αρχικηΟΙΚΟΝΟΜΙΑΔεν βρίσκουν εργαζομένους οι Έλληνες εργοδότες- Πλάνο για εισαγωγή εργαζομένων από Αίγυπτο και Μπαγκλαντές

Δεν βρίσκουν εργαζομένους οι Έλληνες εργοδότες- Πλάνο για εισαγωγή εργαζομένων από Αίγυπτο και Μπαγκλαντές

Σχεδόν 400.000 αιτήματα για την κάλυψη κενών θέσεων εργασίας από ξένους δέχθηκε όλο το προηγούμενο διάστημα το υπουργείο Εργασίας, με τις μεγαλύτερες ανάγκες να προέρχονται από τον πρωτογενή τομέα, και να ακολουθούν ο τουρισμός και τα καταλύματα, οι κατασκευές, αλλά και η βιομηχανία και οι υπηρεσίες. Αφορούσαν δε ανειδίκευτους εργάτες γης και οικοδομής, έως σφαγείς και εργάτες σε παραγωγή γαλακτοκομικών προϊόντων, ανιματέρ, αλλά και εργάτες αεροδρομίων, σύμφωνα με ρεπορτάζ του Euro2day.gr.

Η προηγούμενη κυβέρνηση, στις αρχές Απριλίου, προχώρησε στην υπογραφή της αναγκαίας υπουργικής απόφασης, με την οποία ενέκρινε την εισαγωγή 168.000 εργαζόμενων από τρίτες χώρες για τις κενές θέσεις εργασίας, ήτοι σχεδόν το 40% των αιτημάτων, που ανέρχονταν σε 379.165. Η απόφαση προβλέπει την εισαγωγή 147.925 εργαζομένων από τρίτες χώρες, ενώ επιπλέον 20.000 θέσεις θα καλυφθούν με διμερείς συμφωνίες με την Αίγυπτο και το Μπαγκλαντές. Βέβαια, πρόκειται για χρονοβόρα διαδικασία, γεγονός που αποδεικνύεται από το ότι, ενώ βρισκόμαστε στο πρώτο 10ήμερο του Ιουνίου, η διαδικασία δεν έχει ακόμη προχωρήσει. Απαιτείται άλλωστε νέα υπουργική απόφαση, με την οποία θα καθοριστούν ειδικά θέματα, όπως για παράδειγμα οι χώρες προέλευσης των ξένων εργαζόμενων.

Η προηγούμενη κυβέρνηση έλαβε αυτή την απόφαση περιορίζοντας σημαντικά τον αριθμό των «εισαγωγών» σε σχέση με τα αιτήματα, με στόχο τη στήριξη της εγχώριας αγοράς εργασίας. Ακόμη και εκπρόσωποι των επιχειρήσεων από τους κλάδους που είχαν αιτηθεί την έγκριση εργασίας για περισσότερους εργαζόμενους άλλωστε αναγνωρίζουν ότι πρόκειται για προσωρινό μέτρο, επισημαίνοντας ότι απαιτείται συγκροτημένη πολιτική από τη νέα κυβέρνηση, με πολύ συγκεκριμένες πρωτοβουλίες κατά πρώτον στην εκπαίδευση-κατάρτιση των Ελλήνων ανέργων, ώστε σταδιακά να δημιουργηθεί το απαιτούμενο καταρτισμένο ανθρώπινο δυναμικό που θα καλύψει ποιοτικά τις κενές θέσεις εργασίας.

Αλλά και οι εργαζόμενοι στους κλάδους που πρωταγωνιστούν, όπως ο τουρισμός και τα καταλύματα, επισημαίνουν ότι καθοριστικό ρόλο στην εμφάνιση των κενών θέσεων εργασίας διαδραμάτισε η πανδημία του κορωνοϊού, καθώς το πρόβλημα στο μέγεθος που παρουσιάζεται σήμερα προέκυψε αμέσως μετά την επανεκκίνηση του τουρισμού στη χώρα μας.

Πολλοί εργαζόμενοι σε ξενοδοχεία, καταλύματα και καφετέριες ή μπαρ δεν άντεξαν τη διαδικασία της αναστολής συμβάσεων και την παροχή του επιδόματος των 543 ευρώ, τα οποία μάλιστα λάμβαναν όχι κάθε μήνα αλλά κάθε 45 και 50 ημέρες. Έτσι, αποφάσισαν να αποχωρήσουν από τον κλάδο, αναζητώντας εργασία σε άλλους, άσχετους με το αντικείμενό τους, κλάδους της ελληνικής οικονομίας, όπου υπήρχε 12μηνη απασχόληση με καλύτερους μισθούς και όρους εργασίας.

Παράλληλα, διαπιστώνεται σοβαρή καταστρατήγηση της εργατικής νομοθεσίας και των Κλαδικών Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας από ορισμένους εργοδότες, ενώ όλο το προηγούμενο διάστημα υπήρξε σημαντική έλλειψη ελέγχων από το Σώμα Επιθεώρησης Εργασίας. Όπως μάλιστα επισημαίνει πρόσφατη μελέτη της Συνομοσπονδίας Ευρωπαϊκών Συνδικάτων, το έλλειμμα προσωπικού σε συγκεκριμένους κλάδους της οικονομίας δεν οφείλεται στο έλλειμμα δεξιοτήτων, αλλά «στους χαμηλούς μισθούς και στις συνθήκες εργασίας».

Σύμφωνα με το Ευρωπαϊκό Συνδικαλιστικό Ινστιτούτο (ΕTUI), οι τομείς στους οποίους οι ελλείψεις εργατικού δυναμικού αυξήθηκαν περισσότερο από το 2019 έως το 2022 «είχαν την τάση να προσφέρουν γενικά χειρότερες συνθήκες εργασίας».

ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ

Αφήστε ένα σχόλιο

ten + five =