αρχικηΟΙΚΟΝΟΜΙΑΔεν έχει υποβληθεί το 80% των φορολογικών δηλώσεων- Μάλλον έρχεται… παράταση

Δεν έχει υποβληθεί το 80% των φορολογικών δηλώσεων- Μάλλον έρχεται… παράταση

Οι υψηλές θερμοκρασίες, η πανδημική κρίση, ο μεγάλος όγκος εργασίας των λογιστών αλλά και η αδιαφορία των πολιτών, κρατούν σε ιδιαίτερα χαμηλά επίπεδα την διαδικασία υποβολής φορολογικών δηλώσεων. Είναι ενδεικτικό, με βάση τα στοιχεία της ΑΑΔΕ που επικαλείται το Capital.gr, ότι δεν έχει υποβληθεί το 80% των φορολογικών δηλώσεων. Ποσοστό ιδιαίτερα υψηλό, το οποίο αναμένεται να διατηρηθεί σε υψηλά επίπεδα καθώς ξεκινούν και οι καλοκαιρινές διακοπές. Τα λογιστικά γραφεία όλο αυτό το διάστημα “έτρεχαν” με τα προγράμματα παγίων δαπανών, τις επιστρεπτέες προκαταβολές, τις αναστολές εργασίας, τις δηλώσεις covid ενοικίων και διάφορα άλλα προγράμματα, όπως των περιφερειών για τις μικρές επιχειρήσεις, με αποτέλεσμα να αφήνουν πίσω τις δηλώσεις των φυσικών προσώπων.

Σε σύνολο 6,5 εκατ. δηλώσεων που πρέπει να υποβληθούν έχουν υποβληθεί μέχρι στιγμής 1,3 εκατ. δηλώσεις. Δηλαδή για να ολοκληρωθεί η διαδικασία θα πρέπει να υποβληθούν ακόμα 5,2 εκατ. δηλώσεις. Πολλοί δεν θα προλάβουν την πρώτη προθεσμία που λήγει στα τέλη Ιουλίου, χάνοντας ταυτόχρονα την έκπτωση 3% για εφάπαξ πληρωμή του φόρου για όσους λάβουν χρεωστικό σημείωμα. Σε αυτή την περίπτωση θα πρέπει οι δηλώσεις να υποβληθούν οριστικά έως τις 27 Αυγούστου. Δηλαδή όσοι δεν έχουν υποβάλει τη δήλωση, θα πρέπει τις επόμενες 55 μέρες να το πράξουν. Αυτό σημαίνει ότι σε καθημερινή βάση θα πρέπει να υποβάλλονται περίπου 95.000 δηλώσεις ακόμα και τα σαββατοκύριακα. Αν και ο στόχος είναι εφικτός, τα στοιχεία των προηγούμενων ετών δείχνουν ότι ο μέσος όρος υποβολής δηλώσεων τον Αύγουστο δεν ξεπερνά τις 33.000 ανά ημέρα.

Όπως γίνεται αντιληπτό, το επικρατέστερο σενάριο, το οποίο προφανώς δεν μπορεί να ανακοινωθεί ακόμα από το υπουργείο Οικονομικών είναι να παραταθεί  η διαδικασία υποβολής των φορολογικών δηλώσεων μέχρι τα τέλη Σεπτεμβρίου. Αυτό σημαίνει ότι κάποιοι φορολογούμενοι θα κληθούν να πληρώσουν τρεις μαζεμένες δόσεις (Ιουλίου-Αυγούστου και Σεπτεμβρίου) στις 30 Σεπτεμβρίου. Παράλληλα, στην περίπτωση αυτή, θα παραταθεί κατά ένα μήνα και η εκκαθάριση του ΕΝΦΙΑ, με τους ιδιοκτήτες ακινήτων να καλούνται να πληρώσουν τον ΕΝΦΙΑ σε λιγότερες δόσεις.

ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ

Αφήστε ένα σχόλιο

three × 3 =