αρχικηΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ«Δεν μπορείς να ενώσεις τις ‘κουκίδες’ κοιτάζοντας μπροστά…»: Η θεωρία του Steve Jobs που θα κάνει τη διαφορά στη ζωή σου

«Δεν μπορείς να ενώσεις τις ‘κουκίδες’ κοιτάζοντας μπροστά…»: Η θεωρία του Steve Jobs που θα κάνει τη διαφορά στη ζωή σου

Μπορεί να σου φαίνεται περίεργο, αλλά ακόμα και ο Steve Jobs δεν τα έκανε όλα βάσει πλάνου. ‘Η τουλάχιστον δεν είχε ένα συγκεκριμένο πλάνο εξ αρχής. Αυτό έβγαινε στην πορεία.

Όπως έλεγε ο Jobs: «creativity is just connecting things». Ο ίδιος είναι γνωστός για τα φαινομενικά άσχετα μαθήματα που έκανε σε όλη του την ζωή. Κάποτε ξεκίνησε να κάνει μαθήματα καλλιγραφίας μόνο και μόνο επειδή «τον ενδιέφερε». Δεν είχαν καμία σχέση με την ειδικότητα του. Στην συνέχεια όμως, εκείνα τα μαθήματα χρησίμεψαν για να φτιάξει την γραμματοσειρά του Macintosh. Όλα μπορούν να «συνδεθούν». Και ίσως εκεί είναι το μυστικό. Να δημιουργήσεις το δικό σου σχεδιάγραμμα από «κουκίδες» και στην συνέχεια να τις ενώσεις. Αλλά υπάρχει κάτι που πρέπει να προσέξεις.

«Δεν μπορείτε να ενώσετε τις κουκίδες κοιτώντας μπροστά. Μπορείτε να τις ενώσετε μόνο ενώ έχουν γίνει τα γεγονότα και κοιτώντας προς τα πίσω. Αρα αυτό που πρέπει να κάνεις αρχικά, είναι να πιστέψεις ότι οι κουκίδες θα συνδεθούν με κάποιο τρόπο στο μέλλον», τόνιζε ο Steve Jobs.

Και συμπλήρωνε: «Πρέπει να εμπιστευτείτε κάτι – το ένστικτο σας, το πεπρωμένο, τη ζωή, το κάρμα, οτιδήποτε. Αυτή η προσέγγιση ποτέ δεν απογοήτευσε, και έχει κάνει όλη τη διαφορά στη ζωή μου».

Το συμπέρασμα: Ένας από τους βασικότερους λόγους που οι περισσότεροι από εμάς δεν ξεκινούν να εργάζονται για να επιτύχουν έναν τεράστιο στόχο, είναι γιατί πιστεύουν ότι πρέπει πρώτα να αναπτύξουν ένα λεπτομερές σχέδιο, ένα σχέδιο όπου κάθε βήμα θα είναι χαρτογραφημένο, κάθε ορόσημο θα είναι συγκεκριμένο. Και κάθε κίνηση θα προσδοκά σε ένα συγκεκριμένο αποτέλεσμα.

Τελικά, επειδή ακριβώς δεν έχουμε αυτό το πλήρες σχέδιο εξ αρχής στα χέρια μας, δεν ξεκινούμε καν την προσπάθεια μας. Ο Jobs γνώριζε ότι τα πλάνα ποτέ δεν είναι τέλεια, και ποτέ δεν ακολουθούνται κατά γράμα. Έτσι ξεκίναγε να εργάζεται και να δοκιμάζει διάφορα πράγματα. Μέχρι που οι κουκίδες θα ενωνόντουσαν, και θα δημιουργούσαν ένα μεγάλο success story.

 

ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ

Αφήστε ένα σχόλιο

sixteen − thirteen =