αρχικηΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ«Δείχνεις υπερβολική εμπιστοσύνη στους άλλους»: 6 τρόποι με τους οποίους ίσως σαμποτάρεις τον εαυτό σου

«Δείχνεις υπερβολική εμπιστοσύνη στους άλλους»: 6 τρόποι με τους οποίους ίσως σαμποτάρεις τον εαυτό σου

Κανείς δεν θέλει να καταστρέψει τη ζωή του. Όλοι θέλουν επιτυχία και ευτυχία και ψυχική ηρεμία. Αλλά δεν κάνουν πάντα ό,τι είναι απαραίτητο για να αποκτήσουν αυτά τα πράγματα.

Αντίθετα, ενεργούν με τρόπους που μπορούν να σαμποτάρουν τον εαυτό τους. Και συχνά το κάνουν χωρίς καν να το καταλάβουν. Δεν σκέφτονται τις συνέπειες αυτών που μερικές φορές μπορεί να φαίνονται σαν λογικές ενέργειες.

Αν θέλετε να αποφύγετε να καταστρέψετε τη ζωή σας, μην κάνετε τα εξής:

1. Δείχνεις υπερβολική εμπιστοσύνη στους άλλους ανθρώπους.

Αυτό δεν σημαίνει ότι δεν μπορείτε να εμπιστευτείτε κανέναν, αλλά μάλλον ότι μπορείτε να έχετε πίστη στους άλλους ενώ ταυτόχρονα επαληθεύετε και παρακολουθείτε τι συμβαίνει.

Για παράδειγμα, μπορείτε να αφήσετε τον/την σύζυγό σας να κανονίσει τις μηνιαίες πληρωμές στεγαστικών δανείων αν δεν τον/την εμπιστεύεστε, αλλά να ελέγχεις την διαδικασία. Εμπιστευτείτε, αλλά επαληθεύστε. Και μην αναθέτετε ποτέ την πλήρη ευθύνη σε κάποιον.

2. Δεν λαμβάνεις υπόψη τις πιθανές συνέπειες των πράξεών σου.

Το να μην λαμβάνετε υπόψη τις ενδεχόμενες συνέπειες των πράξεών σας, είτε λόγω έλλειψης εμπειρίας είτε λόγω βλακείας, μπορεί να καταστρέψει ολόκληρη τη ζωή σας.

Για παράδειγμα, ένας νεαρός που κάνει κατι που θεωρεί «φάρσα» για να πάρει views στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης μπορεί να καταλήξει στη φυλακή για λίγο.

Οι αριθμοί θα επηρεάσουν το μέλλον του; Λίγα likes στο TikTok και μερικά γέλια από φίλους. Αξίζει τον κόπο αυτό;

Κάθε ενέργεια έχει συνέπειες. Ως εκ τούτου, σκεφτείτε πολύ προσεκτικά τι μπορεί να προκύψει από τις ενέργειές σας και, στη συνέχεια, κάντε μια ανάλυση κόστους-οφέλους πριν αναλάβετε δράση.

3. Προσπαθείς να ευχαριστήσεις τους άλλους σε βάρος της δικής σου ευημερίας.

Δεν θα μπορέσετε ποτέ να ευχαριστήσετε τους πάντες, ούτε θα πρέπει να νιώθετε ότι είστε υποχρεωμένοι να το κάνετε. Αυτό ισχύει ιδιαίτερα εάν αναμένεται να κάνετε όλους τους άλλους ευτυχισμένους, ενώ στη διαδικασία φθείρετε τον εαυτό σας.

Μερικοί άνθρωποι πρέπει να απογοητευτούν ή απορριφθούν για να διατηρήσετε τον εαυτό σας υγιή και ασφαλή.

Επιπλέον, αν οι άνθρωποι σας βλέπουν συνεχώς να αποβάλλετε τις προτεραιότητές σας και να κάνετε τη δική σας ευτυχία δευτερεύουσα, θα σας εκμεταλλευτούν.

4. Υποθέτεις χωρίς να ρωτάς.

Μερικά από τα μεγαλύτερα προβλήματα στη ζωή συμβαίνουν όταν οι άνθρωποι υποθέτουν πράγματα και μετά ενεργούν σύμφωνα με τις υποθέσεις τους, αντί να ρωτούν.

Μπορεί να υποθέσετε ότι ο/η σύζυγός σας εννοούσε ένα πράγμα όταν σας έστειλε μήνυμα και εξοργίστηκες μαζί του/της, για να ανακαλύψετε τελικά ότι είχατε παρερμηνεύσει τα πράγματα εντελώς.

Το έλεγε και ο Steve Jobs. Πολλοί άνθρωποι κάνουν ένα λάθος: Δεν ρωτούν για να πάρουν αυτό που θέλουν. Δεν ζητούν βοήθεια.

Όπως εξηγεί ο ίδιος, ποτέ δεν έτυχε να ζητήσει βοήθεια από κάποιον άνθρωπο και η άλλη πλευρά να του το αρνηθεί. Θυμάται μάλιστα μια ιστορία, από τότε που ήταν 12 ετών. Τότε πήρε τον ιδρυτή της Hewlett Packard και του ζήτησε βοήθεια. Χωρίς να τον γνωρίζει προσωπικά. Τελικά, ο ιδρυτής της Hewlet Packard του έδωσε την βοήθεια που ήθελε ο Jobs, και μια δουλειά στην εταιρία εκείνο το καλοκαίρι. Αρκούσε απλά ένα τηλεφώνημα και μια ερώτηση.

5. Αγνοώντας τις ‘κόκκινες σημαίες’.

Πολύ συχνά βλέπουμε την αλήθεια των καταστάσεων μόνο… αφότου περάσουν.

Αρκετά συχνά, είμαστε επιλεκτικοί ως προς το τι επιλέγουμε να δούμε – ειδικά όταν πρόκειται για πράξεις άλλων ανθρώπων.

Ως εκ τούτου, μπορεί συνειδητά (ή ασυνείδητα) να αγνοήσουμε μαζικά προειδοποιητικά σημάδια σε ανθρώπους και καταστάσεις.

Καλό είναι να σταματάς σε τακτά χρονικά διαστήματα και να τα βλέπεις όλα σημάδια που πρέπει να δεις.

6. Παραμονή στη ζώνη άνεσης σας επ’ αόριστον.

Μερικοί άνθρωποι φοβούνται τόσο πολύ το «τι θα γίνει αν…» που μπορεί να φέρει αυτή η αλλαγή, που θα το αποφύγουν με κάθε κόστος. Με αυτόν τον τρόπο, δεν χρειάζεται ποτέ να αντιμετωπίσουν την ταλαιπωρία της αβεβαιότητας.

Ξέρετε όμως τι συμβαίνει με το στάσιμο νερό, σωστά; Γίνεται βρώμικο και τραβάει τα κουνούπια. Το ίδιο ισχύει για κάθε ζωή που δεν εξελίσσεται και δεν αναπτύσσεται.

Οι άνθρωποι πρέπει να βιώσουν πράγματα που είναι challenging και άβολα προκειμένου να αναπτύξουν ανθεκτικότητα και κατάλληλους μηχανισμούς αντιμετώπισης. Θυμήσου και το άρθρο: Τέσσερα απλά σημάδια που δείχνουν ότι έχεις «βαλτώσει» μέσα στη ζώνη άνεσης σου.

ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ

Αφήστε ένα σχόλιο

twenty − 17 =