αρχικηΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑΔεν μπορείς να πάρεις μια απόφαση; Τότε κάνε την επιλογή που αντιπροσωπεύει την αλλαγή, λέει νέα έρευνα

Δεν μπορείς να πάρεις μια απόφαση; Τότε κάνε την επιλογή που αντιπροσωπεύει την αλλαγή, λέει νέα έρευνα

Η λήψη αποφάσεων, ιδιαίτερα μεγάλων αποφάσεων ζωής, όπως η αλλαγή εργασίας ή η μετακόμιση, μπορεί να είναι αγχωτική. Και αν αγωνιάτε για αποφάσεις, μπορεί να σας οδηγήσει ακόμη και σε δυστυχία, σύμφωνα με τους ειδικούς.

Αλλά μια νέα μελέτη που δημοσιεύει το CNBC, λέει ότι ένας καλός εμπειρικός κανόνας στη λήψη αποφάσεων είναι ο εξής: Όποτε δεν μπορείτε να αποφασίσετε τι πρέπει να κάνετε, να κάνετε την επιλογή που αντιπροσωπεύει μια αλλαγή, αντί να συνεχίσετε στο ίδιο status quo, λέει ο οικονομολόγος του Πανεπιστημίου του Σικάγο, Steven Levitt. που διεξήγαγε τη μελέτη.

Η μελέτη του Levitt ζήτησε από 22.511 άτομα να πάρουν μια απόφαση σχετικά με ένα δίλημμα, οδηγούμενοι από το αποτέλεσμα μιας ρίψης νομίσματος. Στη συνέχεια, οι ερευνητές τους παρακολούθησαν για να δουν εάν οι συμμετέχοντες ακολούθησαν την απόφαση που «βγήκε» από το κέρμα, και πώς ένιωσαν γι’ αυτήν. Οι ερωτήσεις κυμαίνονταν σε σοβαρότητα από “Πρέπει να ξεκινήσω τη δική μου επιχείρηση;” ως το αν πρέπει να αφήσει κάποιος μακριά μαλλιά. Όλοι έριξαν το κέρμα, και αν ερχόταν «κορόνα» τότε έπρεπε να κάνουν την αλλαγή. Αν ερχόταν «γράμματα» τότε έπρεπε να πουν όχι.

Η μελέτη διαπίστωσε ότι «για σημαντικές αποφάσεις (π.χ. εγκατάλειψη μιας δουλειάς ή τερματισμός μιας σχέσης), τα άτομα που, με βάση την ρίψη του κέρματος, έπρεπε να κάνουν μια αλλαγή, ήταν τελικά πιο πιθανό να κάνουν μια αλλαγή, ήταν πιο ικανοποιημένοι με τις αποφάσεις τους και πιο ευτυχισμένοι έξι μήνες αργότερα, από εκείνους των οποίων η ρίψη κέρματος οδήγησε στη διατήρηση του status quo». Με άλλα λόγια, «στη συντριπτική πλειοψηφία τους, οι άνθρωποι που έκαναν μια αλλαγή ήταν πιο ικανοποιημένοι από αυτούς που δεν το έκαναν», λέει στο CNBC ο Levitt, ο οποίος είναι επίσης ο συγγραφέας του best seller βιβλίου «Freakonomics».

Πράγματι, οι συμμετέχοντες στη μελέτη που έκαναν μια αλλαγή στη ζωή του, δήλωσαν ότι θα έπαιρναν την ίδια απόφαση αν έπρεπε να το κάνουν ξανά από την αρχή, και αυτό ίσχυε σχεδόν για κάθε είδους απόφαση. Από την άλλοι, όσοι αποφάσισαν να μην κάνουν καμία αλλαγή ήταν ευχαριστημένοι με την απόφασή τους στην αρχή (μετά από δύο μήνες)- αλλά μέχρι τον έκτο μήνα δεν ήταν.

ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ

Αφήστε ένα σχόλιο

20 + 6 =