αρχικηΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑΔυσκολεύεσαι να δουλέψεις σε ένα «ανοιχτό γραφείο»; Εδώ είναι 6 κινήσεις που θα σε σώσουν

Δυσκολεύεσαι να δουλέψεις σε ένα «ανοιχτό γραφείο»; Εδώ είναι 6 κινήσεις που θα σε σώσουν

Μπορεί τα λεγόμενα «ανοιχτά γραφεία» να αποτελούν μεγάλο trend τα τελευταία χρόνια, ωστόσο δεν αρέσουν σε όλους τους εργαζομένους. Αφού αρκετού δυσκολεύονται να δουλέψουν σε έναν χώρο με πολλούς ανθρώπους. Και τι μπορείς να κάνεις αν είσαι σε αυτή την κατηγορία; Δες 6 tips Που διαβάσαμε στο Askmen.com.

Τ’ ακουστικά είναι ο καλύτερος φίλος σου

Η μουσική όχι μόνο εξημερώνει τα ήθη αλλά μπορεί να σε βοηθήσει «άκοπα» να συγκεντρωθείς καλύτερα σε ό,τι κάνεις, ειδικότερα δε αν γύρω σου επικρατεί ένας μικρός (ΟΚ, μεγάλος) πανικός. Επιπλέον, τα ακουστικά που θα φορέσεις προκειμένου να την ακούσεις (τη μουσική σου) λειτουργούν και ως μια διακριτική όσο και ξεκάθαρη υπενθύμιση / προειδοποίηση -ειδικά προς τους πιο «φιλικούς» συναδέλφους σου- ότι δεν έχεις χρόνο και, κυρίως, διάθεση για κουβεντούλα. Τώρα, τι μουσική θ’ ακούσεις ή τι ακουστικά θα χρησιμοποιήσεις είναι εντελώς δικό σου θέμα.

Κάνε μια μικρή βόλτα

Όταν βρίσκεσαι στον ίδιο χώρο μια ντουζίνα (και βάλε) νοματαίους, φαντάζει μάλλον αναπόφευκτο κάποια στιγμή να εμπλακείς ακόμα κι αν δε το θέλεις σε κάποια σημαντική ή λιγότερο σημαντική κουβέντα. Από εκεί και πέρα, αν τα ακουστικά που λέγαμε πιο πάνω δεν αρκούν για να σε απομονώσουν, τότε ένα από τα καλύτερα πράγματα που μπορείς να κάνεις είναι να σηκωθείς και να πας μια σύντομη βόλτα μερικών λεπτών, μέχρι να επιστρέψει δηλαδή και πάλι η ηρεμία στον χώρο εργασίας σου. Διαφορετικά…

Ζήτησε από τους συναδέλφους σου να κάνουν «ησυχία»

Το ότι μια οποιαδήποτε υγιής σχέση βασίζεται στην ειλικρίνεια και την αμεσότητα είναι κάτι που μάλλον το γνωρίζεις. Φυσικά, από τον κανόνα αυτό δε θα μπορούσε να εξαιρείται ποτέ η σχέση σου με τους συναδέλφους σου -στην τελική ανάλυση, μιλάμε για τους ανθρώπους με τους οποίους (είσαι αναγκασμένος να) περνάς το μεγαλύτερο μέρος της ημέρας σου, είτε αυτό σου αρέσει, είτε όχι.

Έχοντας αυτά κατά νου, λοιπόν, το καλύτερο πράγμα που έχεις να κάνεις στην περίπτωση που κάτι σε πειράζει είναι να εκφράσεις την ενόχλησή σου, ευγενικά μεν αλλά με τρόπο που δεν αφήνει το παραμικρό περιθώριο παρερμηνείας. Αν, για παράδειγμα, θέλεις απόλυτη ησυχία, άμεσα, γιατί θα πρέπει να ολοκληρώσεις μια σημαντική δουλειά εντός μιας πολύ αυστηρής προθεσμίας, μάλλον δε θα παρεξηγηθεί κανείς αν αναφέρεις κάτι του στυλ «Παιδιά, αν μπορείτε κάντε λίγη ησυχία γιατί πρέπει να τελειώσω το X report του Ψ (προϊσταμένου)». Πάντα κόσμια και με το «χαμόγελο στα χείλη», εννοείται, για να μην κινδυνεύεις να χάσεις και το δίκιο σου.

