αρχικηΟΙΚΟΝΟΜΙΑΔιασύνδεση με POS: Τι θα γίνει με τις 12.000 επιχειρήσεις που… αδιαφορούν

Διασύνδεση με POS: Τι θα γίνει με τις 12.000 επιχειρήσεις που… αδιαφορούν

Πλήρη αδιαφορία επιδεικνύουν μέχρι τώρα περίπου 12.000 επιχειρήσεις για τη διασύνδεση των ταμειακών τους μηχανών με τα POS, αγνοώντας τις προθεσμίες που έχουν τεθεί από την Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ) όπως και κάθε προειδοποίηση για την επιβολή των προβλεπόμενων προστίμων.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοίνωσε το υπουργείο Οικονομικών, περισσότερες από 255.000 επιχειρήσεις είτε ολοκλήρωσαν (145.000) τη διασύνδεση των ταμειακών μηχανών με τα POS, είτε έχουν κλείσει ραντεβού με τεχνικό (110.000) έως το τέλος Απριλίου, κάνοντας τη σχετική απαιτούμενη ανάρτηση στην πλατφόρμα της ΑΑΔΕ.

Ωστόσο απομένει ένα ποσοστό περίπου 10% ή περίπου 30.000 επιχειρήσεις οι οποίες δεν έχουν κάνει το παραμικρό. Ούτε διασύνδεση ούτε ραντεβού με τεχνικό.
Από αυτές, εκτιμάται ότι περίπου 20.000 είναι εποχικές επιχειρήσεις οι οποίες εκ του νόμου έχουν περιθώριο διασύνδεσης έως την προηγουμένη ημέρα της έναρξης λειτουργίας τους.

Απομένουν όμως περίπου 10.000 – 12.000 οι οποίες είναι …αόρατες. Ουδείς γνωρίζει για ποιο λόγο δεν έχουν κάνει την παραμικρή κίνηση διασύνδεσης.
Οι εν λόγω επιχειρήσεις λοιπόν, θα αρχίσουν να λαμβάνουν από σήμερα κλήσεις για να προχωρήσουν στη διασύνδεση των δύο συσκευών ή να δηλώσουν ραντεβού με τεχνικό για να αποφύγουν το πρόστιμο.

Η ΑΑΔΕ θα επιχειρήσει να πληροφορηθεί αν η καθυστέρηση οφείλεται σε ανωτέρα βία ή αμέλεια, προκειμένου στη συνέχεια να ληφθούν οι σχετικές αποφάσεις.

Αρμόδιες πηγές διευκρινίζουν πως στην περίπτωση όπου οι συγκεκριμένες επιχειρήσεις αναφέρουν ουσιαστικούς λόγους ανωτέρας βίας, θα αντιμετωπιστούν με επιείκεια.

Στην αντίθετη περίπτωση απλώς θα επιβληθούν τα προβλεπόμενα πρόστιμα, 10.000 – 20.000 ευρώ ανάλογα με το εάν τηρούν απλογραφικά ή διπλογραφικά στοιχεία.

Τα πρόστιμα αυτά μειώνονται στο μισό για επιχειρήσεις που είναι εγκατεστημένες σε οικισμούς με πληθυσμό έως 500 κατοίκους και σε νησιά με πληθυσμό έως 3.100 κατοίκους, (πλην των τουριστικών). Σε περίπτωση υποτροπής εντός πενταετίας τα πρόστιμα διπλασιάζονται και για κάθε επόμενη ίδια παράβαση τριπλασιάζονται.

ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ

Αφήστε ένα σχόλιο

two × 3 =