζήτησης ήταν η θεματική «Ενέργεια και Αυτοκίνητο: η ηλεκτροκίνηση και οι επιδράσεις στην οικονομία και το περιβάλλον». Ο Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κωστής Χατζηδάκης, μίλησε για τον στόχο να προαχθεί, μέσα από τον νέο νόμο, ο οικολογικός τρόπος μετακίνησης. Ο Υπουργός τόνισε χαρακτηριστικά: «Η ηλεκτροκίνηση δεν είναι μόδα, είναι ευρωπαϊκή πολιτική. Είναι σύγχρονος τρόπος μετακινήσεων, είναι προσπάθεια να περιοριστούν οι ρύποι και να προστατεύσουμε το περιβάλλον με έργα». Ο κ. Χατζηδάκης αναφέρθηκε στους βασικούς άξονες του νόμου: τα κίνητρα για αγορά ηλεκτρικών ΙΧ, δικύκλων και ποδηλάτων, τη δημιουργία υποδομών φόρτισης, το ολοκληρωμένο πλαίσιο για τη λειτουργία της αγοράς και τον ενεργό ρόλο του Δημοσίου τομέα στις προμήθειες ηλεκτρικών οχημάτων, καθώς και τα αναπτυξιακά – φορολογικά κίνητρα για την παραγωγή φορτιστών, μπαταριών κ.λπ.

Εκ μέρους του Υπουργείου τοποθετήθηκε και η Γενική Γραμματέας Ενέργειας και Ορυκτών Πρώτων Υλών, Αλεξάνδρα Σδούκου, αναφέροντας ότι «ζητούμενο είναι να αποκτήσουμε ένα επαρκές και λειτουργικό δίκτυο δημοσίων προσβάσιμων σημείων φόρτισης και να αναπτύξουμε με διαφάνεια και υγιή ανταγωνισμό αυτή την αγορά προς όφελος του πολίτη». Όπως επεσήμανε η κ. Σδούκου, «Επειδή ηλεκτροκίνηση σημαίνει ανάπτυξη, προωθούμε παρέχοντας κίνητρα την εγκατάσταση παραγωγικών μονάδων στη Δυτική Μακεδονία και την Αρκαδία, τις περιοχές δηλαδή της απολιγνιτοποίησης. Μέσα από αυτή την ολιστική προσέγγιση της ηλεκτροκίνησης και την εφαρμογή των πράσινων μετακινήσεων θα δούμε σύντομα αποτελέσματα τα οποία σταδιακά θα βελτιώνονται, με στόχο το 2030 να έχουμε ένα ηλεκτρικό στα τρία νέα αυτοκίνητα, μειώνοντας δραστικά τους ρύπους».

Δεύτερη θεματική της διαδικτυακής συζήτησης αποτέλεσε η «Αστική Βιωσιμότητα με έξυπνες πόλεις», για την οποία ο Πρόεδρος της ΚΕΔΕ και Δήμαρχος Τρικκαίων, εκφράζοντας και το παράδειγμα της πόλης του, υπογράμμισε την αισιοδοξία του για τη σταδιακή χρήση ήπιων μέσων μετακίνησης και υποστήριξη των καλύτερων συνθηκών για την κυκλοφορία των πεζών, των ΑμεΑ, των γονέων με τα παιδιά τους, των ηλικιωμένων. «Στον κόσμο αρέσει να βγαίνει από το αυτοκίνητο και ας αποτελεί αυτό αναπόσπαστο κομμάτι της καθημερινότητάς του» παρατήρησε, σημειώνοντας πως «θα αλλάξουμε τις πόλεις μας μαζί με τους πολίτες, ομορφαίνοντας το αστικό τοπίο».

Στον ίδιο θεματικό πυλώνα ο Δήμαρχος Αθηναίων, Κώστας Μπακογιάννης, ανέδειξε τη σημασία που έχει για τους πολίτες το κίνητρο για βελτίωση της ποιότητας ζωής στην πόλη με την εφαρμογή της ηλεκτροκίνησης. Μάλιστα, αποκάλυψε ότι ο Δήμος Αθηναίων σκοπεύει να επιβραβεύει τη χρήση ηλεκτρικών οχημάτων παρέχοντας, μεταξύ άλλων, δωρεάν και τη χρήση θέσεων ελεγχόμενης στάθμευσης. Τόνισε ακόμη, ότι αυτό που θέλει να επιφέρει, είναι «μια νέα ισορροπία στην πόλη ανάμεσα στον πεζό, στον οδηγό και στον ποδηλάτη», υπογραμμίζοντας πως η συζήτηση για πράσινη πόλη αφορά πρωτίστως στη ζωή των παιδιών μας.

Ο Παναγιώτης Παπαντωνίου, πρόεδρος του Συλλόγου Ελλήνων Συγκοινωνιολόγων, εξήγησε ότι «η Ελλάδα διαθέτει πλέον ένα πολύ άρτιο δίκτυο αυτοκινητόδρομων» και επεσήμανε την επιτακτική ανάγκη μιας δυναμικής αλλαγής για τη Μετακίνηση. Όπως διευκρίνισε, οι τομείς στους οποίους διαμορφώνεται το πλαίσιο ανάπτυξης και βελτίωσης της έξυπνης πόλης, περιλαμβάνουν την οδική υποδομή, την κυκλοφορία, τα μέσα μαζικής μεταφοράς, τη στάθμευση, την οδική ασφάλεια, τις εμπορευματικές μεταφορές, τη διαχείριση ενέργειας και τις υπηρεσίες κινητικότητας. Όμως, «η αυξανόμενη πολυπλοκότητα των συγκοινωνιακών συστημάτων επιτείνει την ανάγκη για διεπιστημονική προσέγγιση με έμφαση στη χρήση της τεχνολογίας, για τον μετασχηματισμό των πόλεων σε σύγχρονες».

ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ

Αφήστε ένα σχόλιο

twenty + 7 =