αρχικηΟΙΚΟΝΟΜΙΑΔρ Ιωαννίδης στο Mega: «Τυφλή λύση το lockdown. Μπαίνουμε σε φαύλο κύκλο» (ΒΙΝΤΕΟ)

Δρ Ιωαννίδης στο Mega: «Τυφλή λύση το lockdown. Μπαίνουμε σε φαύλο κύκλο» (ΒΙΝΤΕΟ)

«Τυφλή λύση» χαρακτήρισε το lockdown ο καθηγητής Παθολογίας, Επιδημιολογίας και πληθυσμιακής υγείας στο Πανεπιστήμιο του Stanford, Γιάννης Ιωαννίδης. «Το lockdown είναι τυφλή λύση και έχεις πάρα πολλές αρνητικές συνέπειες. Όχι μόνο στην οικονομία και στην κοινωνία, αλλά ακόμα και στην υγεία. Έχει πολλές αρνητικές συνέπειες σε όλα τα άλλα νοσήματα, πέρα από τον κορονοϊό. Στη διαχείριση της κρίσης, το lockdown δεν πετυχαίνει κάτι περισσότερο από όσα μπορούμε να πετύχουμε με άλλα στοχευμένα μέτρα, και πιθανόν χειροτερεύει τα πράγματα» είπε σε νέα συνέντευξη του στο Mega.

Και συμπλήρωσε: «Όταν κάνουμε lockdown, ποτέ δεν είναι πλήρες lockdown. Ένα 50% του πληθυσμού εργάζεται σε απαραίτητες εργασίες, δουλεύει, κινείται, θα γυρίσει σπίτι του και πιθανόν να μολύνει και ευάλωτες ομάδες […] Οι συνέπειες είναι καταστρεπτικές. Όταν μπαίνει κάποιος στον φαύλο κύκλο του lockdown, δεν υπάρχει καμία διαβεβαίωση ότι σε 15-20 μέρες θα ξανανοίξει».

Επιπλέον, όπως γνωστοποίησε, κατά τη διάρκεια του πρώτου lockdown, το 50% του πληθυσμού ανέπτυξε άγχος ή κατάθλιψη, ενώ ένα 25% των ανθρώπων 18-24 χρονών είχαν αυτοκτονικές διαθέσεις.

Παράλληλα τόνισε: «Και στην Ελλάδα, και σε πολλές άλλες χώρες, δεν έχουμε δεδομένα επιδημιολογικής επιτήρησης. Περιμένουμε να δούμε πόσα κρούσματα θα διαγνώσουμε από ανθρώπους που έχουν συμπτώματα ή από σπασμωδικές περιπτώσεις λήψεις σε πλατείες. Όμως αυτό δεν μας δίνει την πλήρη εικόνα για την εξέλιξη του επιδημικού κύματος. Το επιδημικό κύμα καθορίζεται από σωρεία άλλων μέτρων που λαμβάνονται όπως η διατήρηση φυσικών αποστάσεων, χρήση μάσκας, τήρηση υγιεινής. Μπορεί το επιδημικό κύμα με την βοήθεια αυτών των μέτρων να καμφθεί». Τονίζοντας ότι πρόκειται για έναν επιθετικό ιό που μεταδίδεται πολύ γρήγορα, επεσήμανε ότι θα έπρεπε να έχουμε κινηθεί διαφορετικά έτσι ώστε να έχουμε μια καλύτερη επιδημιολογική επιτήρηση.

Σε ότι αφορά τους αριθμούς, ο γνωστός καθηγητής σημείωσε πως δεν θα του προκαλούσε έκπληξη «αυτή τη στιγμή περίπου 400.000 με 1.000.000 Έλληνες έχουν μολυνθεί με κορονοϊό. Με σαφώς υψηλότερα ποσοστά σε βόρεια Ελλάδα και αρκετά υψηλά ποσοστά στην Αττική».

Ο Δρ. Ιωαννίδης χαρακτήρισε τις τελευταίες εξελίξεις γύρω από το εμβόλιο ως ένα πολύ θετικό νέο.

Δείτε στο παρακάτω βίντεο ολόκληρη τη συνέντευξη του καθηγητή του Stanford

ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ

Αφήστε ένα σχόλιο

15 − 9 =