αρχικηΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑΔεν βρίσκει επενδυτές η γνωστή αλυσίδα Καλογήρου και τώρα αρχίζουν τα δύσκολα

Δεν βρίσκει επενδυτές η γνωστή αλυσίδα Καλογήρου και τώρα αρχίζουν τα δύσκολα

Ένα άδοξο τέλος προδιαγράφεται για την ένδοξη ελληνική αλυσίδα υποδημάτων Καλογήρου, η διοίκηση της οποίας αδυνατεί να ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις της προς τράπεζες, προμηθευτές και άλλους πιστωτές, αλλά και να βρει στήριξη από στρατηγικούς επενδυτές.

Η οικογένεια Λεμονή, η οποία είναι βασική μέτοχος της αλυσίδας, φέρεται «να έχει χάσει το τρένο», ήτοι τη δυνατότητα εξεύρεσης λύσεων διάσωσης της επιχείρησης, με τα χρέη της να διογκώνονται σε μη διαχειρίσιμο επίπεδο.

Σύμφωνα με διαχειριστές κεφαλαίων με τους οποίους επικοινώνησε το Euro2day.gr, οι δραστικές αποφάσεις έπρεπε να είχαν ληφθεί «εδώ και ένα 18μηνο». Αιχμές ωστόσο για καθυστέρηση αλλά και απροθυμία εκ μέρους της οικογένειας Λεμονή αφήνουν και άλλοι παράγοντες της αγοράς, οι οποίοι έχουν επίγνωση των επαφών που διενεργήθηκαν.

Εδώ και περισσότερο από ένα χρόνο, οι τράπεζες έχουν ανάψει το «σήμα κινδύνου» προς την οικογένεια Λεμονή, προτείνοντας μάλιστα στο μεσοδιάστημα διάφορες λύσεις διευθέτησης του συσσωρευμένου χρέους της.

Με πρωτοβουλία τους, εξάλλου, έγινε η προσέγγιση δύο ισχυρών ελληνικών εμπορικών ομίλων, προκειμένου να διερευνηθεί η πιθανότητα ανάληψης της αλυσίδας, κίνηση που ωστόσο δεν ευοδώθηκε. Σύμφωνα με πληροφορίες του Euro2day.gr, και οι δύο δυνητικοί επενδυτές απέσυραν το ενδιαφέρον τους εξαιτίας του ύψους των οφειλών που σχηματίζει μέρα με τη μέρα η αλυσίδα, εκτιμώντας πως ακόμη και με ένα γενναίο κούρεμα οφειλών, η «άσκηση δεν βγαίνει».

Σύμφωνα με τα δημοσιευμένα οικονομικά στοιχεία της χρήσης του 2015, ο όμιλος Λεμονή είχε δανειακές υποχρεώσεις της τάξης των 61,6 εκατ. ευρώ, ενώ οι υποχρεώσεις προς προμηθευτές ανέρχονταν σε 27,8 εκατ. ευρώ, τη στιγμή που ο κύκλος εργασιών της διαμορφώθηκε στα 55,218 εκατ. ευρώ και οι ζημίες της στα 10 εκατ. ευρώ.

Πληροφορίες ωστόσο αναφέρουν πως ο όμιλος -ο οποίος συρρίκνωσε την εμπορική του θέση περαιτέρω φθάνοντας σήμερα να ελέγχει δίκτυο 32 σημείων- το 2016 παρουσίασε νέα μείωση τζίρου στα 43 εκατ. ευρώ. Οι ίδιες πληροφορίες ανεβάζουν δε το ύψος του απαιτούμενου κεφαλαίου κίνησης για την εταιρία στο επίπεδο των 17-18 εκατ. ευρώ.

Δεδομένης δε της δεινής οικονομικής θέσης στην οποία περιήλθε η αλυσίδα, η εκδοχή να περάσει σε πλατφόρμα διαχείρισης «κόκκινων δανείων» απομακρύνεται, καθώς εκτιμάται ήδη από τα γεγονότα πως η πιθανότητα εξυγίανσης και προσέλκυσης επενδυτών είναι πολύ μικρή.

ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ

Αφήστε ένα σχόλιο

eighteen + five =