Οριοθέτησε τον χώρο σου

Στην περίπτωση που είσαι αναγκασμένος να μοιράζεσαι το τραπέζι που δουλεύεις με κάποιον άλλο αλλά ζορίζεσαι, ένα από τα πράγματα που θα σε κάνουν να αισθανθείς άμεσα καλύτερα είναι να οριοθετήσεις με κάποιον τρόπο τον χώρο που σου αναλογεί σε αυτό. ΟΚ, δε λέμε να φτάσεις στο σημείο να σημειώνεις με μολύβι πάνω στη μελαμίνη -καλή ώρα, όπως έκανες μια φορά κι έναν καιρό στο θρανίο όταν πήγαινες σχολείο- αφού, στην τελική, υπάρχουν τρόποι για να «μαρκάρεις» την περιοχή σου εύκολα και γρήγορα, χωρίς να αφήνεις πολλά περιθώρια παρερμηνείας για το ποιο ακριβώς είναι το «οικοπεδάκι» σου. Ενδεικτικά, μπορείς να χρησιμοποιήσεις κάποια κουτιά αρχειοθέτησης ή κάποια ραφάκια για να «κτίσεις» ένα όριο πάνω στο γραφείο ή ακόμη και την ίδια την τσάντα σου. Αρκεί, βέβαια, να τα έχετε μιλήσει (και να τα έχετε συμφωνήσει) με τον «γείτονα» από προηγουμένως, για να μη δημιουργούνται άσκοπα παρεξηγήσεις.

Κάνε διάλειμμα για φαγητό μαζί με τους συναδέλφους σου

Η καλύτερη στιγμή για να έρθεις λίγο πιο κοντά με τους συναδέλφους σου (ειδικά αν δεν είσαι ο ιδιαίτερα κοινωνικός τύπος που θα πάει για ποτάκια μετά τη δουλειά) δεν είναι άλλη από την ώρα του φαγητού -υπό τη βασική προϋπόθεση, βέβαια, ν’ ανοίγεις το στόμα σου πού και πού για να πεις κάτι έξυπνο και όχι αποκλειστικά για να «κατεβάσεις» αμάσητα «γατοκέφαλα». Θυμήσου: Η ώρα του φαγητού αποτελεί και την κατεξοχήν ώρα χαλάρωσης αλλά και της «κοινωνικοποίησης» των εργαζομένων. Αρκεί, βέβαια, να έχεις προλάβει να καταπιείς πριν ανοίξεις το στόμα σου…

Όταν τα πράγματα ζορίζουν, βρες έναν απομονωμένο χώρο για να δουλέψεις

Μήπως η δουλειά που πρέπει να κάνεις κάποια συγκεκριμένη ημέρα είναι λίγο πιο «σοβαρή» και πιο απαιτητική από τα συνηθισμένα σου καθήκοντα; Αν ναι, τότε μια καλή λύση θα ήταν να «κλείσεις» για μερικές ώρες (ή ακόμη και για ολόκληρη την ημέρα, αν υπάρχει η δυνατότητα και, κυρίως, αν το κρίνεις σκόπιμο) ένα γραφείο ή μια αίθουσα συσκέψεων στην οποία θα μπορέσεις να εργαστείς απερίσπαστος. Φρόντισε μόνο η συγκεκριμένη πρακτική να μη σου γίνει συνήθεια, γιατί παίζει πάντα το ενδεχόμενο οι εκλεκτοί κατά τ’ άλλα συνάδελφοι να σου κολλήσουν τη στάμπα του «γερό-παράξενου». Όχι ότι δεν είσαι, δηλαδή, αλλά κουβέντα να γίνεται…

ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ

Αφήστε ένα σχόλιο

ten − four =