αρχικηΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑΔεν έχεις κανένα πλάνο καριέρας; Εδώ είναι 5 πιθανοί λόγοι που συμβαίνει αυτό

Δεν έχεις κανένα πλάνο καριέρας; Εδώ είναι 5 πιθανοί λόγοι που συμβαίνει αυτό

Μπορεί να είσαι σε ένα τέτοιο μονοπάτι: Δεν έχεις καθόλου φιλοδοξίες για την καριέρα σου. Δεν έχεις κίνητρο για να πάρεις προαγωγή στην τρέχουσα δουλειά σου και τίποτα δεν σου έρχεται στο μυαλό όταν οι άλλοι σε ρωτούν τι θες να κάνεις για να καλύψεις τις ανάγκες σου. Και φυσικά δεν έχεις κάποια… dream job στο μυαλό σου.

Γιατί μπορεί να συμβαίνει όμως αυτό; Και ενώ άλλοι κάνουν επαγγελματικά πλάνα, επιλογές και πειραματισμούς, εσύ μένεις στο… κενό. Εδώ είναι 5 πιθανοί λόγοι.

1. Ακόμα ανακαλύπτεις τον εαυτό σου

Οι άνθρωποι περιμένουν από εμάς να ξέρουμε τι θέλουμε να κάνουμε για το υπόλοιπο της ζωής μας, τη στιγμή που θα γίνουμε 18 ετών. Επιλέγουμε σπουδές με αυτό το σκεπτικό. Αυτό είναι μάλλον μη ρεαλιστικό. Δεν γεννιόμαστε γνωρίζοντας τι θέλουμε να κάνουμε σε όλη τη ζωή μας. Αντίθετα, η ανακάλυψη αυτή είναι ένα ταξίδι μοναδικό για τον καθένα μας. Μερικοί από εμάς βρίσκουν τον σκοπό τους νωρίς, ενώ άλλοι μπορεί να μην το βρουν μέχρι τα 60 τους. Οπότε μην χτυπάτε τον εαυτό σας αν δεν έχετε ανακαλύψει μια καριέρα για να κυνηγήσετε.

Ακολουθήστε τα χόμπι και τα ενδιαφέροντά σας. Οι άνθρωποι συχνά διαπιστώνουν ότι η καριέρα που θέλουν να έχουν, σχετίζεται με τα ενδιαφέροντά τους — ακόμα κι αν δεν εφάπτεται ακριβώς.

2. Έχεις άλλες προτεραιότητες αυτή τη στιγμή

Το να έχετε μια καλή καριέρα μπορεί να μην είναι η πρώτη σας προτεραιότητα αυτή τη στιγμή. Και αυτό είναι ΟΚ. Μια καριέρα μπορεί να είναι σημαντική, αλλά δεν είναι το μόνο πράγμα σε αυτόν τον κόσμο για το οποίο αξίζει να ζεις. Επομένως, μην απογοητεύεσαι όταν οι άλλοι αρχίζουν να μιλούν για τα μεγαλεπήβολα όνειρά τους για το μέλλον, ενώ εσύ έχεις ένα… κενό.

Επιτρέψτε στον εαυτό σας να μην σκεφτεί για λίγο την καριέρα σας. Εστιάστε στις τρέχουσες προτεραιότητές σας και υπενθυμίστε στον εαυτό σας ότι αυτό που κάνετε έχει σημασία. Αλλά ορίστε μια προθεσμία, μετά την οποία η εργασία σας να γίνει η προτεραιότητά σας. Αφιερώστε χρόνο για να σκεφτείτε τις επιλογές σας και αναρωτηθείτε για το τι θέλετε πραγματικά. Για να είστε σίγουροι ότι βαδίζετε στον σωστό δρόμο τη στιγμή που θα είστε ελεύθεροι να κάνετε την επιλογή σας.

