αρχικηΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑΔεν θα χρειάζεται να απαντάς σε εταιρικά emails και τηλέφωνα εκτός ωραρίου- Το νέο πλαίσιο που προτείνει η Ευρωβουλή

Δεν θα χρειάζεται να απαντάς σε εταιρικά emails και τηλέφωνα εκτός ωραρίου- Το νέο πλαίσιο που προτείνει η Ευρωβουλή

Στην εποχή της πανδημίας πολλοί εργαζόμενοι ξεκίνησαν να δουλεύουν remote από τα σπίτια τους, αφού πλέον τα πολυπληθή γραφεία δεν ήταν ασφαλή. Άλλωστε, οι νέες τεχνολογίες δίνουν τη δυνατότητα σε κάποιον να εργαστεί από το σπίτι- και αυτό ισχύει για πολλά επαγγέλματα. Πέρα όμως από τα θετικά που έχει αυτό το digital μοντέλο, έφερε μαζί του και… κάποια αρνητικά.

Παρότι στη διάρκεια της πανδημίας η εργασία από το σπίτι συνέβαλε καθοριστικά στη διασφάλιση θέσεων εργασίας και στην επιβίωση πολλών επιχειρήσεων, τα παρατεταμένα ωράρια εργασίας και οι υψηλότερες απαιτήσεις έχουν οδηγήσει σε αύξηση των περιστατικών άγχους, κατάθλιψης, επαγγελματικής εξουθένωσης, καθώς και άλλων προβλημάτων ψυχικής και σωματικής υγείας, αναφέρει στην ανακοίνωσή του το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

Έτσι η Ευρωβουλή θέλει να βάλει τέλος στα εταιρικά emails και τηλέφωνα εκτός ωραρίου. Με νομοθετική πρωτοβουλία που εγκρίθηκε με 472 ψήφους υπέρ, 126 κατά και 83 αποχές, οι ευρωβουλευτές καλούν την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να καταθέσει νομοθετική πρόταση, που θα επιτρέπει σε όσους εργάζονται ψηφιακά, να αποσυνδέονται από την εργασία τους μετά το πέρας του ωραρίου τους. Στη νομοθεσία αυτή θα πρέπει επίσης να ορίζονται οι ελάχιστες προϋποθέσεις για την εξ αποστάσεως εργασία και να αποσαφηνίζονται οι όροι και τα ωράρια εργασίας, καθώς και οι χρόνοι ανάπαυσης των εργαζομένων.

Όπως αναφέρουν οι ευρωβουλευτές, η αυξανόμενη χρήση ψηφιακών εργαλείων στο πλαίσιο της εργασίας έχει διαμορφώσει μια κουλτούρα «διαρκούς παρουσίας και μόνιμης επιφυλακής» των εργαζομένων, η οποία έχει αρνητικό αντίκτυπο στην ισορροπία μεταξύ της επαγγελματικής και της προσωπικής τους ζωής.

«Δεν μπορούμε να αφήσουμε στην μοίρα τους εκατομμύρια εργαζόμενους στην Ευρώπη που έχουν εξαντληθεί λόγω της πίεσης να είναι συνεχώς συνδεδεμένοι και τα υπερβολικά εκτεταμένα ωράρια. Τώρα είναι η ώρα να σταθούμε στο πλάι τους και να τους δώσουμε αυτό που αξίζουν: το δικαίωμα στην αποσύνδεση. Αυτό είναι ζωτικής σημασίας για την ψυχική και σωματική μας υγεία. Τα δικαιώματα των εργαζομένων θα πρέπει να συμβαδίζουν με τα δεδομένα της ψηφιακής εποχής», δήλωσε ο εισηγητής Αλεξ Ατζιους Σαλίμπα (Σοσιαλιστές, Μάλτα) μετά την ψηφοφορία.

ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ

Αφήστε ένα σχόλιο

16 − 12 =