αρχικηΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΔημιουργείται η κοινότητα με τους «1.000 Πρωτοπόρους για την Τεχνητή Νοημοσύνη στην Ελλάδα»- Πως μπορείς να κάνεις αίτηση

Δημιουργείται η κοινότητα με τους «1.000 Πρωτοπόρους για την Τεχνητή Νοημοσύνη στην Ελλάδα»- Πως μπορείς να κάνεις αίτηση

Ο βραβευμενος Μη Κερδοσκοπικός Οργανισμός Science For You – SciFY, πρωτοπόρος στην Τεχνητή Νοημοσύνη, συνεργάζεται με το ahedd Digital Innovation Hub του ΕΚΕΦΕ “Δημόκριτος” για να δημιουργήσει την κοινότητα των Pioneers for AI in Greece. Οι “Πρωτοπόροι για την Τεχνητή Νοημοσύνη” είναι μία πρωτοβουλία για τη δημιουργία μίας ενεργής κοινότητας 1.000 -σε πρώτη φάση- Πρωτοπόρων που θα ξέρει και θα μπορεί:

  • να συνδιαμορφώνει ανθρωποκεντρική Τεχνητή Νοημοσύνη,
  • να αξιοποιεί την Τεχνητή Νοημοσύνη για να καινοτομήσει

διαμορφώνοντας ένα καλύτερο μέλλον για όλους.

Η κοινότητα αυτή θα αποτελέσει τον σπόρο που θα μπορέσει να κινητοποιήσει δυνάμεις και συνεργασίες σε νευραλγικούς τομείς της οικονομίας και της κοινωνίας αξιοποιώντας τις πλέον πρόσφατες τεχνολογικές εξελίξεις.

Γιατί ξεκινησε η πρωτοβουλία “1000 Pioneers for AI in Greece”;

Όπως περιγράφει ο Γιώργος Γιαννακόπουλος, PhD Τεχνητής Νοημοσύνης, Συνιδρυτής της SciFY & Συνεργαζόμενος Ερευνητής στο ΕΚΕΦΕ “Δημόκριτος”:

“Η Τεχνητή Νοημοσύνη (ΤΝ) αλλάζει ήδη το παρόν και το μέλλον μας με εφαρμογές που βρίσκονται παντού. Οι δεξιότητες και οι γνώσεις σχετικά με την ΤΝ εκτοξεύουν τη ζήτηση σχετικών επαγγελματιών. Οι εταιρείες που την αξιοποιούν αποτελεσματικά και ορθά μπορούν να καινοτομήσουν ουσιαστικά και να επωφεληθούν, προσφέροντας καλύτερα προϊόντα και υπηρεσίες. Νέες πρακτικές για την ανάπτυξη ηθικών συστημάτων ΤΝ εμφανίζονται στον τεχνικό χώρο, προσφέροντας ευκαιρίες για νέα συγκριτικά πλεονεκτήματα, σε όποιον ενημερωθεί έγκαιρα. Αλλά χρειάζεται γνώση για αυτή την ορθή αξιοποίηση των δυνατοτήτων.

Παράλληλα, ανοίγει και ενισχύεται σημαντικά ο διάλογος, αλλά και η πολιτική βούληση για τη διαμόρφωση της ΤΝ με τρόπο ανθρωποκεντρικό (human-centric), ηθικό (ethical), αξιόπιστο (trustworthy) και με στόχο το κοινό καλό. Όμως η δέσμευση αυτή σε επίπεδο ΕΕ θα αχρηστευτεί αν το κοινό, δε συμμετέχει -με εκπροσώπηση από διάφορες κοινωνικές ομάδες- στις δημοκρατικές διαδικασίες που θα εμφανιστούν.

Συνεπώς, την ΤΝ μπορούμε να την κατανοήσουμε και να την αξιοποιήσουμε έγκαιρα, ή να αφήσουμε άλλους να το κάνουν πριν από εμάς. Μπορούμε να την συνδιαμορφώσουμε για να έχουμε λόγο στη ζωή και την κοινωνία μας, ή να παραδώσουμε σε άλλους τον έλεγχο και τις αποφάσεις για το αύριο.

Η επιλογή είναι ξεκάθαρη, η ευκαιρία μεγάλη και ο χρόνος είναι τώρα.

Γι’ αυτό ξεκινήσαμε τους 1000 Πρωτοπόρους.”

Τι περιλαμβάνει η πρωτοβουλία “1.000 Πρωτοπόροι για την ΤΝ”;

Για να δημιουργηθεί η ενεργή κοινότητα, 4 δράσεις θα λειτουργήσουν παράλληλα:

  1. Η Εκπαίδευση των 1000 Πρωτοπόρων στην Τεχνητή Νοημοσύνη,
  2. το Site “AI in Greece” που θα λειτουργεί ως κέντρο αναφοράς και γνώσης,
  3. η δημιουργία Υποστηρικτικής Κοινότητας και
  4. η Δικτύωση των 1000 Πρωτοπόρων.

Έτσι η κοινότητα θα έχει τις γνώσεις, υποστήριξη και δικτύωση για να πετύχει.

Σε ποιους απευθύνεται;

Η κοινότητα θα απαρτίζεται από μέλη όλων των επαγγελματικών κατηγοριών. Για τη δημιουργία της και για τη μεγιστοποίηση του κοινωνικού αντικτύπου, αρχικά θα δοθεί προτεραιότητα στις εξής ομάδες-στόχους:

  • Επιχειρήσεις – Στελέχη: Επιχειρηματίες, Υψηλά ιστάμενα στελέχη ιδιωτικών επιχειρήσεων, Στελέχη IT
  • Διαμορφωτές πολιτικής: Σχεδιαστές Πολιτικής, Πολιτικοί, Think Tanks, Υψηλά ιστάμενα στελέχη Υπουργείων
  • Κοινωνία των Πολιτών: Στελέχη ΜΚΟ και Κοινωνικών Επιχειρήσεων
  • Εμπλεκόμενοι στην Εκπαίδευση: Καθηγητές και Μαθητές Γυμνασίου/Λυκείου, Φοιτητές (πχ σχολών Business, Πολιτικών και Κοινωνικών Επιστημών)
  • Επιστήμονες ανθρωπιστικών επιστημών: Κοινωνικοί και Πολιτικοί Επιστήμονες
  • Τεχνολόγοι και επιστήμονες θετικών επιστημών: Στελέχη και φοιτητές ΙΤ, εργαζόμενοι σε εταιρείες τεχνολογίας, ερευνητές θετικών επιστημών

Πώς μπορεί κάποιος να συμμετάσχει στους Πρωτοπόρους;

Στο site https://ai-in-greece.scify.org/ μπορούν όσοι ενδιαφέρονται να βρουν περισσότερες πληροφορίες αλλά και τη φόρμα εκδήλωσης ενδιαφέροντος.

ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ

Αφήστε ένα σχόλιο

12 − 5 =