αρχικηΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑΔουλεύεις από το σπίτι; Εδώ είναι 5 tips για να μην «καταπιεί» η δουλειά σου την προσωπική ζωή

Δουλεύεις από το σπίτι; Εδώ είναι 5 tips για να μην «καταπιεί» η δουλειά σου την προσωπική ζωή

Πολλοί είναι πλέον αυτοί που εργάζονται από το σπίτι τους. Πλέον οι νέες τεχνολογίες σου δίνουν αυτή την δυνατότητα. Είτε είσαι freelancer, είτε startupper. Είτε δουλεύεις σε μια εταιρία που επιτρέπει αυτό το μοντέλο εργασίας. Και η αλήθεια είναι ότι το να δουλεύεις από το σπίτι μπορεί να σου φέρει αρκετά θετικά στην δουλειά και την καθημερινότητα σου. Έχουμε γράψει πολλά άρθρα για αυτό. Άλλωστε, με το συγκεκριμένο remote μοντέλο έχει αναπτυχθεί και το ίδιο το It’s Possible.

Ωστόσο δεν είναι όλα… ρόδινα όταν δουλεύεις από το σπίτι. Το αμερικανικό The Muse παραθέτει 5 συγκεκριμένα tips που πρέπει να εφαρμόσεις για να μην «καταπιεί» η δουλειά σου την προσωπική ζωή. Ναι, είναι εύκολο να ξεφύγει η κατάσταση, και να φτάσεις ακόμα και στο burnout.

1# Παράλληλα προγράμματα. Όταν δουλεύεις μόνος από το σπίτι, μπορείς να ξεφύγεις και να δουλεύεις από το πρωί μέχρι το βράδυ. Με αποτέλεσμα να μην βλέπεις καθόλου τους φίλους και την οικογένεια σου. Μια καλή λύση είναι να δουλεύεις με παράλληλο πρόγραμμα με τα ωράρια των άλλων. Αν για παράδειγμα ο άνθρωπος με τον οποίο έχεις σχέση δουλεύει πρωί, φρόντισε να δουλεύεις και εσύ πρωί, έτσι ώστε να έχετε και οι δύο τα απογεύματα ελεύθερα και να περνάτε χρόνο μαζί.

2# Όρισε ένα χρονικό deadline. Ακριβώς για να μην δουλεύεις… μέχρι το βράδυ, πρέπει να ορίσεις ένα χρονικό deadline στο οποίο θα σταματάς την δουλειά. Είναι εύκολο να πεις στον εαυτό σου «πέντε λεπτά δουλειάς ακόμα». Και η δουλειά να μην τελειώσει ποτέ. Αν πεις ότι στις 17:00 θα τελειώσει η δουλειά, τότε πρέπει να το τηρήσεις.

3# Φτιάξε μια ρουτίνα. Βάλε μέσα στο ημερήσιο πρόγραμμα σου δραστηριότητες που θα σηματοδοτούν το τέλος της εργασίας. Ένας καφές με φίλους ή μια βόλτα με τον σκύλο σου κάθε απόγευμα, μπορούν να θέσουν τους περιορισμούς για να ξέρεις πότε σταματά η δουλειά και αρχίσει ο προσωπικός χρόνος. Φτιάξε έτσι την ρουτίνα σου, και κράτα την καθημερινά.

4# Κλείσε την πόρτα του γραφείου. Αν έχεις ένα συγκεκριμένο χώρο γραφείου ή ένα συγκεκριμένο δωμάτιο από το οποίο δουλεύεις εσωτερικά του σπιτιού, κλείσε την πόρτα μόλις τελειώνεις την δουλειά. Αν δεν έχεις συγκεκριμένο χώρο μέσα στο σπίτι, απλά κλείσε το laptop ή τα εταιρικά emails. Βοηθά και αυτό.

5# Άσε τις οθόνες μακριά. Η συνέχεια του παραπάνω point. Το έχουμε κάνει όλοι: Λέμε ότι τελειώσαμε την δουλειά, πάμε για καφέ έξω και καταλήγουμε… να τσεκάρουμε τα emails από το smartphone μας. Όρισε συγκεκριμένα χρονικά πλαίσια μέσα στην ημέρα, κατά τα οποία θα είσαι μακριά από οθόνες. Laptops, tablets ή κινητά απαγορεύονται. Μπορείς να τσεκάρεις τα emails από αύριο.

ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ

Αφήστε ένα σχόλιο

5 × four =