Κατά της αίτησης λήψης προληπτικών μέτρων προστασίας των εργαζομένων της Folli Follie και της εταιρείας τάχθηκαν χθες Πέμπτη, στη σχετική συζήτηση στο Μονομελές Πρωτοδικείο Αθηνών, οι τρεις από τις πέντε πιστώτριες τράπεζες. Η απόφαση του δικαστηρίου για τη χορήγηση ή μη της προστασίας θα ληφθεί τη Δευτέρα. Ομως, με δεδομένη την παρέμβαση των τραπεζών, που προέταξαν πως κατά τον νόμο η προστασία χορηγείται άπαξ, οι πιθανότητες να γίνει δεκτή η αίτηση εκτιμώνται ως αμφίρροπες, σημειώνουν στην Καθημερινή νομικοί κύκλοι.
Η στάση των τραπεζών ήταν εν πολλοίς αναμενόμενη. Ειδικότερα, κατά της αίτησης παρενέβησαν οι τράπεζες Εθνική, Πειραιώς και Eurobank, ενώ η Alpha Bank και η Αττικής δεν παρέστησαν καθόλου στη συζήτηση. Επισημαίνεται πως την πρώτη αίτηση προστασίας, που έληξε, είχε υποβάλει η Folli Follie Finance Luxembourg, θυγατρική του ομίλου Folli Follie και εκδότρια των ομολόγων της. Τη νέα αίτηση κατέθεσαν περίπου 500 εργαζόμενοι και η μητρική Folli Follie Ανώνυμη Εμπορική Βιοτεχνική και Τεχνική Εταιρεία. Πλην όμως και στις δύο περιπτώσεις τα μέτρα αφορούν την ίδια εταιρική οντότητα. Ο λόγος που οι τρεις τράπεζες αντέδρασαν στη συμφωνία –παρά τις έγγραφες διαβεβαιώσεις που προσφέρθηκαν οι νομικοί και άλλοι σύμβουλοι της FF να τους δώσουν περί εξαίρεσης από την προστασία των εξασφαλίσεών τους– εκτιμάται πως είναι οι νομικές αμφιβολίες που προέταξαν τα νομικά τμήματα των τραπεζών για το κατά πόσον μπορούν να ρευστοποιήσουν τις εξασφαλίσεις τους έστω και με τη ρητή εξαίρεσή τους, αναφέρουν στην «Κ» τραπεζικές πηγές. Ο λόγος γίνεται για τις συνολικές απαιτήσεις 32 εκατ. ευρώ που έχουν από την εταιρεία και οι οποίες είναι εξασφαλισμένες από τη συμμετοχή ύψους 35,7% της Folli Follie στα Αττικά Πολυκαταστήματα.
Οι πιστώτριες τράπεζες επιδιώκουν να πουλήσουν τη συγκεκριμένη συμμετοχή υπό «καθαρούς όρους», όπως χαρακτηριστικά αναφέρεται, και να μην μπορεί η συναλλαγή αυτή να αμφισβητηθεί στο μέλλον ενδεχομένως από άλλους μη συναινούντες με το σχέδιο εξυγίανσης πιστωτές. Σε κάθε περίπτωση η υπόθεση θα κριθεί τη Δευτέρα, οπότε και εκτός απροόπτου ανακοινώνεται η απόφαση για τα προληπτικά μέτρα προστασίας. Σε περίπτωση που δεν χορηγηθεί η προστασία πάντως, κύκλοι της αγοράς εκτιμούν πως η προσπάθεια πώλησης της συμμετοχής της Folli Follie στα Αττικά θα έχει να αντιμετωπίσει τα μέτρα άμυνας που ενδεχομένως θα χρησιμοποιήσει η εταιρεία.
Εν τω μεταξύ, σε ανακοίνωσή της προς το επενδυτικό κοινό η Folli Follie σημείωσε πως «η προσωρινή προστασία, σε περίπτωση χορήγησής της, θα παράσχει στο διοικητικό συμβούλιο της εταιρείας το απαραίτητο χρονικό διάστημα για να προχωρήσει σε ένα πλάνο αναδιάρθρωσης, το οποίο θα της εξασφαλίσει μια σταθερή οικονομική βάση για τη μελλοντική της ανάπτυξη». Επίσης, αναφέρει πως «συνεχίζονται συζητήσεις με επενδυτές και πιστωτές σχετικά με το ενδεχόμενο επένδυσης στην εταιρεία», όπως και ότι «έχουν πραγματοποιηθεί και συνεχίζονται να υλοποιούνται σημαντικές ενέργειες για την ενίσχυση των διαδικασιών και του πλαισίου εφαρμογής των κανόνων εταιρικής διακυβέρνησης». Υπενθυμίζεται πως, όπως αποκάλυψε η «Κ» την Τετάρτη, ο Τζώρτζης Κουτσολιούτσος παρέδωσε στους ομολογιούχους έγγραφη δέσμευσή του να παραιτηθεί από τη θέση του διευθύνοντος συμβούλου μέχρι την κατάθεση της αίτησης επικύρωσης του σχεδίου εξυγίανσης και σε κάθε περίπτωση μέχρι το τέλος του έτους.
Στην ανακοίνωση της εταιρείας δεν γίνεται αναφορά επ’ αυτού, αλλά πάντως σημειώνεται ότι το διοικητικό συμβούλιο έχει εξουσιοδοτήσει και συγκροτήσει μία συντονιστική επιτροπή επιφορτισμένη ειδικά με το έργο της επίβλεψης της εξέλιξης των ενεργειών ολοκλήρωσης του πλάνου αναδιάρθρωσης.