αρχικηΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ«Δεν αλλάζω. Αυτός είμαι»: Αν χρησιμοποιείς συχνά αυτές τις 7 φράσεις, μάλλον έχεις χαμηλή συναισθηματική νοημοσύνη

«Δεν αλλάζω. Αυτός είμαι»: Αν χρησιμοποιείς συχνά αυτές τις 7 φράσεις, μάλλον έχεις χαμηλή συναισθηματική νοημοσύνη

Ο δείκτης συναισθηματικής νοημοσύνης μας (Emotional Intelligence), ή αλλιώς EQ, καθορίζει τον τρόπο με τον οποίο διαχειριζόμαστε τα συναισθήματα, τόσο τα δικά μας, όσο και των άλλων και μπορεί να διαδραματίσει κρίσιμο ρόλο στον καθορισμό της ευτυχίας και της επιτυχίας μας.

Η Κόρτνι Γουόρεν, ψυχολόγος που έχει εκπαιδευτεί στο Χάρβαρντ, έχει δει από πρώτο χέρι ότι αυτό είναι το κλειδί για τη μακροπρόθεσμη επαγγελματική και προσωπική επιτυχία. Αλλά πως θα ξέρεις αν είσαι στον σωστό δρόμο; Η ψυχολόγος παραθέτει στο CNBC 7 φράσεις τις οποίες αν χρησιμοποιείς συχνά, μάλλον έχεις χαμηλή συναισθηματική νοημοσύνη.

1. «Δεν αλλάζω. Αυτός είμαι»

Η συναισθηματική νοημοσύνη συνδέεται με την ικανότητα να αλλάζεις με την πάροδο του χρόνου καθώς μαθαίνεις και μεγαλώνεις. Τα άτομα με χαμηλή συναισθηματική νοημοσύνη είναι συχνά πιο άκαμπτα στο να αλλάξουν ή να εξελιχθούν. Οι ισχυρές πεποιθήσεις είναι σημαντικές, αλλά το ίδιο είναι και το να είσαι ανοιχτός σε νέες δυνατότητες. Τι να πω αντί αυτού: «Ακούω αυτό που λες. Θέλω να είμαι ανοιχτός σε κριτική, ακόμα κι όταν είναι δύσκολο να την ακούσω».

2. «Δεν με νοιάζει πώς νιώθεις»

Η κατάφωρη αδιαφορία για τα συναισθήματα των άλλων είναι σημάδι χαμηλής συναισθηματικής νοημοσύνης. Η έλλειψη ενσυναίσθησης για τους άλλους, ειδικά όταν περνούν μια δύσκολη περίοδο, καθιστά δύσκολο το να αναπτυχθούν αμοιβαία επωφελείς, υποστηρικτικές σχέσεις.

Τι να πείτε αντ ‘αυτού: «Λυπάμαι που ακούω ότι αισθάνεσαι αναστατωμένος. Πώς μπορώ να σε βοηθήσω αυτή τη στιγμή;»

3. «Εσύ φταις που νιώθω έτσι»

Τα άτομα με ισχυρή συναισθηματική νοημοσύνη δεν κατηγορούν τρίτους για τα συναισθήματά τους. Καταλαβαίνουν ότι τα συναισθήματά τους συνδέονται με το πώς αντιλαμβάνονται εσωτερικά τις περιστάσεις τους. Τα συναισθήματά μας δεν είναι ευθύνη κάποιου άλλου να τα διορθώσει. Είναι μια ευκαιρία να κατανοήσουμε τον εαυτό μας και να βάλουμε όρια. Τι να πω αντ ‘αυτού: «Αισθάνομαι πίεση αυτή τη στιγμή. Η αντίληψή μου για την κατάσταση είναι ότι…»

4. «Κάνεις λάθος»

Όταν σχολιάζουν, οι συναισθηματικά έξυπνοι άνθρωποι θα κάνουν την προσπάθεια να ψάξουν για αποχρώσεις. Αντί να κολλάνε στα άκρα, εστιάζουν περισσότερο στην κατανόηση της βιωμένης εμπειρίας του άλλου. Τι να πείτε αντ ‘αυτού: «Θέλω να ακούσω την άποψή σου, παρόλο που δεν βλέπω τα πράγματα όπως εσύ. Μπορείς να με βοηθήσεις να καταλάβω γιατί νιώθεις έτσι;»

5. «Σταμάτα τις τρέλες!»

Το να μπορείς να ακούς την εμπειρία κάποιου άλλου χωρίς να αντιδράς υπερβολικά ή να το παίρνεις προσωπικά είναι ένα βασικό σημάδι της συναισθηματικής νοημοσύνης. Σημαίνει ότι έχετε υψηλή αίσθηση αυτογνωσίας και αυτοεκτίμησης.

Τι να πείτε αντ ‘αυτού: «Καταλαβαίνω ότι δυσκολεύεστε πραγματικά αυτή τη στιγμή. Αν και ακούω ότι είσαι στενοχωρημένος μαζί μου, νομίζω ότι η αντίδρασή σου μπορεί να έχει να κάνει περισσότερο με το παρελθόν σου παρά με αυτό που κάνω αυτή τη στιγμή. Πιστεύεις ότι είναι αλήθεια;»

6. «Δεν μπορώ να σε συγχωρήσω»

Οι συναισθηματικά έξυπνοι άνθρωποι μπορούν να μπουν στη θέση κάποιου άλλου. Αυτό τους κάνει πιο ανοιχτούς στο να συγχωρήσουν το άλλο άτομο για τυχόν λάθη που αντιλαμβάνονται, σε σύγκριση με κάποιον που είναι λιγότερο ασφαλής.

Τι να πεις αντ ‘αυτού: «Δυσκολεύομαι να σε συγχωρήσω αυτή τη στιγμή. Αλλά εργάζομαι ενεργά για να αφήσω αυτή τη δυσαρέσκεια και τον θυμό, γιατί θα ήθελα να μπορέσουμε να το διορθώσουμε και να προχωρήσουμε».

7. «Τα συναισθήματά σου είναι παράλογα»

Οι άνθρωποι που είναι συναισθηματικά ευφυείς μπορούν να βγουν έξω από τον εαυτό τους και να αναλύσουν τις ορθολογικές και παράλογες πτυχές των σκέψεών τους.  Είναι επίσης καλοί στο να αναγνωρίζουν τα συναισθήματα των άλλων ανθρώπων, ακόμα κι αν δεν καταλαβαίνουν ακριβώς από πού προέρχονται. Τι να πείτε αντ ‘αυτού: «Καταλαβαίνω ότι έχεις πολύ έντονα συναισθήματα αυτή τη στιγμή. Δεν καταλαβαίνω πλήρως γιατί νιώθεις έτσι. Μπορείς να μου πεις περισσότερα;»

ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ

Αφήστε ένα σχόλιο

ten + 8 =