3. Νομίζεις ότι το να χτίσεις μια καριέρα είναι κουραστικό… οπότε το αναβάλλεις

Ίσως έχετε ‘κολλήσει’ γιατί όταν σκέφτεστε την «καριέρα», σκέφτεστε αυτόματα την «σκληρή δουλειά» και η σκληρή δουλειά δεν είναι κάτι στο οποίο είστε διατεθειμένοι να ξοδέψετε τον χρόνο σας. Δεν είσαι απαραίτητα τεμπέλης. Απλώς έχετε δει ή ακούσει πράγματα που σας έκαναν να χάσετε το ενδιαφέρον σας για την ιδέα να χτίσετε μια καριέρα. Ίσως έχετε δει ανθρώπους να καταστρέφουν τη ζωή ή τις σχέσεις τους προσπαθώντας να χτίσουν μια καριέρα.

Ίσως το πρόβλημά σας να έγκειται στην κακή ισορροπία επαγγελματικής και προσωπικής ζωής, οπότε είναι σημαντικό να προσπαθήσετε να δημιουργήσετε έναν καλό συμβιβασμό μεταξύ της εργασίας σας και της προσωπικής σας ζωής. Μην φοβάστε να ζητήσετε βοήθεια από φίλους και συναδέλφους. Σκεφτείτε τα πράγματα στα οποία η σκληρή δουλειά και μια καλή καριέρα θα σας δώσουν πρόσβαση- από ξεχωριστές εμπειρίες μέχρι πολυτέλειες, και πάνω απ’ όλα την οικονομική ασφάλεια. Υπενθυμίστε στον εαυτό σας αυτές τις ανταμοιβές.

4. Έχεις δει άλλους να αποτυγχάνουν

Αυτό θα μπορούσε να είναι συνέχεια του παραπάνω point. Ίσως ο λόγος που δεν θέλετε να σκέφτεστε πολύ την καριέρα σας είναι ότι δεν θέλετε να είστε «άνθρωπος καριέρας». Γιατί; Διότι είδατε ότι άλλοι που το δοκίμασαν, τελικά απέτυχαν. Ή ίσως είδατε τον ζωηρό και χαρούμενος καλύτερο φίλος σας να μετατρέπεται σιγά- σιγά σε ένα… εταιρικό ζόμπι με θολά μάτια, που ζει οριακά με τον μισθό του. Ίσως έχετε δει το αφεντικό σας να κάνει ό,τι καλύτερο μπορεί για να πετύχει, αλλά να καταλήγει σε burnout. Έχοντας γίνει μάρτυρας τέτοιων πραγμάτων, έχετε αποφασίσει ότι το να είστε «άνθρωπος καριέρας» είναι το τελευταίο πράγμα που θέλετε.

Το να βλέπουμε ανθρώπους που προσπαθούν σκληρά και όμως είναι δυστυχισμένοι μπορεί πράγματι να μας αποθαρρύνει. Αλλά να έχετε κατά νου ότι το πρόβλημα δεν είναι στο ότι οι άνθρωποι προσπαθούν πραγματικά, αλλά στο πώς προσπαθούν. Θυμηθείτε να μάθετε από τυχόν λάθη που κάνατε στην πορεία, αντί να προσπαθείτε να κάνετε το ίδιο πράγμα ξανά και ξανά ελπίζοντας σε ένα διαφορετικό αποτέλεσμα. Και θυμηθείτε να έχετε μια ζωή εκτός δουλειάς.

5. Σου αρέσουν τα πράγματα όπως ακριβώς είναι τώρα

Δεν έχετε επαγγελματικές φιλοδοξίες και είστε απολύτως ΟΚ με αυτό. Δεν είστε ακριβώς περήφανοι για αυτό, αλλά είστε ευχαριστημένοι με τη ζωή σας. Η μόνη φορά που σας ενοχλεί είναι όταν οι άλλοι αρχίζουν να αμφισβητούν τις επιλογές της ζωής σας. Σας λένε ότι χάνετε τον χρόνο σας ή ότι είστε απλώς τεμπέληδες.

Παρόλο που η καριέρα σας είναι ‘έτσι κι έτσι’, έχετε πολλά άλλα πράγματα που σας γεμίζουν – έχετε μια ευτυχισμένη οικογενειακή ζωή, απολαμβάνετε τα χόμπι σας, μπορείτε να ξεκουραστείτε όποτε θέλετε. Είναι και αυτό μια επιλογή.

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Πέντε έξυπνες κινήσεις που μπορείς να κάνεις αν ο άλλος δεν παραδέχεται το λάθος του

ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ

Αφήστε ένα σχόλιο

seven − three =