Η Apple πάντα είχε τις δικές της ιδιαίτερες τακτικές για να προσλαμβάνει τα καλύτερα ταλέντα. Τώρα το αμερικανικό inc.com παραθέτει μια τακτική του τεχνολογικού κολοσσού που ίσως δεν γνωρίζεις.
Η Apple κοιτάζει πέρα από τα πτυχία και τις γνώσεις. Υπάρχει μία μικρή φράση που πολύ λίγοι είναι πρόθυμοι να πουν, η οποία διαχωρίζει τους υποψηφίους με τα καλά επαγγελματικά προσόντα από τους υποψηφίους με τα καλύτερα προσόντα. Είναι εκείνοι που είναι πρόθυμοι να πουν ότι δεν ξέρουν κάτι, ή με απλά λόγια, αυτοί που είναι πρόθυμοι να πουν:
«Δεν ξέρω».
Μοιάζει σαν το χειρότερο σενάριο για έναν υποψήφιο. Να βρεθεί αντιμέτωπος με μια ερώτηση στην οποία δεν έχει απάντηση, κατά τη διάρκεια μιας συνέντευξης. Ωστόσο, για έναν εργοδότη, χρήσιμες πληροφορίες για τα βάθη του χαρακτήρα του ατόμου. Αλλά όχι απλώς επειδή προσθέτει έναν βαθμό αυθεντικότητας.
Το να πείτε αυτές τις μικρές λέξεις μπορεί να έχει εκπληκτικό για διάφορους λόγους, οι οποίοι μπορούν να κάνουν μεγάλη διαφορά στην ποιότητα της επόμενης πρόσληψής, στον αντίκτυπό στη δυναμική της ομάδας, ακόμη και στην κερδοφορία της εταιρείας.
Οι δια βίου μαθητές είναι συχνά εκείνοι που είναι πρόθυμοι να παραδεχτούν ότι δεν ξέρουν τα πάντα
Η Apple επιδιώκει να δημιουργήσει μια ομάδα δια βίου μαθητών. Οι εργοδότες επιθυμούν και επιδιώκουν να προσλάβουν αυτούς τους εργαζομένους, σύμφωνα με το Harvard Business Review, επειδή είναι συνήθως ευέλικτοι και προσαρμόζονται καλά σε περιβάλλοντα με γρήγορους ρυθμούς και συνεχώς μεταβαλλόμενα περιβάλλοντα. Τείνουν να είναι ανοιχτόμυαλοι και δημιουργικοί, επειδή στη συνεχή τους αναζήτηση για γνώση, καλωσορίζουν νέες ιδέες και δυνατότητες- και με αυτό βοηθούν στη δημιουργία νέων πραγματικοτήτων.
Η αναγνώριση του δια βίου μαθητή δεν είναι τόσο απλή όσο το να ρωτάς… αν αγαπά ή όχι να μαθαίνει νέα πράγματα. Τα στελέχη HR της Apple γνωρίζουν ότι οι υποψήφιοι – ως ανθρώπινα όντα – τείνουν στο να τους πουν αυτό που νομίζουν ότι θέλουν να ακούσουν, σε μια προσπάθεια να εντυπωσιάσουν. Αλλά υπάρχει ένας παράξενα απλός τρόπος για να προσδιορίσετε ποιος είναι καλός μαθητής, παρατηρώντας εάν είναι πρόθυμος να παραδεχτεί ότι δεν ξέρει κάτι — ακόμα κι αν είναι κάτι τόσο φαινομενικά γελοίο όσο το ερώτημα εάν η καρύδα είναι φρούτο ή όχι.
Ο λόγος είναι ότι όσοι πιστεύουν ότι «ξέρουν τα πάντα» τείνουν να μην συνεχίζουν να μαθαίνουν. Τι νόημα θα είχε να μάθεις οτιδήποτε… αν τα ήξερες ήδη όλα;
Ο αληθινός expert γνωρίζει… τι δεν γνωρίζει. Αν θέλετε να αναγνωρίσετε τον αληθινό ειδικό, κοιτάξτε εκείνους που γνωρίζουν τόσα πολλά για τον τομέα εξειδίκευσής τους που με χαρά παραδέχονται ότι δεν ξέρουν τα πάντα. Κάθε πραγματικός ειδικός γνωρίζει αρκετά για να ξέρει αυτό που δεν ξέρει.
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
Προσλήψεις σε πολλές ειδικότητες κάνει η Motor Oil- Που να στείλεις βιογραφικό