αρχικηΟΙΚΟΝΟΜΙΑΔείκτης της Οξφόρδης: Η Ελλάδα έχει το πιο σκληρό lockdown στην Ευρώπη. Και το τρίτο σκληρότερο παγκοσμίως, ανάμεσα σε 184 χώρες

Δείκτης της Οξφόρδης: Η Ελλάδα έχει το πιο σκληρό lockdown στην Ευρώπη. Και το τρίτο σκληρότερο παγκοσμίως, ανάμεσα σε 184 χώρες

Το Oxford Covid-19 Government Response Tracker (OxCGRT) του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης είναι ένα εργαλείο καταγραφής των μέτρων που λαμβάνει η κάθε χώρα για την αντιμετώπιση της πανδημίας. Λαμβάνει υπόψη συνολικά 19 διαφορετικούς δείκτες κυβερνητικής απόκρισης και βαθμονομεί την αυστηρότητα των αποφάσεων σε μια κλίμακα από 1 ως 100.

Με βαθμολογία 88,89, η Ελλάδα φιγουράρει σήμερα στην κορυφή της λίστας με τις χώρες της Ευρώπης και στην τρίτη θέση μεταξύ 184 χωρών σε ολόκληρο τον κόσμο.

Οι διαχειριστές της εφαρμογής διευκρινίζουν πως η καταγραφή και αξιολόγηση αφορούν μόνο την αυστηρότητα των κυβερνητικών πολιτικών και δεν πρέπει να ερμηνεύονται ως «βαθμολόγηση» της καταλληλότητας ή της αποτελεσματικότητας της απόκρισης της κάθε χώρας. «Η υψηλότερη θέση σε έναν δείκτη δεν συνεπάγεται ότι η απόκριση μιας χώρας είναι καλύτερη από άλλες χαμηλότερες στην κατάταξη», επισημαίνεται.

Στον πρώτο από τους πίνακες που επεξεργάστηκε το Euro2day.gr με βάση τα στοιχεία της λίστας, εμφανίζονται οι 15 χώρες με τα αυστηρότερα μέτρα στον κόσμο. Η Ελλάδα κατέχει την τρίτη θέση, πίσω από την Ερυθραία και τον Λίβανο και μπροστά από τη Βενεζουέλα. Άλλες τρεις ευρωπαϊκές χώρες βρίσκονται στην πρώτη δεκάδα.

Από του 19 δείκτες κυβερνητικών αποφάσεων -διαθέσιμων στο κοινό- που συλλέγει το OxCGRT, οι 8 αφορούν τις πολιτικές περιορισμού κυκλοφορίας και κλεισίματος σχολείων και άλλων δραστηριοτήτων. Τέσσερις δείκτες καταγράφουν οικονομικές πολιτικές, όπως η εισοδηματική στήριξη στους πολίτες και η ελάφρυνση χρέους.

Επτά δείκτες αφορούν τις πολιτικές στο σύστημα υγείας, όπως τα τεστ Covid-19, η ιχνηλάτηση επαφών, επείγουσες επενδύσεις στην υγειονομική περίθαλψη και πιο πρόσφατα, τα προγράμματα εμβολιασμού. Οι τρεις κατηγορίες συγκροτούν τον γενικό δείκτη απόκρισης της κάθε χώρας.

Στον δεύτερο πίνακα εμφανίζονται με σειρά κατάταξης οι ευρωπαϊκές χώρες της λίστας, με κριτήριο την αυστηρότητα των μέτρων.

Σε άλλες μεγάλες χώρες του κόσμου, ενδεικτικά, η βαθμολόγηση της αυστηρότητας των μέτρων είναι 64,35 στις ΗΠΑ, 75,46 στον Καναδά, 50,46 στην Αυστραλία, 48,15 στην Ιαπωνία, 64,35 στη Βραζιλία, 40,28 στη Ρωσία. Η γειτονική μας Τουρκία έχει 64,81, ενώ η Κίνα, από όπου ξεκίνησε η πανδημία, μόλις 35,17.

ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ

Αφήστε ένα σχόλιο

6 + 4 =