αρχικηΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ«Δεν κατάλαβες αυτό που είπα»: 5 φράσεις που θα σου πει κάποιος… για να ρίξει την ευθύνη σε εσένα

«Δεν κατάλαβες αυτό που είπα»: 5 φράσεις που θα σου πει κάποιος… για να ρίξει την ευθύνη σε εσένα

Τα πράγματα που λένε οι χειριστικοί άνθρωποι σκάβουν βαθιά τα συναισθήματά σας. Και χρησιμοποιούν δηλώσεις σας κάνουν να αμφιβάλλετε για τον εαυτό σας- και δίνετε μεγαλύτερη σημασία από ό,τι θα έπρεπε στα λόγια τους.

Οι χειραγωγοί είναι μάστερ… της εξαπάτησης. Είναι δύσκολο να παρατηρήσεις τι κάνουν μερικές φορές, καθώς κινούνται «αθόρυβα» με τα ψέματά τους.

Αλλά στην ουσία, εδώ είναι μερικά πράγματα που θα πουν για να σας κάνουν να νιώσετε ένοχοι. Δώστε μεγάλη προσοχή σε αυτούς τους τύπους φράσεων, ώστε να μην μπορούν να σας εκμεταλλευτούν.

1. «Δεν το είπα ποτέ αυτό».

Οι χειριστικοί τύποι χρησιμοποιούν ειδικές τεχνικές ελέγχου. Μία από αυτές τις τεχνικές είναι το gaslight για το οποίο έχουμε ξανά μιλήσει. Αυτή η συμπεριφορά είναι λίγο δύσκολο να εξηγηθεί, καθώς παίρνει πολλές μορφές.

ο Gaslighting είναι ουσιαστικά όταν κάποιος αρνείται ένα γεγονός ή μια συνομιλία που έχει συμβεί. «Πότε έγινε αυτό;» μπορεί να είναι η πρώτη αντίδραση του. Το gaslighting δυνητικά μπορεί να υπάρξει σε κάθε είδους σχέση.

Άνθρωποι που χρησιμοποιούν αυτού του είδους τη χειραγώγηση, αρνούνται όσα θυμάται ο άλλος από μια συνομιλία ή ένα περιστατικό, δεν πιστοποιούν την εγκυρότητα των συναισθημάτων του, τον αγνοούν όταν εκφράζει παράπονα ή τον αντιμετωπίζουν με ασέβεια. Του λένε ότι είναι υπερβολικός, ότι πολύς κόσμος συμμερίζεται αυτήν την άποψη και ότι του αξίζει όσα ακούει, επειδή ο ίδιος τα προκαλεί.

Ουσιαστικά του αρνούνται όλη του την πραγματικότητα, μέχρι να υποκύψει και να υιοθετήσει αυτήν που του προβάλλουν.


2. «Ήταν δική σου ιδέα, όχι δική μου».

Οι άνθρωποι που θα σας χειραγωγήσουν εύκολα δεν θα αναλάβουν ποτέ την ευθύνη για μια κακή ιδέα ή αποτυχία. Βλέπετε, η όλη ιδέα είναι να χειριστούν οτιδήποτε και οποιονδήποτε με στόχο να κερδίζουν πάντα.

Έτσι, αν τύχει να κάνουν ένα σχέδιο κάτι, και αποδειχθεί κακό, δεν θα οικειοποιηθούν την ιδέα. Και δεν χρειάζεται να είναι ένα μεγάλο σχέδιο, γιατί δεν έχει καμία διαφορά.

3. «Λες ψέματα».

Όλοι λέμε μικρά ‘λευκά’ ψέματα μερικές φορές. Αλλά οι περισσότεροι από εμάς θέλουμε να είμαστε ειλικρινείς. Μπορεί να προσπαθείτε να είστε όσο το δυνατόν πιο αυθεντικοί και να αισθάνεστε ένοχοι όταν δεν είστε.

Αυτό το ξέρουν και οι χειριστικοί άνθρωποι. Ξέρουν ότι θα αμυνθείς αν σε πουν ψεύτη. Και όταν είσαι αμυντικός, είσαι ευάλωτος. Και από εκεί, μπορεί να σας κάνει να κάνετε σχεδόν οτιδήποτε από ενοχές.

4. «Είσαι πολύ ευαίσθητος/η».

Τα πράγματα που λένε οι αυτοί όχι μόνο σε κάνουν να νιώθεις ένοχος, αλλά και πραγματικά πονάνε. Το να σας λένε ότι είστε πολύ ευαίσθητοι σε ένα συγκεκριμένο θέμα σημαίνει ότι όλοι πρέπει να έχουν τις ίδιες ευαισθησίες. Επιλέγουν ποια συναισθήματα πρέπει ή όχι να εκδηλώνετε.

Κάποιος χρησιμοποιεί δηλώσεις όπως αυτή για να σας βάλει ξανά σε μια ευάλωτη θέση ενοχής.

5. «Δεν κατάλαβες αυτό που είπα».

Έχετε ακούσει ποτέ κάτι γελοίο να βγαίνει από το στόμα ενός φίλου και μετά να θυμώσετε; Λοιπόν, αν συνέβη αυτό και ο φίλος σας ήταν χειριστικό άτομο, πιθανότατα προσπάθησε να αλλοιώσει την πραγματικότητα με φράσεις σαν αυτή.

Εναλλακτικά μπορεί να πει: «Παρεξήγησε αυτό που είπα». Οι χειριστικοί άνθρωποι θα κρατούν πάντα τη λέξη «παρεξήγηση» στην πίσω τσέπη τους, για να τη χρησιμοποιήσουν. Να τι πρέπει να κάνετε: Εστιάστε σε αυτό που είπαν και μην τους αφήσετε να ξεφύγουν από αυτό.

ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ

Αφήστε ένα σχόλιο

20 − 20 =