αρχικηΟΙΚΟΝΟΜΙΑΔες αν δικαιούσαι φθηνότερα αεροπορικά εισιτήρια με το «Μεταφορικό Ισοδύναμο»

Δες αν δικαιούσαι φθηνότερα αεροπορικά εισιτήρια με το «Μεταφορικό Ισοδύναμο»

Το Μεταφορικό Ισοδύναμο (Μ.Ι.), είναι το μέτρο του Υπουργείου Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, με το οποίο επιδιώκεται η εξίσωση του κόστους μετακίνησης με μέσα μαζικής μεταφοράς από την ηπειρωτική Ελλάδα σε νησί ή από νησί σε νησί, με το κόστος που θα ίσχυε στην ηπειρωτική Ελλάδα για την ίδια απόσταση.

Στην επέκταση της επιδότησης στα αεροπορικά εισιτήρια έχουν συμφωνήσει να συνεργαστούν ο όμιλος Aegean Airlines με την Olympic Air, η Sky Express και η Astra Airlines.

Το μέτρο του Μεταφορικού Ισοδύναμου αφορά σε πτήσεις εντός Ελλάδας, από και προς το νησί που διαμένει κάθε νησιώτης. Εφαρμόζεται και αφορά στους μόνιμους κάτοικους, σύμφωνα με το Μητρώο της ΑΑΔΕ, όλων των νησιών της επικράτειας πλην Κρήτης, Εύβοιας και Λευκάδας.

Στο μέτρο εντάσσονται, επιπλέον, αναπληρωτές καθηγητές και δάσκαλοι που υπηρετούν σε νησιά, διδακτικό εκπαιδευτικό προσωπικό νησιωτικών πανεπιστημίων, επικουρικό ιατρικό και παραϊατρικό προσωπικό που υπηρετεί σε νησιά, στελέχη Σωμάτων Ασφαλείας και Ενόπλων Δυνάμεων, αθλητές ερασιτεχνικών σωματείων των νησιών.

Για την χρήση του προγράμματος, οι νησιώτες/δικαιούχοι θα πρέπει να εγγραφούν στο πληροφοριακό σύστημα του Μεταφορικού Ισοδυνάμου (www.metaforikoisodynamo.gr) χρησιμοποιώντας τους κωδικούς Taxisnet. Εκεί θα δηλώσουν ΙΒΑΝ τραπεζικού λογαριασμού στον οποίο θα κατατίθεται η επιδότηση. Με την εγγραφή ο δικαιούχος θα αποκτά τον λεγόμενο Μοναδικό Αριθμό Νησιώτη (ΜΑΝ) ο οποίος θα χρησιμοποιείται κατά την κράτηση ακτοπλοϊκού ή αεροπορικού εισιτηρίου.

Οι νησιώτες που έχουν, ήδη, εγγραφεί στο ΜΙ και έχουν λάβει Μοναδικό Αριθμό Νησιώτη (ΜΑΝ) ξεπερνούν τους 200.000 και οι εγγραφές συνεχίζονται με ρυθμό 1.500 νέων χρηστών την ημέρα.

Μέχρι στιγμής έχουν χρησιμοποιηθεί περισσότερα από 350.000 ακτοπλοϊκά εισιτήρια με Μεταφορικό Ισοδύναμο (ΜΙ) σε πάνω από 1.300 διαδρομές, έχουν επιστραφεί στους νησιώτες επιδοτήσεις ύψους 6 εκατ. Ευρώ ενώ καθημερινά χρησιμοποιούνται από τους νησιώτες 2.500 εισιτήρια με ΜΙ.

Ακολούθως, κατά τη διαδικασία ηλεκτρονικής έκδοσης του εισιτηρίου τους στην ιστοσελίδα της Aegean, για παράδειγμα, αρκεί να συμπληρώσουν το Μοναδικό Αριθμό Νησιώτη (Μ.Α.Ν.), στο βήμα υποβολής των στοιχείων τους, όπως φαίνεται παρακάτω:

Ο κ. Σαντορινιός ανακοίνωσε τρεις κινήσεις της κυβέρνησης για την επέκταση εφαρμογής του Μεταφορικού Ισοδύναμου. Συγκεκριμένα ανακοίνωσε ότι από 1/7/2019 η επιδότηση του κόστους μεταφοράς επεκτείνεται και στα προϊόντα που μεταφέρονται από και προς την Κρήτη.

Επίσης από 1/1/2020 επεκτείνεται σε όλα τα νησιά η επιδότηση του κόστους μεταφοράς καυσίμων η πιλοτική εφαρμογή της οποίας σε 34 νησιά λήγει στις 31/12/2019, ενώ από χθες (20/5/2019) επεκτάθηκε η επιδότηση των εισιτηρίων επιβατών και στα αεροπλάνα.

Πηγή: Newspost.gr

ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ

Αφήστε ένα σχόλιο

2 × two =